extatosoma tiaratum yumurtalarımın durumu

eymenne

Yumurta
Üye
Selam arkadaşlar, elimde 25 tane Extatosoma tiaratum yumurtası var. 22 Aralık'ta geldiler, satan kişi çıkmalarına 4 ay falan var demişti. Yani yaklaşık 2 aydır bende yumurtalar.

Plastik kapta torfun üstünde bakıyorum. hep kabın kenarlarına fısfıs yapıyorum, damlalar bitince tazeliyorum. Ama şöyle bir durum var; kabın kenarları nemli ve koyu duruyor ama orta kısım ve yumurtaların olduğu yerler elimle bakınca kuru gibi. Bilerek yumurtaların üstüne su gelmesin diye ortalara sıkmadım. Sizce sadece kenarları ıslatmam yeterli mi, yoksa ortaya da hafiften sıkayım mı bir akıl verirseniz çok sevinirim. Daha önce deneyimim olmadı bu konuda.

Ekli dosyalar

• WhatsApp Image 2026-02-15 at 15.02.05 (1).jpeg
    WhatsApp Image 2026-02-15 at 15.02.05 (1).jpeg
    62.7 KB · Görüntüleme: 8
  • WhatsApp Image 2026-02-15 at 15.02.05.jpeg
    WhatsApp Image 2026-02-15 at 15.02.05.jpeg
    100.4 KB · Görüntüleme: 8

Hayrunnisa

Larva
Üye
Selam, anlattığın durum gayet normal ve çoğu kişinin başına geliyor. Extatosoma tiaratum yumurtalarında amaç ortamın nemli olması ama ıslak olmaması. Sadece kabın kenarlarını ıslatmak genelde yetmiyor, çünkü yumurtaların bulunduğu torf tamamen kuru kalırsa gelişim yavaşlayabiliyor. Öte yandan yumurtaların üstüne direkt su gelmesi de iyi değil, mantar yapabiliyor. En iyisi ortayı direkt suya boğmadan, çok hafif bir sisleme yapmak. Yani fısfısı yumurtaların üstüne tutmak yerine torfun çevresine ve üstüne çok hafifçe sık, torf kupkuru kalmasın ama çamur gibi de olmasın. Elinle dokunduğunda hafif serin ve nemli hissi vermesi yeterli. Haftada birkaç hafif fıs genelde yeterli olur, oda çok kuruysa biraz artırabilirsin. Kapta küçük hava delikleri olması da önemli, yoksa fazla nem küf yapar. Aralık’ta geldiyse muhtemelen Nisan–Haziran gibi çıkmaya başlarlar. Kısacası sadece kenarları ıslatmak biraz az kalmış olabilir; ortayı da çok hafif nemlendirmen daha sağlıklı olur, ama yumurtaların üstüne damla gelmemesine dikkat etmen iyi olmuş.

eymenne

Yumurta
Üye
Selam, anlattığın durum gayet normal ve çoğu kişinin başına geliyor. Extatosoma tiaratum yumurtalarında amaç ortamın nemli olması ama ıslak olmaması. Sadece kabın kenarlarını ıslatmak genelde yetmiyor, çünkü yumurtaların bulunduğu torf tamamen kuru kalırsa gelişim yavaşlayabiliyor. Öte yandan yumurtaların üstüne direkt su gelmesi de iyi değil, mantar yapabiliyor. En iyisi ortayı direkt suya boğmadan, çok hafif bir sisleme yapmak. Yani fısfısı yumurtaların üstüne tutmak yerine torfun çevresine ve üstüne çok hafifçe sık, torf kupkuru kalmasın ama çamur gibi de olmasın. Elinle dokunduğunda hafif serin ve nemli hissi vermesi yeterli. Haftada birkaç hafif fıs genelde yeterli olur, oda çok kuruysa biraz artırabilirsin. Kapta küçük hava delikleri olması da önemli, yoksa fazla nem küf yapar. Aralık’ta geldiyse muhtemelen Nisan–Haziran gibi çıkmaya başlarlar. Kısacası sadece kenarları ıslatmak biraz az kalmış olabilir; ortayı da çok hafif nemlendirmen daha sağlıklı olur, ama yumurtaların üstüne damla gelmemesine dikkat etmen iyi olmuş.
Teşekkür ederim dediğiniz gibi yapacağım umarım çıkarlar.