Konuyu fazla uzatmamak açısından tartışmaları bitirme hedefiyle bu mesajı yazıyorum.
Mümkünse bu mesajdan sonra daha fazla yanıt yazmayın.
Tahmin her daim mümkündür, arkadaş doğru olacağını veya olmayacağını iddia etmemiş ya da bu amaçla soru sorduğunu belirtmemiş.
Tahmin istemiş.
Camponotus cinsi, filogenetik olarak kimi tür gruplarında fazlasıyla iç içe geçmiş ve Türkiye içerisinde yeterince araştırılmamış olsa bile (Örneğin Tanaemyrmex IX sylvaticus-compressus tür grubu gibi) bu tür tahmini konusunda bir norm belirlememize temel olamaz maalesef.
Tamam kimi kısımları zor ve detay istiyor, doğru.
Lakin bu tüm cins için tür tahminini "imkansız" kılan bir etmen değil.
Her daim tür tahmini yapılabilir, özellikle de bu görseldeki bireyler gibi Tanaemyrmex altcinsine mensup olan türleri makro çekim olmadan birkaç tahmine indirgemek nispeten daha kolaydır.
Ben demiyorum ki gidin her gördüğünüze tür sallayın, bunu isteyecek en son kişilerden birisiyim.
Fakat gidip tür tahmini "imkansız" da denilmemeli.
Tahmin imkansız, demek ki "tüm Camponotuslara benziyor" gibi bir yargının ortaya çıkması işi daha da sarpa sardırır.
Bu hesapla forumdaki tüm "Tanaemyrmex altcinsinden bir kraliçe" mesajları yanlış oluyor.
Çünkü Tanaemyrmex altcinsi, clypeusun genal marjinlerin ötesinde oluşturduğu şekil ile tespit edilir. Neredeyse hiçbir amatör görselde bunu anlayacak kadar detay elde edemiyoruz.
Bu tespiti yanlış, tahmini de imkansız kılar mı? Hayır.
Tespit detaylı olduğu için tahmin de derinlemesine detay içermek zorunda değildir.
Tahminin olayı zaten tespit mümkün olmadığında eldeki veriler ile seçenekleri minimum sayıda türe indirgemektir.
Mesela bu konudaki bireylere Camponotus festai tahmini yaptım. Neden?
Cinsinin Camponotus olduğunu anlamak artık refleks oldu zaten. Kafa yapıları da Tanaemyrmex majörlerine uygun.
Gasterlerinin çevresindeki görüntü bozulması ve ton kaymasından abdomenlerinin yoğun kıllı olduğunu anlayabiliyorum.
"Yoğun kıllı Tanaemyrmex majörleri" zaten yaklaşık 3 türü kapsıyor.
Camponotus aethiops olduğunu hiç sanmıyorum.
Camponotus samius tür kompleksine ait olduğunu tahmin ediyorum.
Renk paletini de hesaba katarsak C. festai en mümkün ihtimal. Antensapı, tibia, gaster ve genanın makro görselleri ile bunu kesinleştirebilirim evet.
Ama tahmin istenmiş ve tahmin bu, eldeki detayları kullanarak elde edilebilecek en dar kapsamlı veri bu.
Doğru olduğunu iddia etmedim, soruyu soran arkadaş da kesin bir doğruyu talep etmemiş.
Tahminin "tahmin" olduğunun bilincinde gibi duruyor.
İyi günler iyi hobiler🙋🏿♂️