Günaydın Majesteleri(X2)

ilhamikatos

Larva
Üye
Hocam günlüğü bölüyormuş gibi oluyor kusura bakmayın ama telefonun makro özelliği ile mi çektiniz?
Sayenizde şimdi o şekilde de çektim birkaç tane, teşekkür ederim:)

Hayırlı olsun, verdiğiniz renk bilgilerine gore Camponotus veya Formica da olabilir, daha yakından veya üstten çekme imkanınız var mı?
Hocam en son çekebildiklerim bunlar, elime alıp çekmeye başlayınca direkt arkasındaki pamuğ yapışıp onu söküp kçmaya çalıştığı için çok da abartmak istemedim. Çok da kaliteli çekemedim ama umarım en azından cins tanımı için yeterli olurlar, ilginiz için teşekkür ederim:)

Ekli dosyalar

• IMG-20260803-WA0032.jpg
    IMG-20260803-WA0032.jpg
    21.5 KB · Görüntüleme: 15
  • IMG-20260803-WA0031.jpg
    IMG-20260803-WA0031.jpg
    25.3 KB · Görüntüleme: 16
  • IMG-20260803-WA0033.jpg
    IMG-20260803-WA0033.jpg
    36.8 KB · Görüntüleme: 16
  • IMG-20260803-WA0030.jpg
    IMG-20260803-WA0030.jpg
    26.5 KB · Görüntüleme: 15
  • IMG-20260803-WA0027.jpg
    IMG-20260803-WA0027.jpg
    23.5 KB · Görüntüleme: 16
  • IMG-20260803-WA0029.jpg
    IMG-20260803-WA0029.jpg
    23.7 KB · Görüntüleme: 13
  • IMG-20260803-WA0028.jpg
    IMG-20260803-WA0028.jpg
    21.9 KB · Görüntüleme: 14

yücehayvanat

Media
Üye
Maalesef hala net birşey denemez ama bir tür Dendrolasius türüne benziyor ve bu altcinsteki türlerin esaret altında tutulması pek mümkün değil, örnek olarak lasius fuliginosus verilebilir ama net bir teşhis değil bu, sizin hala dah net ve belirleyici fotoğraflar çekmeniz lazım, mümkünse ışık altında ve flaş altında fotoğrafları çekin

Son düzenleme:

ilhamikatos

Larva
Üye
Maalesef hala net birşey denemez ama bir tür Dendrolasius türüne benziyor ve bu altcinsteki türlerin esaret altında tutulması pek mümkün değil, örnek olarak lasius fuliginosus verilebilir ama net bir teşhis değil bu, sizin hala dah net ve belirleyici fotoğraflar çekmeniz lazım, mümkünse ışık altında ve flaş altında fotoğrafları çekin
Hocam maalesef şuan için daha iyi fotoğraf çekemiyorum. Ama boş durmaktansa şunu yapmaya karar verdim: eğer ki bu kraliçe forumda rehberi bulunan bir türe aitse hangileri olabilir bunu bulmalıyım.
Sonuç: bu kraliçe ya Lasius Umbratus türünden ya da forumda rehberi olan bir tür değil.
O türe ait rehberi güzelce inceledim, anladığım kadarıyla sosyal parazit bir türmüş ve ilk defa bir koloninin bakımını üstlenecek biri için önerilecek kadar kolay bir tür de değilmiş. Bu noktada elimdeki kraliçenin gerçekten o türe ait bir sosyal parazit olup olmadığını anlayabilmek için 1 hafta kadar olabildiğince dokunmadan bekletip kendi yumurtalarını çıkaracak mı diye bakmayı düşünüyorum. Önerilerinizi bekliyorum ve iyi forumlar diliyorum:)

sedatettin

Majör
Üye
Sayenizde şimdi o şekilde de çektim birkaç tane, teşekkür ederim:)

Hocam en son çekebildiklerim bunlar, elime alıp çekmeye başlayınca direkt arkasındaki pamuğ yapışıp onu söküp kçmaya çalıştığı için çok da abartmak istemedim. Çok da kaliteli çekemedim ama umarım en azından cins tanımı için yeterli olurlar, ilginiz için teşekkür ederim:)
Petiyolu var sanki, abodomende yüksekte biraz, boyutu ne kadar

İlyas16

Majör
Üye
Hocam isterseniz birkaç tiyo vereyim, bana kalırsa çok daha iyi fotoğraflar çekebilirsiniz. Tüpü ışık alan bir masaya yatay şekilde sabitleyin. Kameranın Pro modundan AI kamerayı kapatın, netleştirme (keskinleştirme) gibi ayarlar varsa onları da olabildiğince düşürün. Genelde böcek ve karınca çekimlerinde bu tarz ayarlar daha iyi sonuç veriyor. Cihazınızı bilmesem de ışığın bol olduğu bir ortamda çekim yaparsanız çok daha net fotoğraflar elde edebilirsiniz.

Kaanınçiftliği

Majör
Üye
Hocam isterseniz birkaç tiyo vereyim, bana kalırsa çok daha iyi fotoğraflar çekebilirsiniz. Tüpü ışık alan bir masaya yatay şekilde sabitleyin. Kameranın Pro modundan AI kamerayı kapatın, netleştirme (keskinleştirme) gibi ayarlar varsa onları da olabildiğince düşürün. Genelde böcek ve karınca çekimlerinde bu tarz ayarlar daha iyi sonuç veriyor. Cihazınızı bilmesem de ışığın bol olduğu bir ortamda çekim yaparsanız çok daha net fotoğraflar elde edebilirsiniz.
Evet hatta makro modunda flaş açarsanız dahada güzel gözükebilir.

ilhamikatos

Larva
Üye
Arkadaşlar hepinize iyi akşamlar, bir hobidaşımız bana verdiğim renk özelliklerine bakılarak lasius umbratus olabileceğini söylemişti? Ki ben de öyle olduğunu düşünmeye başladım çünkü kraliçeye 2 gündür istediği her şeyi vermeme rağmen sadece kaçmaya çalışırken görüyorum onu. Benim bu konudaki en güçlü tezim prensesimin (henüz kanatlarını da dökmedi hanımefendi) lasius umbratus türünden olduğu ve o türde clustral olmadığı için karnının acıkmış olabileceği ve bu yüzden de kaçmaya çalışmaktan başka bişey yapmadığı. Dışardan rastgele alacağım 2-3 minörü ona buzdolabında her iki tarafı da sakinleştirdikten sonra teker teke vermek yoluyla alıştırmayı düşünüyorum. Yoksa salmak zorunda kalacağım her türlü yardımınız için şimdiden teşekkürler, iyi forumlar, iyi hobiler.

Petiyolu var sanki, abodomende yüksekte biraz, boyutu ne kadar
Hocam kusura bakmayın geciktim cevap vermekte ama günlüğümün 2.sayfasına geçtiğimi anlamadığım için görememişim mesajınızı :)
Kraliçenin uzunluğu yaklaşık 1.5cm

Son düzenleme:

ilhamikatos

Larva
Üye
Arkadaşlar sizlere daha önceden kraliçemin devamlı kaçmaya çalıştığını söylemiştim ama son birkaç gözlemime göre (günde 1-2 kez bakıyorum) kraliçemiz artık nem odasıyla arasındaki pamukla daha çok ilgileniyor. ayrıca hareketleri de epey yavaşladı. Acaba zavallı açlıktan kırılıyor mu diye düşünmey başladım. Claustral olumlu bir tür bile olsa (net tür tanımı için verdiğiniz tüyolara minnetarım ve umuyorum işe yarayacaklar) beslesem ne kaybederiz ki? İyi forumlar

ilhamikatos

Larva
Üye
Arkadaşlar elimden gelen bu.. Lasius Umbratus mudur değil midir onu bile öğrenmeye yetmeyecek muhtemelen.

Ekli dosyalar

• 1000213237.jpg
    1000213237.jpg
    22.2 KB · Görüntüleme: 10
  • IMG_20260806_000653.jpg
    IMG_20260806_000653.jpg
    21.2 KB · Görüntüleme: 10
  • IMG_20260806_000641.jpg
    IMG_20260806_000641.jpg
    19.5 KB · Görüntüleme: 10

ilhamikatos

Larva
Üye
Arkadaşlar kraliçe sanırım ölmüş, şekerli su depolu ufak bir pamuğu ona vermek için daha yeni hazırlamıştım ki tüp koymak için elime aldığımda kraliçe cenin pozisyonunda nem odasıyla arasındaki pamuğun üzerinde hareketsiz yatıyor. Ne olur ne olmaz diye pamuğu tüpe, tüpü de yerine kaldırdım. Sanırım 3.kraliçemi de kaybettim...:(

Antcolony

Minör
Üye
Arkadaşlar kraliçe sanırım ölmüş, şekerli su depolu ufak bir pamuğu ona vermek için daha yeni hazırlamıştım ki tüp koymak için elime aldığımda kraliçe cenin pozisyonunda nem odasıyla arasındaki pamuğun üzerinde hareketsiz yatıyor. Ne olur ne olmaz diye pamuğu tüpe, tüpü de yerine kaldırdım. Sanırım 3.kraliçemi de kaybettim...:(
Hocam öncelikle geçmiş olsun. Fakat kraliçelerinize günde değil haftada 1 bakmalısınız. Siz her gün baktığınız içinde strese girip dış pamuğa yönlenmiş olabilir. Hatta belki çiftleşmiştir fakat her gün strese girdiği için yumurtlamamıştır.