Merhabalar, eski yazılarımdan da hatırlarsınız, ben bir süredir kraliçe arıyorum ama bulamıyorum. Şimdi internetten ya da Samsun'da bir yerden satın almayı düşünüyorum. Sizce nereden almalıyım? Bir de başlangıç için hangi tür uygundur?
Bulabilirseniz Messor, benim önerdiğim en iyi başlangıç türlerinden biri. Yeni başlayanlar için birçok avantajı var. Örneğin hasatçı bir tür olması, sizi büyük ölçüde canlı yem derdinden kurtarıyor. Ayrıca kolonide farklı işçi kastlarını da görebiliyorsunuz; minor, media, major gibi.
Stres konusunda ise koloninin karakterine bağlı olmakla birlikte genellikle stres seviyeleri düşük. Yani cover'ı açtığınızda aşırı stres yaşama ve buna bağlı sorunlarla karşılaşma ihtimaliniz diğer bazı türlere göre daha düşük.
Dezavantajı ise koloninin biraz yavaş büyümesi. Tabii burada bakım şartları da oldukça etkili.
Alım konusunda benim kullandığım ve güvendiğim birkaç grup var. İsterseniz iletebilirim. Satıcı sayısı oldukça fazla. Yalnız benim önerim sarı siteden almamanız. Gruplarda paylaşılan fiyatlar genellikle hobici fiyatları oluyor ve kraliçeleri çoğunlukla yumurtalı şekilde satıyorlar.
Yücehayvanat'ın da dediği gibi, canlı hayvan gönderiminde bazı riskler her zaman var; ancak bu risklere karşı canlı/ölü garanti kargo kullanan birçok satıcı bulunuyor. Yani canlı ölü ulaştığında para iadesi yapan satıcılar var. Diğer riskleri minimuma indirmek için de kraliçenin yumurtlamasını bekliyorlar ve çoğu satıcı yumurtalı kraliçe satıyor.
Benim önerim mümkünse yumurtalı bir Messor kraliçesi, daha da iyisi 2-3 işçili küçük bir Messor kolonisi almanız olur.