Hamile Lepistes Ne Zaman Doğurur? (Nokta atışı)

Rafetolgun

Yumurta
Üye
Katılım
6 Şub 2022
Mesajlar
26
Tepkime puanı
52
Puanları
3
Konum
Ankara/Kırıkkale
Merhaba, sizlere yıllardır yaptığım gözlemler ve edindiğim tecrübelerden yola çıkarak bu işi özetleyeceğim. Aslında elimde, hamile lepisteslerin ilk kez yetişkinliğe adım atıp ilk döl aldığı evreden tutun da, karnında yumurta gelişmişinden, yavru oluşmuşundan, doğuma günler ve doğuma saatler kala olanlarına kadar detaylıca anlattığım videom mevcut. Burada anlattıklarımdan kesin yargı çıkarmakta zorlananlar olursa, özel olarak kendilerine videomu gönderebilirim.

Gelelim konuya... Biz canlı doğuran tankı severlerin heyecanla sorduğu bu soruyu, formlarda ve bir çok sitelerde genelde kopyala yapıştır, birbirinin aynı cevaplarla açıklıyorlar. Burada farklı olarak sizlere önce kısaca tarif edip ardından görseller bırakacağım. Haydi madde madde gidelim...

1- DİŞİ LEPİSTESLERDE İLK HAMİLELİK
Lepistesler iyi bakıldığında 30-45 günlük olduklarında ilk spermlerini alırlar ve hamilelik süreçleri başlar. Normal, yetişkin bir lepistes dişisi 28 ile 36 gün süren hamilelik süreci geçirirken, ilk hamileliğini yaşayan lepisteslerde bu sürenin kesin bir yanıtı olmayabilir. 28 ile 40-50 günü bile bulduğu görülmektedir.

2-DOĞUM SÜRESİNİ KISALTAN FAKTÖRLER NELERDİR?
Doğum süresini kısaltmak, daha çabuk yavrulara kavuşmak istiyorsanız yapmanız gereken 3 şey var.
a. Hamile lepisteslerin karnında yumurta ve yavru gelişimleri 27-28 sabit sıcaklıkta daha hızlı ve daha sağlıklı gelişmektedir
b. Hamile lepistesler her ne kadar yavrularını yese de, içgüdüsel olarak hamileliğin son haftası, yavrularının yenilmesi riskinden ötürü strese girer ve doğumu olabildiğince uzatabilirler. Bu nedenle doğuma 1 hafta kala dişi lepistesi ayrı bir doğumhane yaparak, 27-28 derecelerde sabit sıcaklıkta bir yere ayırarak tek başına bırakabilirsiniz. (yoğurt kovası taktiği :) )
c. Karanlık veya loş ortamlar, hamile dişiyi sakinleştirecek ve rahatlatacaktır. Özellikle doğumhane gibi ayrı bir yerde, eledoa bitkisi gibi kolay bitkilerden olursa veya rafya olursa daha da rahat bir ortam olacaktır.

3- HAMİLE LEPİSTESİN, DOĞUMUNUN YAKLAŞTIĞINI, NE KADAR KALDIĞINI NASIL ANLARIZ?
Yetişkin lepistesler çok ilginç bir şekilde, bir kez çiftleştikten sonra en az 5 kez doğum yapacak şekilde sperm depolarlar. Erkek balık olsun veya olmasın, bir dişi lepistesiniz 1 kez çiftleştikten sonra her 28 ile 36 gün arası 5 sefer doğum yapacaktır.
Dişi lepistesin doğumunun yaklaştığını anlamak iste aslında çok basittir. Dişilerde hepinizin bildiği gibi doğum yaklaştıkça karın şişer, anüs ve vent denilen bölge koyulaşır. Buraya kadar her şey tamam fakat her karnı şişip, her anüsü koyulaşan balığın doğumu yakın demek doğru bir analiz olmayacaktır. Şimdi burada dikkat etmemiz gereken çok ince bir nokta var. Dişi lepisteste karın şişliği varsa, anüste yani kalça ve karın arkasında koyulaşma varsa, bunun haricinde dişi balığın kalçadan başlayıp çene altı, solungaç altına kadar uzanan o hatta iyi dikkat etmek gerekir. Karın alt kısmı sanki yuvarlak olmaktan çıkmış, diktörtgen gibi köşeli hal almıştır. Eğer bu durumu görürseniz, dişinin çene altına doğru bir köşelenme görürseniz direkt olarak ayırın çünkü doğumu çoktan gelmiş ve sizin onu ayırmanızı bekliyor olacaktır :)

Diğer bir yöntem ise, yine yukarıda saydıklarımı gözlemlemiş ve emin olamamışsanız, erkek balıkların sürekli olarak o dişinin anüsüne vurup kovaladıklarını farkedeceksinizdir. Doğum yaklaşırken, erkek lepistesler, dişilerin vent bölgesine sürekli vurarak çiftleşmeye çalışırlar. Yalnızca çiftleşme değil, dişi doğum yaklaştıkça anüsten bir sıvı salgılar ve bu sıvı erkek balıkları çılgına çevirir :)

Dikkat!
Her lepisteste karın şişliği bir olmamakla beraber, karın arkası doğuma dakikalar kala bile olsa siyah-koyu olmayabilir. Burada beslediğiniz balığın türü bu durumu etkileyebilir. Ben yine fotoğraf olarak da ekleyeceğim ama, bazı lepistes türleri renkleri çok açıktır. Özellikle albinolar, kırmızı gözler, full white gibi türlerde göz ve ten renkleri koyu olmadıkları için anne karnında hiç bir zaman beklediğiniz koyuluğu göremeyebilirsiniz. Aslında bizim gördüğümüz koyuluğun, anne karnında gelişimini tamamlamış yavruların göz bebeklerinde bulunan koyuluk olduğunu düşünürsek olayı kökten çözmüş oluyoruz. Gelişimini tamamlamış yavrular artık dünyaya gelmeye hazır olduklarında göz bebekleri ortaya çıkıyor ve bize o koyuluk direkt olarak sinyal veriyor. Bahsi geçen diğer albino ve full white türlerinde ise göz bebekleri koyu olmadıkları için bu durum sizi yanıltabilir. Bu durumda ise yalnızca anne karnında oluşan yumurtaların hafif sulandırılmış kan rengi, hafif sarımtırak bir hal alışından doğumun yaklaştığını anlayabilirsiniz.

EK BİLGİLER!
- Doğan yavrulara ilk 24 saat yem vermemelisiniz. Doğan yavrular ilk 24 saat keselerinde, annelerinden kalan protein ile beslenerek, keselerini toplamakla uğraşırlar. 24 saat sonrası en sağlıklısı elbette canlı artemia ile beslemek fakat buna imkanınız yoksa, ebeveynlere verdiğiniz pul yemi, bir tık daha ufalayarak ( çok az şekilde) verebilirsiniz. Yavruların da yine 26 27 derecelerde beslenmesi, gelişimlerinde çok etkili olacaktır.

Bir sonraki yazımda sizlere Lepistesleri nasıl yavru yememeye alıştıracağımızı anlatmayı düşünüyorum :) Eğer metin size yeterince yardımcı olmazsa, sayfa kuralları izin verir mi bilmiyorum ama video linkimi de ekleyebilirim. Sevgilerimle...
 

Ekli dosyalar

  • 2014-07-221.jpg
    2014-07-221.jpg
    59.2 KB · Görüntüleme: 33
  • 257919-340x235-guppy_giving_birth.jpg
    257919-340x235-guppy_giving_birth.jpg
    12.1 KB · Görüntüleme: 29
  • 14980710693_25c3f0cbaa_b.jpg
    14980710693_25c3f0cbaa_b.jpg
    35.4 KB · Görüntüleme: 29
  • Canva-guppy-fish-in-the-aquarium.jpg
    Canva-guppy-fish-in-the-aquarium.jpg
    13.8 KB · Görüntüleme: 28
  • guppy-fish.jpg
    guppy-fish.jpg
    21.4 KB · Görüntüleme: 27
  • maxresdefault (1).jpg
    maxresdefault (1).jpg
    48.3 KB · Görüntüleme: 28
  • pregnantg3.jpg
    pregnantg3.jpg
    77.1 KB · Görüntüleme: 32

AnilSeker

Yumurta
Üye
Katılım
12 Ocak 2022
Mesajlar
29
Tepkime puanı
28
Puanları
3
Faydalı bir bilgilendirme olmuş. Her lepistes başlığını okuduğumda tekrardan akvaryumları kurmaya hevesleniyorum :)
 

Rafetolgun

Yumurta
Üye
Katılım
6 Şub 2022
Mesajlar
26
Tepkime puanı
52
Puanları
3
Konum
Ankara/Kırıkkale
Üst