İlk öncelikle genel bir bilgilendirme geçmek isterim.
Eğer Colobopsis truncata beslemeyi düşünüyorsanız, şunu açıkça söylemeliyim: Bu tür, esaret altında bakımı en zor ve en sabır isteyen türlerden biri.
Yumurta almak bile başlı başına zorken, işçi almak daha da meşakkatli. İşçileri almayı başarırsanız bile, sebepsiz gibi görünen ölümler, yumurtaların ya da larvaların bir anda yenmesi gibi birçok problemle karşılaşmanız olası. Görüyorum ki sizde bu durumu yaşamışsınız.
Bunlar genelde stresten, ama çoğu zaman fark edilemeyen mikro stres faktörlerinden kaynaklanıyor.
Mikro stres deyince aklınıza büyük sorunlar gelmesin. Bu, aslında birçok besleyenin fark etmeden yaptığı ama koloni için rahatsız edici olan küçük şeylerin toplamı. Örneğin tüpü her gün ufak tefek biraz oynatmak, formikaryumu veya tüpü cam kenarında tutmak, sürekli ışığa maruz bırakmak, ortam sıcaklığının gün içinde çok değişmesi ya da besin dengesinin bozulması gibi şeyler buna örnek. Bu tür o kadar hassas ki, bazen hiçbir belirti vermeden kraliçeyi bir sabah ölü bulabiliyorsunuz.
Ben bu türü beslerken birçok farklı yöntem denedim. Tek bir “doğru” yol yok açıkçası. Beşten fazla canlı yem çeşidi denedim, dört-beş farklı kurulum şekli kullandım. Her birinde farklı tepkiler ve gelişim evreleri gözlemledim. Ama en uzun süre kullandığım yöntem mantar tıpa kullanımıydı. Şu an sizin de yaptığınız gibi. Hatta bunun alternatiflerinden biri olan ringserts kullanımını da denedim. Rehberde ikisinden de bahsediyorum. Bunlar, koloniye biraz daha doğal bir alan hissi veriyor, bu da stresi azaltıyor. Colobopsis truncata işçileri genellikle çok seçicidir. Kraliçeye yeterli protein ulaştırılmazsa yumurta üretimi başlamaz ya da durur. Bu yüzden olabildiğince canlı yem çeşitliliğinizin olması gerekiyor. Stres, titreşim veya çevresel uyumsuzluk durumunda sık sık yenir. İşçi ölümleri ise sebepsiz gibi görünse de çoğu zaman mikro stres, uygunsuz nem-sıcaklık, besin eksikliği veya formikaryum tipi gibi nedenlere bağlıdır.
Yine de bu işe kalkışacaksanız size önerim şu olur: Koloniyi çok sabit, sessiz ve loş bir ortamda tutun. Mümkünse hiç kıpırdatmayın. Gözlemi minimuma indirin, mümkünse mat bir cover yapın. Sıcaklık sabit olsun, ne çok sıcak ne çok soğuk. Gıdayı düzenli verin ama artıkları bırakmayın. Her şeyden önemlisi de sabırlı olmanız gerekli. Yer değiştirme, ışık, titreşim gibi etkenlerden minimum düzeyde etkilenmelidir.
Çünkü Colobopsis truncata, sabrınızı gerçekten sınayacak bir tür.
.
Mantar tıpa sayısını 3 yerine 2'ye düşürmenizi tavsiye ederim. Ya da birbirlerine oldukça yakın olmalılar. Ekstra bir sorunuz olursa bana dm üzerinden ulaşabilirsiniz. Keyifli hobiler.