Evde formikaryum yapma

alyazmalı

Yumurta
Üye
Tetramorium kolonim için gazbetondan formikaryum yapmayı düşünüyorum. Bu malzeme uygun mudur? Yaparken nelere dikkat etmem gerekir? Deneyimi olan var mı?

Mikrox

Media
Yardımsever
Üye
Tetramorium kolonim için gazbetondan formikaryum yapmayı düşünüyorum. Bu malzeme uygun mudur? Yaparken nelere dikkat etmem gerekir? Deneyimi olan var mı?
20260623_220547.jpg
Hobi olarak yapmış olduğum örnek bir tanesi. Yapım aşamalarını kendi yaptığım sürece göre sizlere anlatayım. Öncelikle ben koloninin boyutuna göre ve koloniye göre plan yapmaktayım. Örneğin bir messor kolonisi için 50 işçide bu formicarium tam yeter ama 50 Tetramorium için bu formicarium çok büyük olur gibi diyebiliriz. Aşamalara geçeyim. Ben ilk olarak ölçülerini belirleyerek gidiyorum. Yani 10x10x5 gibi bir boyutta mı yapacağım onu seçiyorum. Ardından bir teknik resim çizimini kabataslak kâğıt üzerine çiziyorum. Sonra ytonga geçiyorum. Ytongu ölçülerden yarım milim fazla olacak şekilde testere ile kesiyorum. Ardından o yarım milim kalan yerleri düz ve yassı bir tahtaya yapıştırdığım kalın bir zımpara ile zımparalıyorum ve düz bir küp şeklinde o ytongu çıkartıyorum. Sonra desen çizme aşamasına geliyorum. Bu aşamada kurşun kalem ile hafifçe bastırarak şekilleri veriyorum ama dikkat etmeniz gereken nokta şu: Duvar yapacağınız yerlerin kalınlığı en az 1 cm civarı olmalı, yoksa kırılırlar. Sonrasında ise düz tornavida ile bu çizgilerin üzerine bastırarak şeklini çıkartıyorum. Sonra bu içe bastırıp göçerttiğim çizgileri kırma aşamasına geçiyorum. Bunu da ytongun karıncaların kullanacağı kısmına o tornavidayı sokup o kısık bölgelere doğru çapraz tutup hafifçe kanırtarak yapıyorum. Burasını anlamamış olabilirsiniz ama işte dediğim şey o boşluk olacak yerleri kabaca kırıyorum, girintili çıkıntılı olması önemsiz. Ardından kalan kısımlarını gravür makineme kalın bir uç takarak kazıyorum ve en son yine gravür makineme zımpara takarak ince işçiliğine giriyorum. Sonra nem deliklerine ve transfer deliğine geliyorum. Burayı da gravür makinemle delerek ve ardından zımpara ucu takarak yapıyorum. Karıncaların gireceği yuva girişini de biraz aşağıda yaparsanız iyi olur. Sonrasında ise ytong parçayı alıp baştan sona iyice tazyikli ve normal suyla yıkıyorum ve içindeki tozları tamamen alıyorum. Sonra kurumasını 24 saat bekliyorum ve en son plexiyi yapıştırıp geçiyorum.

alyazmalı

Yumurta
Üye
Teşekkür ederim yardımcı oldugun icin. Peki tetromorium kolonisi icin ölçüler ne olmalı ve kaç işci sayısında gecirmeliyim bu işte yeniyim şu anda işçi karıncalar çıkmadı erkenden yapmak istiyorum bide derinliği ne kadar olmalı.

Mikrox

Media
Yardımsever
Üye
Teşekkür ederim yardımcı oldugun icin. Peki tetromorium kolonisi icin ölçüler ne olmalı ve kaç işci sayısında gecirmeliyim bu işte yeniyim şu anda işçi karıncalar çıkmadı erkenden yapmak istiyorum bide derinliği ne kadar olmalı.
Tetramorium çok küçük bir tür benim önerim 10x10 bir formicariuma en az 80 işçide geçmenizi öneriyorum. 5x5 içinde 40-50 işçi ideal olur diye düşünüyorum. Derinlik konusunda ise karıncaların gezeceği yer 0.7mm derinlikte yada 1cm derinlikte olabilir. Yükseklik konusunda ise 4cm olabilir. 15-20 işçide outworld bağlayabilirsiniz.

alyazmalı

Yumurta
Üye
Yaptığım formikaryumun aşamalarını buraya atmak istiyorum belki benim gibi bilmeyen birine yardımım dokunur diye üste mikrox un dedigi şekilde yapıcam yapacağım.

Şu anda yutongu cizdim oydum ve zımparaladım son hali attığım fotoğraftaki gibi. Ölçüleri 13×9×(5 diger tarafı 6 yamuk kesmmişim).Derinliği 1cm.13cm tetromoriyum için çok büyük olduğu için altta 5 cm boşluk bıraktım orayıda oyacağım oyduktan sonra ya nem odası yada normal oda olarak kullanacağım normal oda olarak kullanırsam pamuk tıkıyayacam ve koloni büyüyünce açacağım. Şu anda elimde pleksi yok elime geçince yapıştırcam

Ekli dosyalar

• 1785682716361923730553590228954.jpg
    1785682716361923730553590228954.jpg
    73.3 KB · Görüntüleme: 3
Son düzenleme: