Formicaların formik asit atmasını nasıl sağlarım

Hasancık

Majör
Üye
Merhabalar, Formica türü karıncaların formik asit atabildiğini duydum. Benimde bir Formica kolonim var. Eğer bunu yapabiliyorsalar yapmalarını güvenli bir şekilde nasıl sağlarım? Bunu yaptıklarını hiç görmedim ve en azından bir kere bile olsa görmek isterdim.

Cihan__

Süper Koloni
Yardımsever
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Üye
Merhabalar, Formica türü karıncaların formik asit atabildiğini duydum. Benimde bir Formica kolonim var. Eğer bunu yapabiliyorsalar yapmalarını güvenli bir şekilde nasıl sağlarım? Bunu yaptıklarını hiç görmedim ve en azından bir kere bile olsa görmek isterdim.
Uzaktan yapmaları için doğada yuvalarına gitmeniz daha iyi olur ama elinize asit bırakmasını istiyorsanız karıncayı tutup abdomenini parmağınıza sürebilirsiniz.

egzotikçiftik

Brachypterous
Yardımsever
Makro Fotoğrafçı
Üye
Kendi formica kolonilerimde beslenme alanına canlı bir un kurdu böceği attığımda üstüne formik asit attıklarını gözlemlemiştim. Görüş açınıza siyah bir kağıt ve beslenme alanınız şeffafsa altına da beyaz bir kağıt koyabilirsiniz, bu sayede hem karıncalarınızı hem de attıkları formik asidi çok rahat görebilirsiniz. Karıncaların kendi formik asidinden zarar görmemeleri için böcekle işleri bittiğinde beslenme alanını hafif ıslak bir bez ile silip sonra da kuru bir bez ile silebilirsiniz. Bu işi yalnızca beslenme alanı mevcut olan bir formica kolonisi için yapmanızı tavsiye ederim çünkü tüpe ne canlı bir böcek koymak mantıklı ne de tüpün içinde formik asit salgılatmak doğru. Ayrıca koloniniz henüz +30 işçiyi geçmemişse bunu yapmanızı yine önermem çünkü bildiğiniz gibi formicalar çok kolay stres olabilen bir cins. Bu stresin koloninizin gelişimini yavaşlatma ihtimali de var.