Hangi cinse ait

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Mikrox

Pupa
Üye
Daha net fotoğrafı var mı?
Bu fotoğraflardan neredeyse hiçbir şey anlaşılmıyor. Sadece boyut ve renk üzerinden tahmin yapılabiliyor ama bu tahmin kapsamında onlarca cins var. Petiol yapısı hiç belli değil. Kafa yapısını göremedim. Mümkünse yakından, yandan ve önden olacak şekilde fotoğraf yükleyebilirseniz teşhis için iyi olur. Yüklenen fotoğraflarda ise yandan thorax bölgesinin net bir şekilde görülmesi önemli. Colobopsis truncata tahmini için de kafasının net fotoğrafı olursa çok iyi olur. Aksi takdirde buradan hiçbir tahmin çıkmaz.

Mikrox

Pupa
Üye
Daha net fotoğrafı var mı?
Bu fotoğraflardan neredeyse hiçbir şey anlaşılmıyor. Sadece boyut ve renk üzerinden tahmin yapılabiliyor ama bu tahmin kapsamında onlarca cins var. Petiol yapısı hiç belli değil. Kafa yapısını göremedim. Mümkünse yakından, yandan ve önden olacak şekilde fotoğraf yükleyebilirseniz teşhis için iyi olur. Yüklenen fotoğraflarda ise yandan thorax bölgesinin net bir şekilde görülmesi önemli. Colobopsis truncata tahmini için de kafasının net fotoğrafı olursa çok iyi olur. Aksi takdirde buradan hiçbir tahmin çıkmaz.
Üst üste iki mesaj attım, şimdiden özür dilerim.
Konudaki prens dikkatimi çekti ve gerek iNaturalist, Google Lens, Gemini, ChatGPT gerekse başka sosyal medyaya ve forumlara girdim ama bulduğum ve ŞUANKİ FOTOĞRAF İLE EŞLEŞEN renk, yapı, kafa şekli, boyutu, Mesothorax büyüklüğü gibi şeylerden yola çıkarak araştırdım ve hepsi tek bir türe çıktı; o da Pheidole parva.
Daha önce bu forumda açılmış:

Başlığı altında "Pheidole parva(İ)" şeklinde kaydedilmiş bir tür. iNaturalist fotoğraflarına baktığımda ve türü araştırdığımda prenslerinin fotoğraftakiyle birebir aynı olduğunu gördüm. Hatta Google Lens aramamda ABD'li birinin aynı bu gibi bir karınca bulduğunu ve bunu sosyal medyadan sorup bilgi aldığını gördüm. Orada cevap veren tek kişi vardı ve sadece cevap olarak "ant alates" yani karınca alatesi demiş. Ben de bunun üzerine daha da araştırdım ve sonuç olarak AntWiki'ye gittim. Pheidole parva'nın resmi olarak dağılım haritasına baktığımda Türkiye'de yoktu ama üstte attığım yani bu forumdaki yazıda yer alan bir tür. iNaturalist ve AntWiki'de kaydını bulamadım ama her iki yapay zekaya da sorduğumda "Pheidole parva’nın Türkiye’deki varlığı bilimsel olarak 'resmen var' diyebileceğimiz bir kesinlikte değil, ancak hobi dünyasındaki hareketlilik ve küreselleşme nedeniyle 'büyük ihtimalle giriş yaptı veya varlık gösteriyor' diyebiliriz." diye cevap verdi. Bunun üzerine araştırdım ve yine bu forumda şu konuya ulaştım:

Burada da aynı yapay zekanın dediği gibi parva'ya ait olabileceğini düşündüren bir görsel ve yazı da mevcut. Daha net fotoğraf gelirse daha iyi olabilir belki, tüm bu yazdıklarım sadece boş bir tahmindir ama eğer ki böyle bir durumda bulunan canlı parva ise çok ilginç ve hobi camiasında da karınca dünyasında da Türkiye'deki kaydı için net ve resmi bir kaynak sunar.
Kısaca ben Pheidole parva(İ) olma ihtimali azda olsa var diyorum.

Screenshot_20260604_004656_Facebook.jpg
Bir gruptaki gönderi.

Ekli dosyalar

• Screenshot_20260604_011141_Chrome.jpg
    Screenshot_20260604_011141_Chrome.jpg
    23.4 KB · Görüntüleme: 8

Ares

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Makro Fotoğrafçı
Üye
Konunun gereğinden fazla uzamaması ve bazı bilgi hataları nedeniyle başlığı kilitlemiştim. Ancak konuya dair birkaç noktaya açıklık getirmek gerektiğini düşünüyorum.
Öncelikle ilk fotoğrafa bakıldığında bile örneğin postpetiole sahip olduğu rahatlıkla görülebiliyor. Bu karakter tek başına tür teşhisi için yeterli olmasa da altfamilya seviyesinde oldukça önemli bir kriterdir. Dolayısıyla Myrmicinae altfamilyası dışındaki ihtimaller doğrudan elenmiş oluyor. Bu nedenle farklı altfamilyalara yönelik yorumlar morfolojik açıdan pek desteklenebilir görünmüyor. İkinci olarak tür teşhisi konusuna değinmek istiyorum. Erkek bireylerde teşhis çoğu zaman işçi/kraliçe bireylere göre çok daha zordur ve birçok durumda genital yapıların incelenmesini gerektirir. Bu yüzden yalnızca birkaç fotoğrafa dayanarak kesin bir tür adı vermek her zaman doğru bir yaklaşım değildir. Özellikle Pheidole gibi tür çeşitliliğinin yüksek olduğu cinslerde, gerekli karakterler incelenmeden yapılan teşhisler yanıltıcı sonuçlar verebilir.
Konudaki prens dikkatimi çekti ve gerek iNaturalist, Google Lens, Gemini, ChatGPT gerekse başka sosyal medyaya ve forumlara girdim ama bulduğum ve ŞUANKİ FOTOĞRAF İLE EŞLEŞEN renk, yapı, kafa şekli, boyutu, Mesothorax büyüklüğü gibi şeylerden yola çıkarak araştırdım ve hepsi tek bir türe çıktı; o da Pheidole parva
Türün Türkiye kaydı konusuna da değinmek gerekiyor. Pheidole parva'nın iNaturalist kayıtları mevcut; gözden kaçırmış olabilirsin. Bunun dışında yapay zekâ kaynaklı bazı değerlendirmeler yapılmış. Yapay zekâ araçları faydalı yardımcılar olsa da güncel literatürü anlık olarak takip eden kusursuz sistemler değillerdir. Özellikle birkaç gün önce yayımlanmış çalışmalar veya çok yeni faunistik kayıtlar konusunda eksik ya da hatalı bilgiler verebilirler. Bu nedenle nihai kaynak olarak değil, yardımcı kaynak olarak değerlendirilmelidirler. Pheidole parva'nın Türkiye kaydı konusunda ise bazı yanlış anlaşılmalar olduğunu görüyorum. Aslında biz de uzun süre türün Türkiye'deki varlığından şüphe duyuyorduk. Elimizdeki gözlemler ve örnekler bunu düşündürse de, bilimsel bir kayıt için şüphe yeterli değildi. Bu nedenle elde ettiğimiz örnekleri üniversiteye gönderdik ve yapılan incelemeler sonucunda teşhis doğrulandı. Türün Türkiye'deki varlığı bu şekilde bilimsel olarak doğrulanmış oldu. Kısacası Pheidole parva'nın Türkiye kaydı bir tahmine veya internet üzerindeki gözlemlere değil, uzman incelemesine dayanan teşhis edilmiş örneklere dayanmaktadır. Dolayısıyla Pheidole parva artık Türkiye kayıtlı bir türdür. Bu konu kişisel kanaatlere değil, teşhis edilmiş örneklere ve yayımlanmış bilimsel verilere dayanmaktadır. Elbette bilimsel tartışmalar her zaman yapılabilir; ancak bu tartışmaların morfolojik karakterler, örnek materyaller ve literatür üzerinden yürütülmesi gerekir. Aksi durumda konu bilimsel zeminden uzaklaşmış olur.

-Son yayımlanan ''Contributions to the non-native ant Fauna of Türkiye'' makalesi ücretli olduğu için erişim sağlayamayabilirsiniz, bana Dm yoluyla ulaşırsanız size iletebilirim.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...