hasany
Süper Koloni
Yardımsever
İlklerden
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye
Yanılmışım falan demeyeceğim, çünkü söylediğim şeylerin aksine bir durum çıkmadı kraliçede. Tahminimin arkasındayım. Doğru bildiğim şeyi söylemekten asla çekinmem, sonuna kadar da savunmamı yaparım.Görünen o ki meseleyi tür tespiti tartışmasından alıp başka yerlere taşıyan sensin. Keşke "evet sanırım burada yanılmışım" diyebilsen. Açıp sana Chthonolasius altcinsi yani umbratus group için "bilinen en sağlam ve dayanaklı" çalışmadan alıntılar yaptım ve karşılığı "sen sadece makalelerden mi tür tespiti yapıyorsun? Biz hobiciler olarak deneyimlerimiz ile de tür tespiti yapıyoruz" olmuş.
Anlaşılan konu saptırılıp benim kuyruk acıma, laf sokmama ve dalga geçmeme getirildi. Bakın iddia ediyorum, forumda kendisi ile 20 30'dan fazla tartışmamız olmuştur. Gidin inceleyin ve üslubu ve mizacı değerlendirin. Zorlasanız bir iki tane dışında benim laf soktuğum, dalga geçtiğim bir yazı bulamazsınız. Yanlışlanmayı, aşağılanma ve "kendisinden tür tespiti konusunda daha beceriksiz" olduğunu iddia etmekle bağdaştırıyor. Bu tarz insanlarla seviyeli tartışamazsınız.
Bu tartışma öğreticilikten iyice uzaklaştı. Ne oldu da "Bu fotoğraflardan tür tespiti yapılamaz" diyen insanlar "sen her şeyi makaleden mi öğreniyorsun, biz hobiciler iyi fotoğraflara alışık değiliz. Mirmekologlar yazmadıysa ben ne yapayım, ben bildiğimi söylemekten çekinmem" diyen insanlar oldular insan hayret ediyor..
Forumda seninle o kadar tartışmamız olmadı, bu durumu manipüle etmeye gerek yok. Zaten isteyen ilgili konuları açıp okuyabilir. Üslubum bazı kişilere sert gelebilir; çünkü ben tepkimi ve fikirlerimi doğrudan ifade etmeyi seviyorum. Yaptığın şey yanlışlamanın yanında bariz bir şekilde dalga geçmekti. Benimle dalga geçip sana tepki göstermemi beklemiyorsan epey yanılmışsın. İstediğin şeyle bağdaştırdığımı düşünebilirsin beni ilgilendirmiyor, ben seviyesini koruyanla bal gibi de tartışmasını bilirim.
Bilimsel çalışmalara borçlu olduğumuz unutulmuş denmiş, fakat benim suçlandığım şekilde makalede yer almayan keyler ortaya atılmışMaksadım bilimsel seviyede bir şeyler tartışmak olduğu için argümanlardan bir diğerine de cevap vereyim. "Crematogaster lorteti'nin kraliçe keyleri nerede?" denmiş. İşin sonunda öğrendiğimiz her şeyden bilimsel çalışmalara borçlu olduğumuz unutulmuş sanırım.
Buyurunuz:
Ekli dosyayı görüntüle 59574
Kafanız karışmasın diye terimleri de açıklayayım:
Occipital border:
Ekli dosyayı görüntüle 59575
Emerginate(Emergination)
Bu terim de kabaca şu şekilde:
Ekli dosyayı görüntüle 59576
Yani key diyor ki kafa bu şekilde kabaca genişliyor. Sınırlar birbirinden ayrılıyor. Şimdi de Crematogaster lorteti'nin kafa şekline bakalım:
Ekli dosyayı görüntüle 59577
Ekli dosyayı görüntüle 59579
Gördünüz mü? Herkese iyi geceler diliyorum.
Yayımlanmış C. lorteti anahtarlarını inceledim. Kafa yapısından bahseden tek anahtar, senin kaynak gösterdiğin 2011 tarihli yayın. Onda da yalnızca, işçilerin kafasının arka kısmının girintili olduğundan söz ediliyor. Yani hobiciler olarak kraliçeden yaptığımız C. lorteti teşhisini destekleyen herhangi bir bilimsel kaynak yok. Ancak ben sana bunun için çıkıp "Key nerede?" demeyi tercih etmiyorum.
Bunun dışında, konunun başından beri dilinden düşürmediğin Borowiec ve Salata, 2015 ve 2025 yıllarında bu tür hakkında iki kez key yayımlamış. Ancak her iki yayında da kafa yapısından hiç bahsedilmemiş. Şimdi, sırf bu adamlar diğer araştırmacının belirttiği şeylerden söz etmedi diye, o kişinin anahtarlarını yok mu saymalıyız? Ya da biz hobiciler, kraliçeden bu türü açıkça ayırt edebiliyorken, bu adamlar neden kafa yapısıyla ilgili hiçbir şey yazmamışlar? Onlar yazmadığı için tespit yapmaktan vaz mı geçmeliyiz? Peki sen neden benim söylediklerime karşı sadece bu kişilerin yazdıklarını kaynak gösterip bana "keyler nerede?" diyorsun, ama kendi iddialarını desteklerken başka makalelere de başvuruyorsun? Benim söylediklerim için aynı şeyi yaptın mı? Yoksa doğrudan “Keyler nerede?” mi dedin?
Bu türü ayırt etmeyi, paylaştığın key'den öğrenmediğini sen de biliyorsun. Ancak “bilimsel imajın” bozulmasın diye, 2011 yılında yayımlanmış bir key’i bizim “köşeli kafadan” yaptığımız C. lorteti teşhisine güzelce uyarlamışsın. Ayrıca, paylaştığın kraliçe fotoğrafı Crematogaster lorteti hellenica’ya aittir. Bilim insanları, doğrudan C. lorteti’ye ait bir kraliçe fotoğrafı yayımlamamış.
Bilimsel seviyede tartışmak istiyorsun fakat sen de benim gibi bilimsel seviyede olmayan bilgilerle tespit yapıyormuşsun. Bunu kabullenmek kötü bir şey değil. Söylediğim gibi; Crematogaster lorteti'nin kraliçesine dair hiçbir anahtar getirilmedi karşıma. "Kraliçelerle ilgili bir tanımlama görürseniz haber verirsiniz."