Çöllerin kızıl askerleri

mehmetfng

Larva
Üye
Selamlar 😊 cataglyphis beslemek hepimizin hayali hobiye başladığımdan beride bu konuda araştırma yapıyorum. Bu sene tekrar deneme yapıyorum ve sanırım en güvendiğim denemem oldu. O zaman günlüğüme geçelim :)

Ekli dosyayı görüntüle 57505
3 adet cataglyphis kraliçesi buldum ama 1 ve bu kraliçeleri bir kaç gün tüpte tuttum. Orta tüpteki ve sol tüpteki kraliçelerin nemli bölgeden ayrılmadığını ve pamuğu çekiştirmediğini fark ettim ama sağ tüpteki kraliçe nemli bölgede de dursa çıkmak istiyordu onun. Sağ tüpteki kraliçe için tam tesisatlı bir set up kurmak istedim çünkü hepsine bu set upu kurmak beni aşardı. Diğer kraliçeler için ısıtıcı ped ile tüpün yarısını ısıttım ve içerilerine kum koydum. Şimdi kurduğum set upa geçelim 🙃

Ekli dosyayı görüntüle 57506Ekli dosyayı görüntüle 57507
Out Worldün yapılış videosunu editledikten sonra paylaşacağım şimdilik neler yaptığımı anlatacağım. Kumu dışardan topladım ve fırında 30 dakika 200 derece pişirdim ki mikropları kırılsın. Ardından küçük tahta parçaları ve ampulün altına küçük bir taş koydum ki karıncam güneşlenebilsin suluğada şekerli su koydum. Akvaryumu kendim yaptırdım ölçüleri 35 30 20. Ampulümde 200w 12:00 da açılıyor 18:00 da kapanıyor. Şimdilik bu kadar kraliçe yuvaya fazlaca kum taşıdığını gördüm sık sık dışarı çıkıp kontrol ediyor. Yarın besleme yapacağım ve işci ekleyeceğim. İyi hobiler :)
Kumu toplarken nelere dikkat ettiniz?

Yunusemree

Pupa
Üye
Multi için uygun mu peki?
Ve işçi eklemeyi nasıl yapmam lazım.
Hayır mutliye uygun bir tür değil.
İşci eklemeyi bu gün yaptım küçük bir işim var sonrasında burda paylaşacağım.

Kumu toplarken nelere dikkat ettiniz?
Valla çok bir şeye dikkat etmedim açık konuşmak gerekirse 😅 Ama hem deniz kumu gibi ince tanecikli hemde irili ufaklı taşların olması lazım diye okumuştum sadece kumu topladıktan sonra fırında 200 derecede 30 40 dk pişirmelisin mikroplarından arınması için.

mehmetfng

Larva
Üye
Hayır mutliye uygun bir tür değil.
İşci eklemeyi bu gün yaptım küçük bir işim var sonrasında burda paylaşacağım.

Valla çok bir şeye dikkat etmedim açık konuşmak gerekirse 😅 Ama hem deniz kumu gibi ince tanecikli hemde irili ufaklı taşların olması lazım diye okumuştum sadece kumu topladıktan sonra fırında 200 derecede 30 40 dk pişirmelisin mikroplarından arınması için.
Teşekkür ederim. Ben de bir nodus kurulumu yapmayı planlıyorum, teraryum temin edebilirsem. Ama kraliçe 2 haftadır tüpte sıkıntı olmaz umarım.

Yigit291

Pupa
Üye
Herkese iyi öğlenler dilerim :) Kurulumu yaparken çektiğim videoyu paylaştım şimdi burayada atıyorum. İyi seyirler 😊
Hocam cidden çok iyi gidiyorsunuz çok güzel sonuç alacağınza eminim sizin günlüğü görünce benim günlüğe bakasım gelmiyo😂😂

Yunusemree

Pupa
Üye
Selamlar iyi öğlenler diliyorum! İşçi ekleme kısmına geldik kraliçeler ortamlarına alıştı ve yumurtlama hızlarını arttırmak için işçi eklemesi yaptım.

Öncelikler outworldeki kraliçeye ekledim 2 adet, en başta 1 tanesini koydum temas ettiler ve yanyana durdurlar. Alıştıklarını düşündüm ve diğerinide ekledim ama bu sefer kraliçe çok stres oldu, etrafı talaf ediyordu ama işçiler çok sakindi. Tüm karıncaları tüpe koyup kapağını kapattım ve gözlemlemeye başladım. Şuanda kapıları açık ve beraber yaşıyorlar birbirlerini temizlediler ve şekerli suyu kraliçeye içirdiler. Bu gün birkaç defa daha gözlemleyeceğim ama alıştıklarını düşünüyorum.
1749730034866.png1749730329565.png

Tüpteki kraliçelerden birsi hiçbir işçiyi kabul etmedi ve saldırdı. Nedeni hakkında sadece 1 tahminim var onu bulduğum yerden karınca toplamadım ama buda çok mantıklı gelmiyor sonra tekrar deneyebilirim.

Diğer tüpteki kraliçe ise 2 işçi denedim 1 tanesini kabul etti ve anlaştılar birbirlerini temizlediler şekerli su verdim işçi içti kraliçeyede içirdi.
1749730465405.jpeg1749730502011.jpeg
İşçi ekleme videosunuda editledikten sonra paylaşacağım :)

Yunusemree

Pupa
Üye
Eklemek istediğim küçük bir şey var. İşçileride topladıktan sonra 2 gün bekledim ki hemen yeni bir yere aktarmak istemedim bu sayede işçilerin kraliçeleri daha hızlı kabul ettiklerini düşünüyorum.

Kuzeyli

Larva
Üye
Bu türün camdan kaçma olasılığı nedir acaba 👉🏼👈🏼

mehmetfng

Larva
Üye
Bugün bu günlüğü görüp gaza geldim ve hemen bir teraryum kurmaya başladım. Camcıda cam parçalarını kestirdim, ardından dışarıdan topladığım toprağı 200 derecede 30 dakika fırınlayarak steril ettim. Taşları ise yaklaşık 30 dakika kaynattım. Şu anda ise teraryumun silikonlarının kurumasını bekliyorum.

Yunusemree

Pupa
Üye
Bu türün camdan kaçma olasılığı nedir acaba 👉🏼👈🏼
uzunluk 20 cm ve bu tür düz zemine tırmanma konusunda iyi olmadığı için kaçmaları imkansıza yakın

Bugün bu günlüğü görüp gaza geldim ve hemen bir teraryum kurmaya başladım. Camcıda cam parçalarını kestirdim, ardından dışarıdan topladığım toprağı 200 derecede 30 dakika fırınlayarak steril ettim. Taşları ise yaklaşık 30 dakika kaynattım. Şu anda ise teraryumun silikonlarının kurumasını bekliyorum.
Ben burda yaptıklarımı paylaşmaya devam edeceğim dostum istediğini sorabilirsin ya da yaptıklarımı inceleyebilirsin 😊

mehmetfng

Larva
Üye
uzunluk 20 cm ve bu tür düz zemine tırmanma konusunda iyi olmadığı için kaçmaları imkansıza yakın

Ben burda yaptıklarımı paylaşmaya devam edeceğim dostum istediğini sorabilirsin ya da yaptıklarımı inceleyebilirsin 😊
Ben 30*20*20(h) bir kurulum yapıyorum uygundur umarım.
Birde tahta parçaları nasıl sterilize edebilirim.
Isıtıcı olarak da halojen ampul kullanacağım.

Yunusemree

Pupa
Üye
Ben 30*20*20(h) bir kurulum yapıyorum uygundur umarım.
Birde tahta parçaları nasıl sterilize edebilirim.
Isıtıcı olarak da halojen ampul kullanacağım.
ne kadar büyük o kadar iyi ama bu kurulumda uygun olur
tahta parçaları orkide toprağı kullandım dışardan toplayacaksan kaynatabilirsin
200w ampul kullandım ben ama dikkat et normal bir duya takarsan duyu eritirsin ve tehlike yaratabilir porselen ya da seramik bir duy kullanmalısın

mehmetfng

Larva
Üye
ne kadar büyük o kadar iyi ama bu kurulumda uygun olur
tahta parçaları orkide toprağı kullandım dışardan toplayacaksan kaynatabilirsin
200w ampul kullandım ben ama dikkat et normal bir duya takarsan duyu eritirsin ve tehlike yaratabilir porselen ya da seramik bir duy kullanmalısın
Teşekkür ederim. O zaman bende annemin orkidesinden bir kaç tahta parçası tırtıklayayım.

Yunusemree

Pupa
Üye
İiyi öğlenler :) Bu gün tüm kraliçeleri inceledim ve bol bol besleme yaptım. Out worlddeki kraliçe artık pamuğun ordan ayrılmıyor dışarıya köle işçilerinden birisi çıkıyor ve geziyor. Besleme sırasında 3 un kurdu verdim hepsini tüpe taşıdılar umarım geri çıkarırlar yoksa temizleyemem :) Tüpte işçisi olan kraliçeyede şekerli su ve un kurdu verdim işçiyle beraber beslendiler. Tüpte tek olan kraliçede nemli bölgeye taşıdı un kurdunu. Hepsinden ümitliyim bu gün editlemeye çalışıcam editlediğim gibi atarım. İyi öğlenler tekrardan 😊

waynhen

Asker
Yardımsever
Üye
Ben kurulumu bitirdim. Kraliçe tırmanmaya, kaçmaya çalışıyordu fakat şu anda test tüpüne girmiş. Ve şekerli su verdim, un kurdu vermeli miyim?
Evet, verebilirsiniz.
Elimde yok sipariş edeceğim sıkıntı olmaz umarım gelene kadar.
Arkadaşlar burayı bu tarz konularla bölmezsek daha iyi olur.Arkadaşın günlüğü çok gereksiz mesajlarla doluyo.Soracağınız soruları dm üzerinden sorun veya konu açın ordan cevaplayalım.