Crematogaster türünde majör

Mustafa_123

Pupa
Üye
Arkadaşlar, uzun süredir Crematogaster besliyorum. Haklarında yazılar okudum ve yarı majör gibi boyutsal farklılıklar olan karıncaların gözlemlendiği raporlar gördüm ama ben hâlâ rastlamadım. Çok saldırgan ve doğal ortamında çok fazla tehdit ile karşı karşıya kaldıkları için bu şekilde evrimleşmiş olan bir tür. Ama majör veya asker karınca olarak kast sistemine sahip değiller, fakat boyutsal farklılıkları olan işçiler rapor edilmiş. Ben, normal olarak yetiştirdiğim yani hiçbir canlı yem denemesi yapmadığım ve stres altında neredeyse hiç kalmayan büyük bir koloni içinde aradım ama göremedim. Şimdi ise 14 işçili yeni bir kolonide şunu denemek istiyorum: Ayda düzenli olarak canlı yem ve farklı koloni işçisini yuva içine atmak. Tabii bu sınırlı yapılmalı ve çok sık tekrarlanırsa koloni riske girer. Bu sebeple size sormak istiyorum: Sizce deneme yapılabilir mi? Dikkatli ve kontrollü yapılırsa daha deneyimli bir koloni yetiştirip majör (yarı majör) çıkartma denemesi yapılabilir mi?

chapa

Nanitik
Üye
Canlı yem vermekle alakası yok. Benim daha iri işçilerim çıktı. 2 3 katı büyüklüğünde. 1 sene oldu kraliçeyi bulalı. Ne kadar zaman geçtiği ile alakalı. Farklı boyutta işçilerim var şuan. 45 civarı işçim var. Canlı yemle beslemekle alakası yok yani . İşçi sayını arttırmaya çalışacaksın ve sabırlı olacaksın. Canlı yem vermişliğim var benim de ama 3 4 işçi ölmüştü. Hiç gerek yok canlı yeme. 100 civarı işçiye ulaşınca canlı yemle beslemeyi düşünüyorum.2117.jpg2115.jpg2113.jpg

Mustafa_123

Pupa
Üye
Canlı yem vermekle alakası yok. Benim daha iri işçilerim çıktı. 2 3 katı büyüklüğünde. 1 sene oldu kraliçeyi bulalı. Ne kadar zaman geçtiği ile alakalı. Farklı boyutta işçilerim var şuan. 45 civarı işçim var. Canlı yemle beslemekle alakası yok yani . İşçi sayını arttırmaya çalışacaksın ve sabırlı olacaksın. Canlı yem vermişliğim var benim de ama 3 4 işçi ölmüştü. Hiç gerek yok canlı yeme. 100 civarı işçiye ulaşınca canlı yemle beslemeyi düşünüyorum.Ekli dosyayı görüntüle 68762Ekli dosyayı görüntüle 68763Ekli dosyayı görüntüle 68764
İnternette şunu okumuştum ancak doğruluğuna kesin diyemem: bir koloni ne kadar fazla tehlikeye maruz kalırsa kendini o kadar tehlikede hisseder ve işçiler larva aşamasında iken daha fazla besin verir bu da majör oluşumu demektir, ayrıca savaşan karıncaların refleksleri hızlanır tepki ve tanıma hızı artar ve bir bağışıklık sistemi gibi türe göre tepki vermeyi ve türlere göre saldırmayı öğrenip onlar hakkında bilgi ve deneyim kazanır

Canlı yem vermekle alakası yok. Benim daha iri işçilerim çıktı. 2 3 katı büyüklüğünde. 1 sene oldu kraliçeyi bulalı. Ne kadar zaman geçtiği ile alakalı. Farklı boyutta işçilerim var şuan. 45 civarı işçim var. Canlı yemle beslemekle alakası yok yani . İşçi sayını arttırmaya çalışacaksın ve sabırlı olacaksın. Canlı yem vermişliğim var benim de ama 3 4 işçi ölmüştü. Hiç gerek yok canlı yeme. 100 civarı işçiye ulaşınca canlı yemle beslemeyi düşünüyorum.Ekli dosyayı görüntüle 68762Ekli dosyayı görüntüle 68763Ekli dosyayı görüntüle 68764
Ayrıca bu türün kendi doğal ortamında termit kolonileri onlara boyun eğmek zorunda kalıyor dev termit kolonileri ve bulundukları ağaca zarar veren birçok canlı ile daha küçük bir koloni iken bile savaşıyorlar hem zaten zırhları sağlam,yani hemen zarar görmüyorlar crematogaster kolonileri büyüdükçe saldırı ve savunma için taktik kullanmaya başlar (feda işçileri vb) hem asit püskürtme yetenekleri de onları güçlendiriyor bence zarar görmezler

Son düzenleme:

chapa

Nanitik
Üye
30 işçi varken canlı yem verdiğimde 4 5 ölü oldu ve ben kendim öldürdüm bufalo kurdunu. İşçilerin 1 2 tanesi çenesini kilitledi ve yapıştı kurda ama 15 20 dk sonra baktığımda hala hareket ediyordu. Kurdu yarı ölü verebilirsin kafasını kopartsan dahi ufak tefek hareketlerde bulunuyor. 1 keresinde de canlı verdiğim kurt test tüpünün içine girdi pamuğa yapıştı . Kötü deneyimlerim oldu yani. Canlı yemi öldürebilmeleri için nüfusun baya artması lazım. Tabi karar senin çok istiyorsan deneyebilirsin. Koloninin fotoğrafını atarsan durumuna ve kurulumuna bakabiliriz.

Mustafa_123

Pupa
Üye
30 işçi varken canlı yem verdiğimde 4 5 ölü oldu ve ben kendim öldürdüm bufalo kurdunu. İşçilerin 1 2 tanesi çenesini kilitledi ve yapıştı kurda ama 15 20 dk sonra baktığımda hala hareket ediyordu. Kurdu yarı ölü verebilirsin kafasını kopartsan dahi ufak tefek hareketlerde bulunuyor. 1 keresinde de canlı verdiğim kurt test tüpünün içine girdi pamuğa yapıştı . Kötü deneyimlerim oldu yani. Canlı yemi öldürebilmeleri için nüfusun baya artması lazım. Tabi karar senin çok istiyorsan deneyebilirsin. Koloninin fotoğrafını atarsan durumuna ve kurulumuna bakabiliriz.
3 kere denedim, hiç kayıp vermedim, farklı koloni işçilerini koydum ve hiç kayıpsız öldürdüler

chapa

Nanitik
Üye
Doğrudur hocam ama sen yem olarak ne veriyorsun test tüpünde mi besliyorsun bilmediğimden bir şey diyemem.

Mustafa_123

Pupa
Üye
Bir de crematogaster türünde çok deneyimli biri gibisiniz size bir şey soracam bu türün en çok ne yemeği severek yediği gördünüz ben genelge sivri sinek örümcek veya haşlanmış yumurta veriyorum ama onlar genelde ağaçtaki kurtlar termitler daha çok etçil bir tür ve sinek gibi şeylerden çok daha farklı ve

Bir de crematogaster türünde çok deneyimli biri gibisiniz size bir şey soracam bu türün en çok ne yemeği severek yediği gördünüz ben genelge sivri sinek örümcek veya haşlanmış yumurta veriyorum ama onlar genelde ağaçtaki kurtlar termitler daha çok etçil bir tür ve sinek gibi şeylerden çok daha farklı ve
Termit yiyorlar

chapa

Nanitik
Üye
Un kurdu ve bufalo kurdu veriyorum. Haşlanmış kırmızı et verdim yediler. Kek verdim yediler. Ama ben genelede un ve bufalo kurdu ile besliyorum. Diğerleri çok çok nadir. Bu cinsi baya seviyorum. Verdiğim kurtları küçük parçalar haline getirip test tüpünde depoluyorlar. Fotoğrafta belli oluyor. Yumurtaların önündekiler besin parçaları. Baya oburlar. Camponotuslar bazen yemle ilgilenmiyor ama crematogasterlerin kabul etmediği olmadı. Şuanda işçilerin boyutu küçük. Tek tük büyük var ama çoğu küçük. Boyut büyüse sayı artsa seyir zevki artar. Canlı yem beslemiyorsanız edinmenizi öneririm. Örümcekle sinekle olacak iş değil. Olur olmasına da zehir yada parazit denk gelirse koloniyi kaybedersiniz. Bende 2 tane crematogaster kolonisi var. İşçi sayısı arttıkça depoladıkları besin parçalarıda artıyor. İlerde dağ gibi olur. Nemi de sevmiyorlar. 2 kolonide tüpün ucundalar.

Siz de fotoğraf yüklerseniz daha bilgili arkadaşlar da yorum yapabilir.

Mustafa_123

Pupa
Üye
Doğrudur hocam ama sen yem olarak ne veriyorsun test tüpünde mi besliyorsun bilmediğimden bir şey diyemem.

Un kurdu ve bufalo kurdu veriyorum. Haşlanmış kırmızı et verdim yediler. Kek verdim yediler. Ama ben genelede un ve bufalo kurdu ile besliyorum. Diğerleri çok çok nadir. Bu cinsi baya seviyorum. Verdiğim kurtları küçük parçalar haline getirip test tüpünde depoluyorlar. Fotoğrafta belli oluyor. Yumurtaların önündekiler besin parçaları. Baya oburlar. Camponotuslar bazen yemle ilgilenmiyor ama crematogasterlerin kabul etmediği olmadı. Şuanda işçilerin boyutu küçük. Tek tük büyük var ama çoğu küçük. Boyut büyüse sayı artsa seyir zevki artar. Canlı yem beslemiyorsanız edinmenizi öneririm. Örümcekle sinekle olacak iş değil. Olur olmasına da zehir yada parazit denk gelirse koloniyi kaybedersiniz. Bende 2 tane crematogaster kolonisi var. İşçi sayısı arttıkça depoladıkları besin parçalarıda artıyor. İlerde dağ gibi olur. Nemi de sevmiyorlar. 2 kolonide tüpün ucundalar.

Siz de fotoğraf yüklerseniz daha bilgili arkadaşlar da yorum yapabilir.
Tamamdır zaten 6 crematogaster kolonim var ve teşekkür ederim ama kek verdiğinizde zararlı olmadığından emin miyiz, kabartma tozu vanilya varsa kakaoyu midedeki enzim için uygun mu

chapa

Nanitik
Üye
Zararlı olmadığından emin olamayız. Ben 1 kere verdim ve kabul ettiler. Belirtmek istediğim obur oldukları. 6 koloni çokmuş hocam . İlerde sıkılırsınız. Ve hala fotoğraf atmadınız. 😅

Mustafa_123

Pupa
Üye
Zararlı olmadığından emin olamayız. Ben 1 kere verdim ve kabul ettiler. Belirtmek istediğim obur oldukları. 6 koloni çokmuş hocam . İlerde sıkılırsınız. Ve hala fotoğraf atmadınız. 😅
Tabi kusura bakmayın, yeni bulduğum kraliçe bu1000015763.jpg

6 koloni biraz fazla ama çok tatlı bir tür hem seyir keyfi yüksek (formik asit püskürtme yeteneklerine hayranım) hem de diğer türlerin yanında daha ilginç bir anatomik yapıları var ve 6 koloni zamanla dev kolonilere dönüştüğünde evin birçok yerinde sergilemeyi düşünüyorum

chapa

Nanitik
Üye
Hocam ben şahsen aynı cinsten 2 3 tane tutuyorum. Farklı cinslere yöneliyorum. Böylece ilerde hobiden soğuma olmuyor. Ama gerçekten crematogaster çok zevkli bir tür. Sayı artınca outworld bağlanınca daha da zevkli oluyor. Karakteristik özellikleri ortaya çıkıyor. Besinleri depolaması ve çok aktif olması gibi. Çöpleri falan bir alana topluyorlar. Temizlemesi çok rahat. Camponotusların çöpleri yapışıyor çıkmıyor. Bariyere çöp falan yapıştırıyorlar. Cremalar tertemiz . Yormuyor adamı :). Ben sonbaharda bulmuştum uzun süre yumurtlamadılar. Senin bu aylarda böyle işçin varsa daha fazla işçi ile kışa girersin. İyi hobiler.

Mustafa_123

Pupa
Üye
Hocam ben şahsen aynı cinsten 2 3 tane tutuyorum. Farklı cinslere yöneliyorum. Böylece ilerde hobiden soğuma olmuyor. Ama gerçekten crematogaster çok zevkli bir tür. Sayı artınca outworld bağlanınca daha da zevkli oluyor. Karakteristik özellikleri ortaya çıkıyor. Besinleri depolaması ve çok aktif olması gibi. Çöpleri falan bir alana topluyorlar. Temizlemesi çok rahat. Camponotusların çöpleri yapışıyor çıkmıyor. Bariyere çöp falan yapıştırıyorlar. Cremalar tertemiz . Yormuyor adamı :). Ben sonbaharda bulmuştum uzun süre yumurtlamadılar. Senin bu aylarda böyle işçin varsa daha fazla işçi ile kışa girersin. İyi hobiler.
Size de iyi hobileri