emfuzi'nin Aphaenogaster günlüğü

emfuzi

Yumurta
Üye
herkese selamlar,

sizlerin günlük paylaşımlarını görünce ben de heves edip günlük tutmaya karar verdim.

25 Mart 2026 tarihinde bir taşın altında bulduğum kraliçenin türünü siz hobicilerden öğrendim, Aphaenogaster. ilk kez karınca baktığım için hemen hemen her şeyi forumdan ve izlediğim videolardan öğreniyorum.

dün ilk kurulum yaptım ve kraliçeyi yerleştirdim. fakat burada aklıma takılan bir nokta oldu, ben bu karıncayı kaldırdığım küçük bir taşın altında tek başınayken gördüm ama benim göremediğim işçileri olabilir mi diye düşündüm. eğer öyleyse ilk işçisi çıkana kadar besleme kuralını uygulasam mı uygulamasam mı emin olamadım. çünkü hali hazırda eğer işçisi çıkmışsa beslenmesi gerekebilirdi.

bu sebeple minik 1 damlanın yarısı kadar şekerli suyu, yağlı kağıt üzerine damlatıp onu da tüpe yerleştirdim. sanırım bir 10 gün falan tekrar beslemem gerekmez.

bu arada tüpün etrafını da kırmızı asetat ile kapattım, tecrübe eksikliğinden olsa gerek, benim kullandığım asetat kağıdı sizlerinkinden daha koyu veya kalın sanırım. içerisini hemen hemen hiç göstermiyor. ilk fırsatta içeriyi daha çok gösteren bir asetat edineceğim.

bu arada dün kapatmıştım, rahatsız etmek istemediğim için birkaç gün hiç ellemeyeceğim. hatta hem titreşimden uzak olsun, hem de biraz daha sıcak ve karanlık olsun diye ufak bir bezin üzerine koyup, biraz da üstünü örtmüştüm.

her türlü fikre ve öneriye açığım. bu arada ilk defa kraliçe beslemeye başlayan biri için en zor kısım, sabır gösterip kraliçeyi rahatsız etmemeyı başarmak sanırım.

WhatsApp Image 2026-03-26 at 13.46.40 (2).jpegWhatsApp Image 2026-03-26 at 13.46.40 (1).jpegWhatsApp Image 2026-03-26 at 13.46.40.jpeg

Agah

Yumurta
Üye
Bence ufak bir takviye yapabilirsiniz asetat kağıdı için bence karanlık olması daha uygun ve evet ilk başta beklemek zor oluyor sanki hiç yokmuş gibi yapın ama unutmayın

aphenogaster sahibi olarak şunu söylemek istiyorum genelde yem vermeyin deniyor işçi çıkana kadar ama benim kraliçem yumurtluyor sonra yiyordu meğersem larvaları alıp yemin üstüne koyup larvaların kendisinin beslenmesi gerekiyormuş bunu okuduktan sonra yem koydum ve bu sayede işçilerimi aldım yine daha bilgili kişiler ne der bilmiyorum ama kendi tecrübem.Ayrıca yemi verirken de sallamadan elinize almadan koyup temizleyin biraz nazlı bir tür işçileri çıkana kadar çok stres yapıyor ve yumurtalarını yiyor

TanerKaraca

Larva
Üye
aphenogaster sahibi olarak şunu söylemek istiyorum genelde yem vermeyin deniyor işçi çıkana kadar ama benim kraliçem yumurtluyor sonra yiyordu meğersem larvaları alıp yemin üstüne koyup larvaların kendisinin beslenmesi gerekiyormuş bunu okuduktan sonra yem koydum ve bu sayede işçilerimi aldım yine daha bilgili kişiler ne der bilmiyorum ama kendi tecrübem.Ayrıca yemi verirken de sallamadan elinize almadan koyup temizleyin biraz nazlı bir tür işçileri çıkana kadar çok stres yapıyor ve yumurtalarını yiyor
Hocam benim aphe nin 4-5 tane nanitiği var ama o kadar küçükler ki zor seçiyorum bazen. Tahminimce boyutları 2mm. kadar. Nanitiklen bu kadar küçük olması normal bir durum mu? Sizde ki boyutların ne olduğunu paylaşır mısınız?

Bir de ekleme yapmak istiyorum soruma. Kraliçe sürekli abdomenine eğilmiş durumda duruyor. Çok nadir olarak düz pozisyonda durduğunu gördüm. Bu normal midir?

Çokta soru sormuş gibi oldum. Kusura bakmayın. 🫡

yağızalp

Minör
Üye
Hocam benim aphe nin 4-5 tane nanitiği var ama o kadar küçükler ki zor seçiyorum bazen. Tahminimce boyutları 2mm. kadar. Nanitiklen bu kadar küçük olması normal bir durum mu? Sizde ki boyutların ne olduğunu paylaşır mısınız?

Bir de ekleme yapmak istiyorum soruma. Kraliçe sürekli abdomenine eğilmiş durumda duruyor. Çok nadir olarak düz pozisyonda durduğunu gördüm. Bu normal midir?

Nanitic oldukları için bu boy normal ve kraliçe yuumrtluyordur/abdomenini temizliyordur

boyutları küçük bir tür ve nanitikler daha küçük oluyor normaldir abdomen eğilmesi temizlik yumurtlama için olabilir denk gelirseniz çekip atarsanız içinizde kalmamış olur

TanerKaraca

Larva
Üye
Abdomenine eğilmesi temizlik yada yumurtlama için olabilir. Denk gelirseniz çekip atarsanız içinizde kalmamış olur.
Hocam nanitikler ile birlikte alabildiğim net görsellerden bırakıyorum.
Görseller yumurtalar ile ilgilenirken çekildi.
Bahse konu eğilme haraketi daha fazla olacak şekilde ve çoğunlukla o pozisyonda durmasıdır.
Değerli yorumlarınızı bekliyorum. İyi hobiler dilerim.

Ekli dosyalar

• IMG_1439.jpeg
    IMG_1439.jpeg
    42.8 KB · Görüntüleme: 13
  • IMG_1438.jpeg
    IMG_1438.jpeg
    42.9 KB · Görüntüleme: 13
  • IMG_1434.jpeg
    IMG_1434.jpeg
    40.6 KB · Görüntüleme: 13
Hocam nanitikler ile birlikte alabildiğim net görsellerden bırakıyorum.
Görseller yumurtalar ile ilgilenirken çekildi.
Bahse konu eğilme haraketi daha fazla olacak şekilde ve çoğunlukla o pozisyonda durmasıdır.
Değerli yorumlarınızı bekliyorum. İyi hobiler dilerim.
hocam yumurtaları ile ilgileniyor ya da abdomenini temizliyor gibi duruyor bu hareketi dışında da hareketleri varsa endişe etmenize gerek yok

emfuzi

Yumurta
Üye
selamlar tekrardan, aradan geçen birkaç günde tüpe hiç ellemedim ve bu akşam kontrol ettiğimde bir veya birkaç tane yumurta vardı. yakından bakmak için tüpü elime aldığımda kraliçe hemen yumurtanın yanına koştu ben de daha fazla strese sokmamak için ellemedim.

biraz enerji vermesi için minicik bir damla şekerli su ve yine o kadar ıslatıp yumuşattığım ve ezdiğim kuru köpek mamasından verdim. toplu iğnenin başı kadardı her ikisi de. tüp kirlenmesin ve küf falan oluşmasın diye minik bir parça yağlı kağıdın üzerinde verdim bunları. 24 saat sonra kağıdı alacağım bakalım yemiş mi. aksilik olmazsa haftada bir kez bu şekilde beslemeyi düşünüyorum.

sanıyorum 4-5 haftadan önce ilk işçi çıkmaz, ne dersiniz?

TanerKaraca

Larva
Üye
selamlar tekrardan, aradan geçen birkaç günde tüpe hiç ellemedim ve bu akşam kontrol ettiğimde bir veya birkaç tane yumurta vardı. yakından bakmak için tüpü elime aldığımda kraliçe hemen yumurtanın yanına koştu ben de daha fazla strese sokmamak için ellemedim.

biraz enerji vermesi için minicik bir damla şekerli su ve yine o kadar ıslatıp yumuşattığım ve ezdiğim kuru köpek mamasından verdim. toplu iğnenin başı kadardı her ikisi de. tüp kirlenmesin ve küf falan oluşmasın diye minik bir parça yağlı kağıdın üzerinde verdim bunları. 24 saat sonra kağıdı alacağım bakalım yemiş mi. aksilik olmazsa haftada bir kez bu şekilde beslemeyi düşünüyorum.

Hocam merakınızı ve heyecanınızı tahmin edebiliyorum ama bildiğim kadarıyla Apheler claustral besleniyor. Yumurtalama süresince dışarıdan besin ihtiyacı duymayan, gerekli besini düşürdüğü kanatların kök kısmından kendi sıvısı ile karşılaması olayı.
Özet olarak mama tarzı şeyler vermenize pek gerek yok. Şekerli su vermeniz de nanitikler çıkana kadar kraliçenizi idare edecektir.
Bu dönemde mümkün mertebe strese sokmamanız önemli. Stres durumunda yumurtaları yiyebilir daha da ötesi yumurtalamayı durdurabilir.
Bu arada hayırlı olsun 👌

emfuzi

Yumurta
Üye
Hocam merakınızı ve heyecanınızı tahmin edebiliyorum ama bildiğim kadarıyla Apheler claustral besleniyor. Yumurtalama süresince dışarıdan besin ihtiyacı duymayan, gerekli besini düşürdüğü kanatların kök kısmından kendi sıvısı ile karşılaması olayı.
Özet olarak mama tarzı şeyler vermenize pek gerek yok. Şekerli su vermeniz de nanitikler çıkana kadar kraliçenizi idare edecektir.
Bu dönemde mümkün mertebe strese sokmamanız önemli. Stres durumunda yumurtaları yiyebilir daha da ötesi yumurtalamayı durdurabilir.
Bu arada hayırlı olsun 👌
teşekkürler öneri için, yarı-klaustral diye biliyorum türünü. yanlış biliyor da olabilirim tabii, yalışım varsa düzeltin tabii. çoğunlukla yapay zeka'nın (gemini pro) yönlendirmesini takip ediyorum.

TanerKaraca

Larva
Üye
teşekkürler öneri için, yarı-klaustral diye biliyorum türünü. yanlış biliyor da olabilirim tabii, yalışım varsa düzeltin tabii. çoğunlukla yapay zeka'nın (gemini pro) yönlendirmesini takip ediyorum.
Normal şartlarda claustral cinsler hocam
Ben şekerli su harici bir şey vermedim ve kraliçeden reaksiyon aldım.
Karıncakarıncaxd isimli arkadaş besin sonrası reaksiyon aldığını belirtti.

Rehberlerde de claustral olduğu yazıyor aynı şekilde başka platformlar da da araştırdım. Gene aynı sonuca ulaştım. Yapay zekanın verdiği bilgilere pek güvenmeyin. Doğruluk payları çok düşük özellikle bizim gibi hobiciler için.

Bknz;

yağızalp

Minör
Üye
Larva evresins gelince yarım kurt verin sosyal mideleri yok kraliçe zorluk çekmesin

emfuzi

Yumurta
Üye

Rehberlerde de claustral olduğu yazıyor aynı şekilde başka platformlar da da araştırdım. Gene aynı sonuca ulaştım. Yapay zekanın verdiği bilgilere pek güvenmeyin. Doğruluk payları çok düşük özellikle bizim gibi hobiciler için.

Bknz;

Doğru evet, yapay zeka konusunda haklısınız. Beslemeyi kesiyorum ve alıyorum bıraktıklarımı. Yumurtalara zarar gelmez umarım.

benim bu türde şahsi tavsiyem hep ilk işçiye kadar beslemenize gerek yok diyorlar ama benim kraliçem yumurtalarını yiyip durdu un kurdu vermem sonucunda larvları gelişti.Kendi gözlemim ve tavsiyemdir minimum stresle larvalara un kurdu vermek iyi olabilir

yağızalp

Minör
Üye
benim bu türde şahsi tavsiyem hep ilk işçiye kadar beslemenize gerek yok diyorlar ama benim kraliçem yumurtalarını yiyip durdu un kurdu vermem sonucunda larvları gelişti.Kendi gözlemim ve tavsiyemdir minimum stresle larvalara un kurdu vermek iyi olabilir
Evet @karıncakararıncaxd arkadaşımız bizzat aphenogasterlerin sosyal mide eksikliğini deneyimlemiş

Kraliçe besin kusarak larvalarını besleyemez sosyal midesi yok çünkü

Bknz;

hocam ben yukarıda da anlattım claustral diye asla beslemediğimde ilerleme kaydedemedim larvalarını canlı yemle beslediklerinden denediğimde yumurta yeme döngüsünü bozdum

emfuzi

Yumurta
Üye
bugün tüpün içinden bıraktığım yağlı kağıdı aldım, üzerindeki minicik şekerli suyu içmiş ve ıslatıp ezerek yumuşattığım kuru köpek mamasını da yemişti.
bu arada yerini değiştirdim, umarım yerini yadırgamaz, yerine alışana kadar bir hafta falan hiç dokunmamayı düşünüyorum merakıma yenik düşmezsem eğer.

Son düzenleme:

yağızalp

Minör
Üye
bugün tüpün içinden bıraktığın yağlı kağıdı aldım, üzerindeki minicik şekerli suyu içmiş ve ıslatıp ezerek yumuşattığım kuru köpek mamasını da yemişti.
bu arada yerini değiştirdim, umarım yerini yadırgamaz, yerine alışana kadar bir hafta falan hiç dokunmamayı düşünüyorum merakıma yenik düşmezsem eğer.
Ben messor kraliçeme haftada bir bazen 5 gün sonra felan bakıyorum bu gün mesela 4. Günü bazende uzun süre bekliyorum onda sorun yok ama aphenogasterler ilk işçiye kadar biraz fazla stresli işçi almak zor oluyor bir kanalda sürekşi yumurta yediği için tüpü bantlamışlardı dolaba ama bazıları da az stres yapıyor birazda kraliçenizin kişiliğine bağlı

bugün tüpün içinden bıraktığın yağlı kağıdı aldım, üzerindeki minicik şekerli suyu içmiş ve ıslatıp ezerek yumuşattığım kuru köpek mamasını da yemişti.
inanılmaz stres yapan bir kraliçe bence tüpü bir şekilde sabitleyin hiç dokunmayın sadece besleme yapıp geri almak için dokunun yoksa dediğim o kısır döngüye girersiniz bu sefer stresten yumurta yiyip durur