Fikirleriniz

sedatettin

Majör
Üye
Sizce mediası, majörü vb. olmayan tek tip işçilik kolonilerde, sürekli canlı bir şekilde canlı yem verirsek kraliçe bir süre sonra bu tehditlerle başa çıkmak için normal işçilerden daha iri ve güçlü işçiler çıkartabilir mi?

Mogo

Larva
Üye
Çıkartmaz çünkü biyolojik olarak öyle bir şey yapma özelliğine sahip değiller. Kraliçe istediğinde büyük istediğinde küçük işçi çıkaramıyor. Onun yerine daha fazla işçi çıkarır.

Cio

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Üye
İşçinin boyutu arttıkça, larva döneminde alması gereken protein miktarının da kaliteli ve fazla olması gerekiyor. Buna dayanarak, verdiğiniz canlı yemin kalitesi ve canlı yem verme sıklığınızın üretim ihtimalini artırdığını söyleyebiliriz.
Fakat doğada minör işçiler, majör işçilere nazaran daha verimli oluyorlar çünkü hem daha ince işleri yapabiliyorlar hem de larva döneminde besin ihtiyaçları daha az olduğu için bu, koloniye bir avantaj sağlıyor. Bu yüzden genelde koloni büyüyünce majör çıkma ihtimalinin arttığını söylüyoruz. Çünkü doğada belirli bir işçi sayısına ulaşmış ve kendini bir miktar olsun güvence altına almış bir koloni, eğer besin kıtlığı da yaşamıyorsa, daha fazla besleme sayesinde majör işçiler oluşturabiliyor.
Media konusunda ise majörlere nazaran media işçilerin üretilme ihtimalinin daha yüksek olduğunu söyleyebilirim.
Dışarıdan tehdit konusuna gelecek olursak, bunun etkisinin ne kadar olduğunu bilmiyorum. Ancak kendi koloninize canlı şekilde yem verirseniz, muhtemelen zaten küçük olan bir koloniyi daha fazla strese sokup karıncaların yaralanmasına bile yol açabilirsiniz. O yüzden tavsiye etmem.
Tabii bu tarz kompleks konulara böyle kısa cevaplar vermek hem eksik hem de yetersiz kalabilir. Ancak kısaca zihninizde bir şablon oluşması açısından, bu şekilde anlatmanın uygun olduğunu düşünüyorum.

sedatettin

Majör
Üye
Teşekkürler cevabınız için, anlattığınız şeyler tek tip işçilik türler için de geçerli mi?