Formica rufibarbis türü bakımı

yasin31

Yumurta
Üye
Türkiye’de çok yaygın bir tür olduğunu düşünmüyorum. Şu an tüpte ve kapalı bir alanda. Yapmam gereken bir şey var mıdır? Bu tür hakkında bilgisi olan arkadaşlar beni bilgilendirebilir mi? Şimdiden teşekkürler, iyi hobiler.

Ekli dosyalar

• IMG_2274.png
    IMG_2274.png
    171.9 KB · Görüntüleme: 15
  • IMG_2275.png
    IMG_2275.png
    182.2 KB · Görüntüleme: 14
  • IMG_2276.png
    IMG_2276.png
    165.1 KB · Görüntüleme: 12
  • IMG_2277.png
    IMG_2277.png
    155.4 KB · Görüntüleme: 15

Kuzeykurum22

Majör
Üye
Türkiye’de çok yaygın bir tür olduğunu düşünmüyorum. Şu an tüpte ve kapalı bir alanda. Yapmam gereken bir şey var mıdır? Bu tür hakkında bilgisi olan arkadaşlar beni bilgilendirebilir mi? Şimdiden teşekkürler, iyi hobiler.
Ben son zamanlarda hiçbir kraliçe bulamıyorum full formica rufibarbis buluyorum bizim burada çok yaygın, şu an hiçbir şey yapmanıza gerek yok hatta yapmayın stresli cinstir yumurtalarını yeme eğilimindedir. İlk işçisi hızlıdır, 3-4 haftaya çıkar.

egzotikçiftik

Brachypterous
Yardımsever
Makro Fotoğrafçı
Üye
Yapabileceğiniz en iyi şey kraliçeyi strese sokmadan bekletmektir. Çok kolay stres olabilen bu cins çok kolay yumurta da yiyebilmekte. İşçileri en geç 3-4 haftaya çıkacaktır epey hızlı işçi çıkarır genelde. İşçiler çıktıktan sonra bol protein ağırlıklı besleyebilirsiniz.

egzotikçiftik

Brachypterous
Yardımsever
Makro Fotoğrafçı
Üye
@egzotikçiftik ve @Cihan__ peki hocam kaç haftada bir kontrol etmeliyiz bu cinsi?
Ne kadar az ederseniz o kadar iyi. 2 Haftada bir bana göre en iyisi. Zaten hızlı işçi çıkardığından çok bakmaya gerek duymuyorum. İşçiler çıktıktan sonra stres durumu biraz daha azalıyor kraliçe rahatlıyor o yüzden işçiler çıktıktan sonra bakmak daha uygun. İşçi çıkarana kadar önce 1 kez 2 haftada bir. Sonra haftada bir şeklinde bakıyordum ben. Toplamda 2-3 kez açmış oluyordum ve işçi çıkmış oluyordu. Siz de öyle yapabilirsiniz.

Cihan__

Süper Koloni
Yardımsever
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Üye
@egzotikçiftik ve @Cihan__ peki hocam kaç haftada bir kontrol etmeliyiz bu cinsi?
Stresli olduğu için yumurta yemesi olabiliyor o yüzden, beslemeye de ihtiyacı olmadığı için işçi çıkana kadar bile bakmasanız olur ama illaki bakıcam derseniz haftada 1 kere gelişimi için sorun yaratmaz. Ben ne yapıyorum sizce? Kılıf kullanmıyorum ve her gün diğer kolonilerim gibi ona da bakıyorum ve şuana kadar yumurta yeme durumu yaşamadım. Yine de siz dediğimi yapın yaptığımı yapmayın😁

Kuzeykurum22

Majör
Üye
Stresli olduğu için yumurta yemesi olabiliyor o yüzden, beslemeye de ihtiyacı olmadığı için işçi çıkana kadar bile bakmasanız olur ama illaki bakıcam derseniz haftada 1 kere gelişimi için sorun yaratmaz. Ben ne yapıyorum sizce? Kılıf kullanmıyorum ve her gün diğer kolonilerim gibi ona da bakıyorum ve şuana kadar yumurta yeme durumu yaşamadım. Yine de siz dediğimi yapın yaptığımı yapmayın😁
Coversız kullanmak hiç sıkıntı yaratmıyor mu? Messor kolonim var sizce cover'ı çıkarayım mı tavsiye eder misiniz?

Cihan__

Süper Koloni
Yardımsever
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Üye
Coversız kullanmak hiç sıkıntı yaratmıyor mu? Messor kolonim var sizce cover'ı çıkarayım mı tavsiye eder misiniz?
Hayır çıkarmayın. Bende +20 koloni var ve hepsine kılıf yapmaya eriniyorum açıçası ama zaten siyah bi kılıfın gelişime faydası çok net.

ömer_

Pupa
Üye
Ne kadar az ederseniz o kadar iyi. 2 Haftada bir bana göre en iyisi. Zaten hızlı işçi çıkardığından çok bakmaya gerek duymuyorum. İşçiler çıktıktan sonra stres durumu biraz daha azalıyor kraliçe rahatlıyor o yüzden işçiler çıktıktan sonra bakmak daha uygun. İşçi çıkarana kadar önce 1 kez 2 haftada bir. Sonra haftada bir şeklinde bakıyordum ben. Toplamda 2-3 kez açmış oluyordum ve işçi çıkmış oluyordu. Siz de öyle yapabilirsiniz.
Hocam rehberde köleleştirici yazıyor işçi eklersek catagleis doğru yazdım mı bilmiyorum ama onun gibi köleleştirici bir tür mü hiç denediniz mi

egzotikçiftik

Brachypterous
Yardımsever
Makro Fotoğrafçı
Üye
Hocam rehberde köleleştirici yazıyor işçi eklersek catagleis doğru yazdım mı bilmiyorum ama onun gibi köleleştirici bir tür mü hiç denediniz mi
Formica rufa ve rufibarbiste böyle bir durum yok. Ama Formica sanguinea isteğe bağlı olarak Formica fusca gibi formica türlerinin yuvasına baskın yapıp pupalarını çaldıktan sonra o pupaları kendi kolonilerinde yetiştirip köle olarak kullanabiliyor. Veya Polyergus rufescens kraliçesi genelde formica fusca kolonisinin içerisine sızar ve çeşitli feromonlar yayarak fusca kraliçesini kolonideki işçilere öldürtür ve kendisi yeni kraliçe olarak başa geçer. Yumurtalarına fusca işçileri bakar ve zamanla Polyergus rufescens kolonisi ortaya çıkar. Polyergus rufescens aynı zamanda diğer formica kolonilerinden de pupa çalıp köleleştirebiliyor.

Son düzenleme: