-Filtre Malzemeleri ve Dizilimi - Filtre Temizliği Nasıl Olmalı?-

Mertali

Günlüğüme ulaşmak için 👉 https://tls.tc/2R0Ls
Akvaryum Moderasyon
Üye
Katılım
11 Ocak 2022
Mesajlar
796
Tepkime puanı
1,116
Puanları
68
Konum
Ankara
Merhaba, bu yazıda ikisi de kısa konular olduğu için filtre malzemeleri, dizilimi ve filtre temizliğini tek bir başlık altında elimden geldiğince anlatmaya çalışacağım. Bu yazıda yazdıklarım "Bu iş böyle olmalı"dan ziyade, benim nasıl yaptığımdan ve yeni başlayanlara nasıl tavsiye ettiğimden bahsettiğim bir yazı olacak. Son olarak istediğiniz rehber başlıkları varsa bana dm'den atarsanız elimden geldiğince anlatmaya çalışırım.

Filtre Malzemeleri:
Bütün filtre malzemelerinden tek tek bahsetmeyeceğim. Genel anlamda üç çeşit filtreleme vardır. Mekanik, biyolojik ve kimyasal filtreleme diyebiliriz bunlara.

Mekanik Filtreleme
Mekanik filtreleme akvaryumda bulunan balık pisliği, yem artıkları, yosun öbekleri, Bitki parçaları gibi gözle görülür parçaların tutulmasını sağlar esasında. Azot döngüsüne çok bir katkıları olduğu söylenemez, daha çok amonyak salgılayabilecek ve göze hitap etmeyen parçacıkların filtrede toplanmasını sağlar. Başlıca biyolojik sünger ve elyaf örnek gösterilebilir.
Biyolojik süngerElyaf

Biyolojik Filtreleme
Asıl olay aslında bu filtreleme de geçer. Azot döngüsünde en büyük görevi üstlenen nitrosomanas ve nitrobakterlerin barınmasını sağlayan malzemeler kullanılır. Gözenekli yapıları sayesinde uygun ortam oluşmuş olur. Lav kırığı, seramik halkalar, Seachem Matrix örnek gösterilebilir.
lav kırığıseramik halka
Kimyasal Filtreleme
Akvaryumdaki amonyak, nitrit gibi bileşikleri azot döngüsüyle değil, doğrudan absorbe ederek tankımıdan uzaklaştırmamıza yardımcı olur. Genelde bitki akvaryumlarında bitkinin besinini tükettiği için kullanılması tavsiye edilmez. Önemli olarak aktif karbon gibi ömrü bittiğinde tuttuğu maddeleri geri bırakan bir malzeme kullanacaksanız dikkatli olmanızı ve düzenli olarak malzemenizi değiştirmenizi öneririm. Zeolit, seachem purigen, aktif karbon örnek gösterilebilir.
aktif karbonzeolit
Malzeme Dizilimi:
Çok komplike bir şey değil aslında, daha çok dış filtre üzerinden gideceğim. Genellikle dış filtrelerde Suyun sepetlerden geçme sırası yukarıdan aşağıya doğru olur. biyolojik malzemelerimizin çok fazla kirlenmemesini istiyorsak en üst sepete mekanik filtre malzemelerini koymamız daha doğru olacaktır. Böyle yaptığınız durumda aşağıda gördüğünüz gibi neredeyse bütün pislik en üst sepette -mekanik filtre malzemelerinde- toplanmış olacak. Bu sayede hem debiniz düştükçe kolaylıkla en üst sepeti temizleyebilirsiniz hem de biyolojik filtreleriniz daha temiz ve uzun ömürlü olur.
WhatsApp Image 2023-06-27 at 23.15.34.jpeg
Tabii mekanik filtrelemeninde kendi arasında dizilimi önemli, Kalın gözenekliden inceye doğru gitmeniz debinizin daha geç düşmesini sağlayacaktır. Aynı şekilde çoğu kimyasal malzeme de tıkanmaya daha müsait olduğu için en alta koymanız debi açısından daha sağlıklı olacaktır.

Filtre Temizliği:
Filtrenizi debisi düştükçe temizleyebilirsiniz. Genellikle 5-8 ay içerisinde debi düşmeye başlar. Tabii bu balık yoğunluğu ve türlere göre de değişiklik gösterecektir. Buradaki en önemli nokta bakteri kültürüne en az zarar verecek şekilde filtreyi balık pislikleri, bitki parçaları, artık yemler gibi malzemeleri tıkayıp debiyi düşüren malzemelerden arındırmak. Bu sebeple her ne kadar çeşme altında bütün malzemeleri tertemiz etmek daha cazip gelse de biyolojik denge anlamında akvaryuma çok ciddi zarar verecektir. Bu sebeple filtre malzemelerinizi başka bir kova da akvaryumunuzdan aldığınız suya birkaç kere batırıp çıkararak arındırabilirsiniz. Aksi takdirde klorlu su hem bakterilerinizi öldürecek hemde akıp gitmesine neden olacaktır. Filtre kovası ve kafası, pervane ve sepetlerinizi direkt çeşme altında yıkayabilirsiniz. Aşağıda ve yukarıdaki fotoğrafta görüldüğü üzere bütün kaba pislik elyafta ve süngerde toplanmış. Bu sebeple filtrelerinizde elyaf kullanmanızı şiddetle tavsiye ederim. Elyaf çabuk dağılan bir malzeme olduğu için her temizlikte çöpe atıp yenisini koymanızı tavsiye ederim. Zaten çok pahalı şeyler oldukları söylenemez. Purigen ve zeolit çeşitli yollarla yenilenebilse bile, aktif karbon yenilenemez. Bu sebeple eğer kullanıyorsanız, ki kullanmanızı çok önerdiğim bir malzeme değil, direkt atmanızı öneririm.
1687900573071.png1687898772696.png
Her ne kadar kültüre zarar vermemeye çalışsak bile bir miktar kayıp elbette oluşur. Bu sebeple filtre temizliğinden sonra su değişimlerini bir süreliğine sıklaştırmanız daha iyi olacaktır. En son filtre temizliğiniz bittikten sonra filtrenize dolduracağınız suyu da akvaryumdan almanız önemli. Son olarak her temizlikte contalarınızı kontrol etmenizi ve 1-2 gün filtreyi yakın takip etmenizi öneririm. Kimse evini litrelerce su bassın istemez.
 

must

Yumurta
Üye
Katılım
8 Nis 2023
Mesajlar
73
Tepkime puanı
47
Puanları
8
elinize sağlık çok bilgilendirici bir rehber(y)
 
Üst