Derinlik sorun yaratır mı?

omerasafoztrk5334

Pupa
Üye
Messorlarım için 3D yazıcıdan derinliği 2 cm olan bir formikaryum yapmıştım. Ancak internette ve farklı kaynaklarda bu derinliğin hep 1 - 1.5 cm civarında tutulduğunu görüyorum. Sizce 2 cm derinlik ne gibi sorunlar çıkarır? Koloninin gelişim hızını veya nem dengesini olumsuz etkiler mi?

DorukBey

Nanitik
Üye
Koloninin büyüklüğü ve formikaryumun oda yapısı da etkili olacaktır fotoğraf atma şansınız var mı?

omerasafoztrk5334

Pupa
Üye
Koloninin büyüklüğü ve formikaryumun oda yapısı da etkili olacaktır fotoğraf atma şansınız var mı?
Buyurun hocam koloni büyüklüğü biraz küçük geldiler anacak herhangi bir çöp biriktirme sorunu yok dışarı atıyorlar 10×10 net iç yuva uzunlukları

Ekli dosyalar

• 20260503_230638.jpg
    20260503_230638.jpg
    43.5 KB · Görüntüleme: 9

DorukBey

Nanitik
Üye
Ölçüler ne kadar bilmiyorum. Koloni küçükse burası için tek problem çöp biriktirme değil. Streste olabilir. Madem koloniyi transfer etmişsiniz bir süre gözlemleyin. Olmaz diye kesin yargı dağıtmayalım bu şekilde besleyenler de var. Sizde gözlemleyin problem yaşarsanız transfer edersiniz zaten.

Son düzenleme:

omerasafoztrk5334

Pupa
Üye
Ölçüler ne kadar bilmiyorum. Koloni küçükse burası için tek problem çöp biriktirme değil. Streste olabilir. Madem koloniyi transfer etmişsiniz bir süre gözlemleyin. Olmaz diye kesin yargı dağıtmayalım bu şekilde besleyenler de var. Sizde gözlemleyin problem yaşarsanız transfer edersiniz zaten.
hocam yumurtlama devam ediyor ve yaklaşık 1 aydır transfer zamanı biraz silikon tam kurumadığından işçi kaybetmiştim onun harici işçi ölümü yok

Bence uygun kaç işçili?
60 civarı olduğunu düşünüyorum

Mustafaf

Media
Üye
Messorlar zaten hasatçı olduğu için tohum çöpü çok da dert değil. He, çöpün içinde tohum kaldıysa ve nemlenirse filizlenebilir, bu da tehlikelidir. Fakat 60 işçili bir kolonide düzen oturmuştur. Messorlar gayet temizdir, sıkıntı olmaz yani gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz.

omerasafoztrk5334

Pupa
Üye
Messorlar zaten hasatçı olduğu için tohum çöpü çok da dert değil. He, çöpün içinde tohum kaldıysa ve nemlenirse filizlenebilir, bu da tehlikelidir. Fakat 60 işçili bir kolonide düzen oturmuştur. Messorlar gayet temizdir, sıkıntı olmaz yani gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz.
Sagolun hocam

yağızalp

Majör
Üye
Çöplerini dışarı atıyorlarmış ama atmasalar formikaryumda biriktirseler benim dert ettiğim tohum çöpü değil ölü işçiler nemli olduğu için formikaryum bakteri ürerdi o açıdan söyledim

Mustafaf

Media
Üye
Çöplerini dışarı atıyorlarmış ama atmasalar formikaryumda biriktirseler benim dert ettiğim tohum çöpü değil ölü işçiler nemli olduğu için formikaryum bakteri ürerdi o açıdan söyledim
Yani tabi ki çok ihtimal var her birine önlem almak şart.