Demasoni Tavsiyeleriniz: Akvaryum Arkadaşı, balık sayısı

BerkBey

Larva
Üye
Arkadaşlar merhaba. Akvaryumumda bulunan birkaç adet utangaç balığımın daha rahat olması için öncü olması maksadıyla balık aldım. Petshopta akvaryum bölümünde olan arkadaşımızla konuşup iki adet demasoni aldım. Ancak renklerinin güzelliği nedeniyle birkaç gün önce kurduğum ve oturmuş akvaryumumdaki filtre malzemelerinden filtresine eklediğim, yaklaşık 200 litrelik akvaryumumda bu balıkları beslemeyi düşünüyorum. Henüz kararımı kesinleştirmediğim için elimde bulunan 100' lük ve temiz atık su borusu parçalarını akvaryuma yerleştirmedim.

WhatsApp Image 2026-03-07 at 23.37.34.jpeg

Şu an için içinde sadece bir adet iç filtre ve bir adet ısıtıcı var, lakin yakın zamanda içini seramik, lav kırığı ve elyafla doğdurduğum bir filtre daha ekleyeceğim. Duruma göre pipo filtre ya da başka bir şey kullanacağım. Dediğim gibi kararımı vermedim ama bu akvaryum olabildiğince sade olacak. Demasoniler şu an bulundukları akvaryumda bol bitki olması, henüz boyutlarının 3-4 cm olması ve akvaryumda başka canlılar olması nedeniyle birbirlerine zarar vermiyorlar. Ancak büyük akvaryuma aldığımda muhtemelen altı tane daha ekleyeceğim, agresif oldukları için minimum sekiz tane ya da daha fazla olmalarını sağlarım. Sizin de fikirlerinizi almak istiyorum. Ayrıyeten bu akvaryuma yakışacağını düşündüğünüz canlıları da merak ediyorum. Az ama öz bir akvaryum kurmak istiyorum.

Utgea

Majör
Yardımsever
Ansiklopedik İnsan
Deneyimli Hobici
Rehberkolik
Üye
Merhaba, dediğiniz gibi toplamda 8-10 adet olacak şekilde canlı eklemesi yaparak birarada besleyebilirsiniz hatta dediğiniz gibi canlıların boyutu 3-4cm civarı ise daha fazla alıp canlılar büyüyüp cinsiyetleri belli oldukça 1 erkeğe 3-4 dişi düşecek şekilde koloni oluşturmanızı tavsiye ederim.

Demasoni balıkları özellikle erkekler bölgeci türler olduğu için yanında diğer malawi chiclidleri dışında balık önermem ancak akvaryum hacminiz demasoni kolonisi için bile sınır seviye olduğu için tek tür beslemeniz daha iyi olacaktır eğer isterseniz 1-2 adet cüce vatoz ekleyebilirsiniz.

Akvaryuma bitki ekseniz bile muhtemelen demasoniler rahat vermeyecek yapraklarını tırtıklayacak ya da kum kazırkan köklerini sökeceklerdir bu yüzden bitki yerine kayalık bir akvaryum hem daha rahat hemde canlıların doğasına daha uygun olur. Zeminde siyah kum kullanabilirsiniz ancak hem balıkların renginin ön plana çıkması hemde pH’ı canlılara uygun seviyelere yükseltmesi için kalsiyum karbonat katkılı silis kum ya da mercan kırığı tercih etmeniz iyi olur.

BerkBey

Larva
Üye
Merhaba, dediğiniz gibi toplamda 8-10 adet olacak şekilde canlı eklemesi yaparak birarada besleyebilirsiniz hatta dediğiniz gibi canlıların boyutu 3-4cm civarı ise daha fazla alıp canlılar büyüyüp cinsiyetleri belli oldukça 1 erkeğe 3-4 dişi düşecek şekilde koloni oluşturmanızı tavsiye ederim.

Demasoni balıkları özellikle erkekler bölgeci türler olduğu için yanında diğer malawi chiclidleri dışında balık önermem ancak akvaryum hacminiz demasoni kolonisi için bile sınır seviye olduğu için tek tür beslemeniz daha iyi olacaktır eğer isterseniz 1-2 adet cüce vatoz ekleyebilirsiniz.

Akvaryuma bitki ekseniz bile muhtemelen demasoniler rahat vermeyecek yapraklarını tırtıklayacak ya da kum kazırkan köklerini sökeceklerdir bu yüzden bitki yerine kayalık bir akvaryum hem daha rahat hemde canlıların doğasına daha uygun olur. Zeminde siyah kum kullanabilirsiniz ancak hem balıkların renginin ön plana çıkması hemde pH’ı canlılara uygun seviyelere yükseltmesi için kalsiyum karbonat katkılı silis kum ya da mercan kırığı tercih etmeniz iyi olur.
Dediğiniz gibi akvaryum hacminin ancak bir demasoni kolonisini kaldırması beni düşündürüyor. Geçici olarak bakıp sonrasında tür değişikliğine gideceğim sanırım. Bunun yanında bitki konusunda evet sıkıntı çıkaracaklardır. Şu anki bitkili akvaryumumda 60-70 litre kadar su olduğunu düşünüyorum. Bitkiler de sık ve düzensiz. Tüm akvaryumu bir adet betta ve bir ya da iki cüce vatoza bırakmayı düşünüyorum. Bitkilere zarar vermeyecek, utangaç olmayan balık öneriniz var mıydı acaba. Betta besleyeceksem tek besleyeceğim, diğer türlü kararsızım.

Utgea

Majör
Yardımsever
Ansiklopedik İnsan
Deneyimli Hobici
Rehberkolik
Üye
Dediğiniz gibi akvaryum hacminin ancak bir demasoni kolonisini kaldırması beni düşündürüyor. Geçici olarak bakıp sonrasında tür değişikliğine gideceğim sanırım. Bunun yanında bitki konusunda evet sıkıntı çıkaracaklardır. Şu anki bitkili akvaryumumda 60-70 litre kadar su olduğunu düşünüyorum. Bitkiler de sık ve düzensiz. Tüm akvaryumu bir adet betta ve bir ya da iki cüce vatoza bırakmayı düşünüyorum. Bitkilere zarar vermeyecek, utangaç olmayan balık öneriniz var mıydı acaba. Betta besleyeceksem tek besleyeceğim, diğer türlü kararsızım.
Utangaçlık için bir şey diyemem doğru canlılarla doğru kurulmuş bir akvaryumda hiçbir türün utangaç olmayacağı düşüncesindeyim. Sizin yerinizde olsam 1 çift apisto macmasteri ve 8-10 lu bir tetra sürüsü ya da cüce tanganyika kabukçullarından birini tercih ederdim.

BerkBey

Larva
Üye
Utangaçlık için bir şey diyemem doğru canlılarla doğru kurulmuş bir akvaryumda hiçbir türün utangaç olmayacağı düşüncesindeyim. Sizin yerinizde olsam 1 çift apisto macmasteri ve 8-10 lu bir tetra sürüsü ya da cüce tanganyika kabukçullarından birini tercih ederdim.
Utangaçlık konusunda haklısınız, biraz yanlış bir tabirdi. Utangaç olmayan balıklardan kastettiğim görece agresif balıklar. Mesela bölgesini savunurken renklerini belirginleştiren bir balığın verdiği görsel zevk benim için bambaşka. Cüce tangayika kabukçulları güzel olabilir aslında. Tavsiyeniz için teşekkür ederim.