Ensest Camponotus (?)

Demo

Brachypterous
Yardımsever
Üye
En ufak alakası yok.
Camponotus festai kraliçesi:
Ekli dosyayı görüntüle 47586Ekli dosyayı görüntüle 47592Ekli dosyayı görüntüle 47588

Şu site gitmiş rastgele bir Camponotusu Camponotus festai diye yayınlamış herkes bunu festai sanıyor.
Evet, aydınlandım şu an.

Demo

Brachypterous
Yardımsever
Üye
Bugün tekrar baktım, 4 yumurtası var.

Aldığım koloniden işçi eklemesi yapayım mı? Sakıncası olur mu?

Demo

Brachypterous
Yardımsever
Üye
Bugün tekrar baktım, 8’e yakın yumurtası var kraliçenin.

Demo

Brachypterous
Yardımsever
Üye
Şu an sayılamayacak kadar yumurtası var ve gelişiyorlar.

samet_56

Dichthadiiform
Yardımsever
Üye
Gelişim göstermeleri güzel, kraliçenin döllenmiş olma ihtimali çok yüksek. Normal de monogonik cinslerde yapay çiftleştirme başarısızlıkla sonuçlanır ancak istisnalar olabiliyor. Bu cinsler de benim gözlemlediğim kadarıyla test tüpü değil, daha geniş bir alana ihtiyaç duyuyorlar. Bu boş bir salon olabilir, bunu daha önce denemiştim ama ilk seferde başarısız oldum. Daha sonra güneş ışıklarının çiftleşmeyi tetiklediğini fark ettim ve perdeyi açıp içeri güneş ışıklarının girmesini sağladım ve çiftleşme oldu.

Moderatör tarafında düzenlendi:

Demo

Brachypterous
Yardımsever
Üye
Bugün tekrar baktım, birçok yumurta ve larva var. Larvaların boyutu biraz büyük geldi -emin değilim- ve bu beni biraz şüphelendirdi. Mikro un kurdu verdim çok minik. Cinsiyeti için beklemek hariç yapabileceğim bir şey yok. Pupa olduğunda tüp ile oranlayarak boyunu ölçeceğim, belki bu cinsiyetini daha erken belirlemeye yarayabilir.

BahadirSarp

Intercaste
Yardımsever
Üye
Bugün tekrar baktım, birçok yumurta ve larva var. Larvaların boyutu biraz büyük geldi -emin değilim- ve bu beni biraz şüphelendirdi. Mikro un kurdu verdim çok minik. Cinsiyeti için beklemek hariç yapabileceğim bir şey yok. Pupa olduğunda tüp ile oranlayarak boyunu ölçeceğim, belki bu cinsiyetini daha erken belirlemeye yarayabilir.
Hocam işçi pupalarından büyükse kraliçe döllenmemiş yumurtalar bırakmış demektir.

İkisi için de bir şey söyleyebileceğimizi sanmıyorum. Prensler genelde çiftleştikten kısa süre sonra veya çiftleşme anında ölür çünkü ömürlerinin başından beri sperm üretmeye harcadıkları ATPnin son damlalarını bu işe verirler. Ama bunun sınırlarını veya eşiklerini yeterince iyi bildiğimizi düşünmüyorum. Belki prens yeni doğup sonra bulunmuştur, çiftleşip hala birkaç gün hayatta kalabileceği enerji ile yaşamıştır. Çiftleştikten sonra ömrünü ne kadar kısalttığını bilmiyorum, birkaç prensesle çiftleşebildiklerini düşününce tahminimizden uzun olabilir. Belki daha önce doğup şimdi normal şekilde ölmüş ve çiftleşmemiştir. Şahsen bilemiyorum, siz biliyorsanız söyleyin.
Hocam çiftleştikten sonra ölmeyen bir prensi tekrar besleyip tekrar tekrar çiftleştirebilir miyiz? Ölümüne sebep olan tek şey ATP dışında başka şeylerde olabilir mi? erkek arılar çiftleşirken spermleri dişiye aktarabilmek için üreme organlarının patlaması gerektiğini biliyorum onun gibi bişey olabilir mi?

scorpion03

Larva
Üye
Şuan bu konuda şunu söyleyebilirim componotus sanctus cinsi bir koloni evimde uçuş yapıyor ve uçuştan önce 3 adet kanatsız prenses buldum biri şuanda yumurtası var 3. Prensesi daha dün buldum ve prenslerden hiç göremiyorum evde uçuş hazırlığındalar yuva ağzında uçuş olmadan ciftleşme olabiliyor c.sanctus cinsinde

Enesersoy45

Gamergate
Yardımsever
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Üye
Hocam çiftleştikten sonra ölmeyen bir prensi tekrar besleyip tekrar tekrar çiftleştirebilir miyiz? Ölümüne sebep olan tek şey ATP dışında başka şeylerde olabilir mi? erkek arılar çiftleşirken spermleri dişiye aktarabilmek için üreme organlarının patlaması gerektiğini biliyorum onun gibi bişey olabilir mi?
Pek işe yarayacağını sanmam fakat "Olmaz" demek için bir sebebim yok. Şekerli su verilirse geri toparlayabilir, içeceğini sanmam ama.
Ölüm sebebi bazen cinsel organın kopması olabiliyor, dediğiniz gibi patlama tarzı bir durum da oluyordur belki. Bilemiyorum.

samet_56

Dichthadiiform
Yardımsever
Üye
Hocam işçi pupalarından büyükse kraliçe döllenmemiş yumurtalar bırakmış demektir.

Öncelikle bu tamamen kendi gözlemim, genel bir kanı değil. Prensler birden fazla kez çiftleşebiliyorlar. Bu çifteşmeler de çok büyük kısmının cinsel organı kopuyor, eğer prens ilk çiftleşme de organ kaybı yaşarsa bir daha çiftleşemiyor dolayısıyla bir kez çiftleşebilmiş oluyor. Yani prensten prense değişebilen bir durum, üç kraliçeyi dölleyen prenste gördüm bir çiftleşme de ölen prenste. Cinsel organı koptuğunda genellikle prensesin abdomen boşluğuna yapışıyor ve prenses artık bir kraliçe olarak bu organı abdomeninden temizliyor.

Demo

Brachypterous
Yardımsever
Üye
Öncelikle bu tamamen kendi gözlemim, genel bir kanı değil. Prensler birden fazla kez çiftleşebiliyorlar. Bu çifteşmeler de çok büyük kısmının cinsel organı kopuyor, eğer prens ilk çiftleşme de organ kaybı yaşarsa bir daha çiftleşemiyor dolayısıyla bir kez çiftleşebilmiş oluyor. Yani prensten prense değişebilen bir durum, üç kraliçeyi dölleyen prenste gördüm bir çiftleşme de ölen prenste. Cinsel organı koptuğunda genellikle prensesin abdomen boşluğuna yapışıyor ve prenses artık bir kraliçe olarak bu organı abdomeninden temizliyor.
Tüm bildiklerimi toparlayarak bir yorum yapmak istiyorum. Erkek alateler mümkün olduğunca fazla besin depolayarak ATP üretim potansiyellerini maksimum seviyede tutuyorlar. Çiftleşme uçuşunda kanat kaslarını kullanarak uçuyorlar. Dişi alate bulduklarında ve feromonları eşleştiğinde çiftleşme başlıyor. Çiftleşme esnasında erkek alate spermini dişi alatee üreme organı aracılığıyla aktarıyor ve kraliçenin ona ömür boyu yetecek kadar spermi oluyor (Her şey olması gerektiği gibi olursa). Burada ortaya 2 seçenek çıkıyor. 1. seçenek erkeğin üreme organını kaybetmesi ve bunun sonucu ölmesi. 2. seçenek ise erkeğin üreme organını kaybetmemesi ve daha çok üremek için uçmaya ve dişi alate bulma yolunda devam etmesi. Erkek alate bu şekilde birkaç kez daha spermini dişi alatelere aktarabilir, sahip olduğu besin bitene ve daha fazla ATP üretemeyene kadar. Bu noktada erkeğin yapabileceği bir şey kalmaz ve kendi kendine avlanamayacağından hem besin yokluğu hem de stresin etkisiyle ölür. Fakat @BahadirSarp 'ın sorduğu soru besleme yapılarak erkek alatenin yaşamına devam edip edemeyeceğidir. Erkek alatenin yapması gereken üremek olduğundan daha enerjisi varsa muhtemelen besin yemeyecektir. Erkek alatenin enerjisi bitmişse ve benim dediğim son duruma gelmişse ise yemek yeme ihtimali bence yine oldukça düşük çünkü erkek alatenin o noktada pes etme ihtimali çok yüksek, kendi doğaları gereğince de besin arayışına çıkmayacaktır ve önüne konulsa bile bence yeme eyleminde bulunmayacaktır.

Omewfaruk55

Majör
Yardımsever
Üye
Tüm bildiklerimi toparlayarak bir yorum yapmak istiyorum. Erkek alateler mümkün olduğunca fazla besin depolayarak ATP üretim potansiyellerini maksimum seviyede tutuyorlar. Çiftleşme uçuşunda kanat kaslarını kullanarak uçuyorlar. Dişi alate bulduklarında ve feromonları eşleştiğinde çiftleşme başlıyor. Çiftleşme esnasında erkek alate spermini dişi alatee üreme organı aracılığıyla aktarıyor ve kraliçenin ona ömür boyu yetecek kadar spermi oluyor (Her şey olması gerektiği gibi olursa). Burada ortaya 2 seçenek çıkıyor. 1. seçenek erkeğin üreme organını kaybetmesi ve bunun sonucu ölmesi. 2. seçenek ise erkeğin üreme organını kaybetmemesi ve daha çok üremek için uçmaya ve dişi alate bulma yolunda devam etmesi. Erkek alate bu şekilde birkaç kez daha spermini dişi alatelere aktarabilir, sahip olduğu besin bitene ve daha fazla ATP üretemeyene kadar. Bu noktada erkeğin yapabileceği bir şey kalmaz ve kendi kendine avlanamayacağından hem besin yokluğu hem de stresin etkisiyle ölür. Fakat @BahadirSarp 'ın sorduğu soru besleme yapılarak erkek alatenin yaşamına devam edip edemeyeceğidir. Erkek alatenin yapması gereken üremek olduğundan daha enerjisi varsa muhtemelen besin yemeyecektir. Erkek alatenin enerjisi bitmişse ve benim dediğim son duruma gelmişse ise yemek yeme ihtimali bence yine oldukça düşük çünkü erkek alatenin o noktada pes etme ihtimali çok yüksek, kendi doğaları gereğince de besin arayışına çıkmayacaktır ve önüne konulsa bile bence yeme eyleminde bulunmayacaktır.
Söylediğiniz konuya ithafen bende birkaç kelam etmek istiyorum. Genelde kraliçeleri bulduğumda ve tüpe yerleştirdiğimde gözlemlediğim iki hareket var ilki kralicelerin su içmesi , ki özellikle sıcak havalarda uçuş sonrası yoruldukları için normal. Ikincisi ise eğilip abdomenlerine erişip üreme organlarını temizlemeleri

1000030596.jpg
(Yeni bulduğum messor kraliçesi)

Bu da üreme organlarının kopması tezinizi destekliyor. Ayrıca çiftleştifiğini gördüğüm bir prens buldum çiftleştikten sonra elime aldım ve ATP üretiminin sanki çok azaldığını gördüm aşırı hareketsizdi ve bal verdiğimde ise önündekinin ne olduğunu bile anlayamadı. Yani genetik olarak bu arkadaşlarımızın tek görevi var o da çiftleşmek bunun haricinde ki fonksiyonları körelmiş.

BahadirSarp

Intercaste
Yardımsever
Üye
O zaman sorduğum şey imkansız belki istisnai türler vardır ama pek mümkün gözükmüyor

Söylediğiniz konuya ithafen bende birkaç kelam etmek istiyorum. Genelde kraliçeleri bulduğumda ve tüpe yerleştirdiğimde gözlemlediğim iki hareket var ilki kralicelerin su içmesi , ki özellikle sıcak havalarda uçuş sonrası yoruldukları için normal. Ikincisi ise eğilip abdomenlerine erişip üreme organlarını temizlemeleri

Ekli dosyayı görüntüle 50649

Bu da üreme organlarının kopması tezinizi destekliyor. Ayrıca çiftleştifiğini gördüğüm bir prens buldum çiftleştikten sonra elime aldım ve ATP üretiminin sanki çok azaldığını gördüm aşırı hareketsizdi ve bal verdiğimde ise önündekinin ne olduğunu bile anlayamadı. Yani genetik olarak bu arkadaşlarımızın tek görevi var o da çiftleşmek bunun haricinde ki fonksiyonları körelmiş.

Demo

Brachypterous
Yardımsever
Üye

Ekli dosyayı görüntüle 50649

ATP üretimini gözlemlemeyi bana da öğretir misin? Nasıl oluyor çok merak ettim.

Omewfaruk55

Majör
Yardımsever
Üye
ATP(Adenozin trifosfat) çıplak gözle görmek tabi ki de mümkün değil fakat enerji üretimi ile doğrudan bağlantılı olduğu için canlının aktivasyon seviyesinden ATP üretimine atıf yapmak mümkün örneğin gördüğüm prensin hareketleri çok yavaşladı , tepki süresi arttı , yürüme gibi basit vücut fonksiyonlarını yaparken çok zorlanmaya başladı ben de bu hareketlere dayanarak enerjisinin azaldığını dolayısıyla ATP üretiminin de azaldığını tahmin ettim farklı etkenler de olabilir tabi ki ama enerji üretimi üzerine yorum yapınca ATP hakkında da yorum yapmak mümkün.

samet_56

Dichthadiiform
Yardımsever
Üye
Sorulan soruyu eksik anlamışım sanırım, evet ilk çiftleşmeden itibaren erkek bireyler fonksiyonlarının büyük kısmını kaybetmeye başlıyor, reseptörleri hala çalışsa da beslenmek için yeterli değil. Bir nevi sarhoş gibi takılıyorlar etrafta sonra da ölüyorlar.

Demo

Brachypterous
Yardımsever
Üye
Bugün baktım; larvalar baya gelişmişti, sayıları da artmıştı. Minik bir un kurdu verdim yarı canlı bir şekilde, öldürdü. Gelişmeler için 1 hafta daha bekleyeceğim.

Demo

Brachypterous
Yardımsever
Üye
7 tane pupa, 1 tane larva, birkaç tane de yumurta var. Haftaya ilk işçinin(?) çıkmasını umuyorum.

Demo

Brachypterous
Yardımsever
Üye
1 saat önce baktım, pupalar duruyor. Haftaya cumartesi tekrar bakıp rapor edeceğim.

samet_56

Dichthadiiform
Yardımsever
Üye
Hocam işçi ve alate pupası ayırt edilebilir. İsterseniz fotoğraf atın inceleyelim.