Cinsi nedir?

matildaeliz

Nanitik
Üye
Ne tür bir prensestir bu? Çenesi gayet güçlüymüş hissettirdi eşek sıpası.:)

Not: Petiol'u tek ve uzun. Formica olabilir mi?

WhatsApp Görsel 2025-06-16 saat 18.55.22_06a6d4bb.jpgWhatsApp Görsel 2025-06-16 saat 18.55.22_0b1b29f7.jpg

WhatsApp Görsel 2025-06-16 saat 18.55.22_1b56549b.jpg

Moderatör tarafında düzenlendi:
Çözüm
Chthonolasius alt cinsinden bir parazitik bir Lasius kraliçesi olduğunu düşünüyorum. Kafası oldukça geniş görünüyor, genelde bulunan parazitiklerden daha spesifik bir görüntüye sahip. Tabii ki bu fotoğraflar tür tespiti için yeterli değil, ama ben bu kraliçenin Lasius distinguendus olduğuna inanıyorum. Konu sahibi bakarak kıyas yaparsa beni doğrulayabilir belki.

Lasius distinguendus kraliçe fotoğrafları:
original (1).jpgoriginal (2).jpg

zeyna

Yumurta
Üye

matildaeliz

Nanitik
Üye
Chthonolasius alt cinsinden bir parazitik bir Lasius kraliçesi olduğunu düşünüyorum. Kafası oldukça geniş görünüyor, genelde bulunan parazitiklerden daha spesifik bir görüntüye sahip. Tabii ki bu fotoğraflar tür tespiti için yeterli değil, ama ben bu kraliçenin Lasius distinguendus olduğuna inanıyorum. Konu sahibi bakarak kıyas yaparsa beni doğrulayabilir belki.

Ekli dosyayı görüntüle 58686Ekli dosyayı görüntüle 58687
Elimde Lasius yumurtaları var. Bir kaç yumurtaları çalıp kraliçeden bunun yanına koysam bakar mı? Ve parazitik türlerin çiftleşmesine gerek var mı? Aynı türden 2 tane buldum ikiside kanatlı normalde bulduğum karıcalar sakince kalırken bunlar fıldır fıldır hala

Fairtale

Pupa
Üye
yani aslında hangi kaynaktan aldığına bağlı

mesela şaçma sapan siteden alsam doğru olmaz bu yönden bak
Çok hakim değilim ama karınca türleri aynı olsa da bazı şeyleri farklı olabiliyor. Hem de Google’ın o kadar detaylı inceleyeceğini sanmıyorum. Birbirine benzeyen türler var, mesela Tapinoma kraliçesi ile Lasius kraliçesini ayırt edeceğini hiç sanmıyorum.

zeyna

Yumurta
Üye
Çok hakim değilim ama her karınca türü, türleri aynı olsa da bazı şeyleri farklı olabiliyor. Hem de Google’ın o kadar detaylı inceleyeceğini sanmıyorum. Birbirine benzeyen türler var, mesela Tapinoma kraliçesi ile Lasius kraliçesini ayırt edeceğini hiç sanmıyorum.
Yani haklısın ama şeçenek olarak

PRS.macro

Süper Koloni
Moderatör
İlklerden
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Makro Fotoğrafçı
Üye
Google Lens kullanmak hiç mantıklı bir seçenek değil, çok yanlış sonuçlara varırsınız. Aldığınız kaynakla vs. alakalı bir durum değil. Hobiye yeni başlayan ve bulduğu kraliçenin cinsini sorgulayan biri Google'da fotoğrafları inceleyerek bir sonuca varamaz. Yıllarca aynı şeyi yaptıktan sonra bile burada forumu açtığımda acaba hangi cins diye uzun uzun düşündüğüm konular oluyor. Bunları herhangi birinin Google'dan tespit etmesi mümkün değil. Ama göz aşinalığı oluşturmak için incelenebilir tabii ya da Google Lens acaba ne kadar saçmalıyor diye merak edebilirsiniz.

hasany

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye
Elimde Lasius yumurtaları var. Bir kaç yumurtaları çalıp kraliçeden bunun yanına koysam bakar mı? Ve parazitik türlerin çiftleşmesine gerek var mı? Aynı türden 2 tane buldum ikiside kanatlı normalde bulduğum karıcalar sakince kalırken bunlar fıldır fıldır hala
Ben kraliçenin yumurtalara bakacağını sanmıyorum. Çünkü bu canlının parazit olmasının sebebi yavrularına bakamaması zaten. Bu şekilde evrimleşmiş, yumurtaları konak işçilere yetiştirtiyor. Ve evet, çiftleşmesine gerek var.

Fıldır fıldır olmalarına şaşırmayın hocam onlar şu an kendilerine konak bir koloni arıyor:D. Normal türler gibi sakinleşip yumurtlamalarını beklemeyin. Konak koloni edinemeyecekseniz doğaya salmanız en sağlıklısı olacaktır.

matildaeliz

Nanitik
Üye
Ben kraliçenin yumurtalara bakacağını sanmıyorum. Çünkü bu canlının parazit olmasının sebebi yavrularına bakamaması zaten. Bu şekilde evrimleşmiş, yumurtaları konak işçilere yetiştirtiyor. Ve evet, çiftleşmesine gerek var.

Fıldır fıldır olmalarına şaşırmayın hocam onlar şu an kendilerine konak bir koloni arıyor:D. Normal türler gibi sakinleşip yumurtlamalarını beklemeyin. Konak koloni edinemeyecekseniz doğaya salmanız en sağlıklısı olacaktır.
Yarın bizim evin önündeki kolonilerin içine atayım o zaman 😀

matildaeliz

Nanitik
Üye

4 5 adet lasius niger işçilerini aynı tüpe koydum. İlk başta kraliçe adayı ve işçiler çok stressliydi birbirlerine saldırmıyorlardı ama birbirlerinden kaçıyorlardı 3 saat sonra gözlemlemelerime göre Kraliçe adayı hala fıldır fıldır ama işçileri antenleriyle yokluyor ve işçilerde ona saldırmıyor. Protein vereceğim onlara birazdan kraliçeyi besleyecekelr mi bakacağım

Son düzenleme:

matildaeliz

Nanitik
Üye

Ekli dosyayı görüntüle 58686Ekli dosyayı görüntüle 58687
Mikroscop ile inceleme şansı buldum ve Thorax yandan ve öncen aynı böyle. Dediğiniz gibi parazitik bir lasius türüne benziyor. İşçiler ve Prenses çok ayrı yerlerde takılıyorlar ama saldırmıyorlar birbirlerine. İki adet var şu an bunlardan ikisi bir takılırken koyduğun işçiler nemli yerde duruyor prensesler ise çıkıştalar.

20250617-182020-042.jpg20250617-181901-946.jpg

Pençe gibi çenesi var

hasany

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye
Bu fotoğraflar konu açısından pek bir şey değiştirmez hocam, netlikleri düşük. Genelde Lasius'larda teşhis için antenlere bakılıyor. Chthonolasius alt cinsinden bir parazitik olduğu kesin zaten ama türünün tam teşhisini yapamayız muhtemelen. Dün attığınız fotoğrafta renkli göründüğü için o türü önerdim ama fotoğraftan kaynaklıymış belli ki. Bu alt cinste bu kraliçeye benzeyen birçok tür var zaten. Mesela Lasius mixtus bu türlerden biri. İnternete yazarsanız görsellerini bulabilirsiniz.

Ek olarak; kraliçe fotoğrafı olmayan türler de var.

hasany

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye
Mesajıma "downvote" atan arkadaş, desteklemediğin kısmı bana karşı bir argüman olarak sun, tartışalım. Yanlış bir bilgi vermişim gibi "downvote" atıp gidiyorsun. 😄

matildaeliz

Nanitik
Üye
Bu fotoğraflar konu açısından pek bir şey değiştirmez hocam, netlikleri düşük. Genelde Lasius'larda teşhis için antenlere bakılıyor. Chthonolasius alt cinsinden bir parazitik olduğu kesin zaten ama türünün tam teşhisini yapamayız muhtemelen. Dün attığınız fotoğrafta renkli göründüğü için o türü önerdim ama fotoğraftan kaynaklıymış belli ki. Bu alt cinste bu kraliçeye benzeyen birçok tür var zaten. Mesela Lasius mixtus bu türlerden biri. İnternete yazarsanız görsellerini bulabilirsiniz.

Ek olarak; kraliçe fotoğrafı olmayan türler de var.
Çok hareketli ve kanatları olduğu için tüpten mikroskop ile çektim. Olurda ölürse eğer daha net görüntü sağlayacağım. Sadece dediğiniz gibi olduğunu göstermek için atmıştım fotoğrafı.

hasany

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye
Çok hareketli ve kanatları olduğu için tüpten mikroskop ile çektim. Olurda ölürse eğer daha net görüntü sağlayacağım. Sadece dediğiniz gibi olduğunu göstermek için atmıştım fotoğrafı.
Tam tür teşhisi için oldukça kapsamlı bir araştırma gerekebilir, fakat fotoğraf dediğimi doğruluyor evet. Oldukça sivri bir ağza sahip olduğunu söylemişsiniz. Zaten parazitik türlerin yavrularını büyütememesinin sebebi bazen biyolojik engellerden kaynaklı oluyor. Mesela Polyergus rufescens türünün mandibulaları yavru geliştirmelerine tamamen engel olan bir yapıda. Kendileri sadece Formica kolonilerini köleleştirerek onlara yavrularını büyütebiliyor. Yumurta büyütmek yerine bu mandibulalarıyla savaşmayı, baskın atmayı ve yumurta çalmayı başarıyorlar.
sddefault.jpg

matildaeliz

Nanitik
Üye
Tam tür teşhisi için oldukça kapsamlı bir araştırma gerekebilir, fakat fotoğraf dediğimi doğruluyor evet. Oldukça sivri bir ağza sahip olduğunu söylemişsiniz. Zaten parazitik türlerin yavrularını büyütememesinin sebebi bazen biyolojik engellerden kaynaklı oluyor. Mesela Polyergus rufescens türünün mandibulaları yavru geliştirmelerine tamamen engel olan bir yapıda. Kendileri sadece Formica kolonilerini köleleştirerek onlara yavrularını büyütebiliyor. Yumurta büyütmek yerine bu mandibulalarıyla savaşmayı, baskın atmayı ve yumurta çalmayı başarıyorlar.
Ekli dosyayı görüntüle 59029
Hocam, tüpe şekerli su koymuştum fakat 3 saat sonra baktığımda tüpte garip bir ıslaklık vardı ve bir tanesi ölmüş ve sanırım saldırıya uğramış çünkü tek bacağı kopuk, ben de mikroskop ile çekimlerini aldım. Net olarak yorumunuzu merak ediyorum

20250618-233746-075.jpg20250618-233959-319.jpg20250618-233943-222.jpg20250618-233938-718.jpg20250618-233929-591.jpg20250618-233804-036.jpg20250618-233753-088.jpg

hasany

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye
Lasius cf. umbratus kraliçesi hocam. Antenlerin en-boy oranı, vücuttaki kıllanmalar ve kafa yapısı nedeniyle Lasius umbratus tür grubundaki diğer türleri eledim. Ancak Türkiye’de Lasius umbratus tür grubunda bulunan fakat kraliçesi hakkında veri bulunmayan bir tür daha var: Lasius balcanicus. Bu tür hakkında yeterli bilgim olmadığı için kraliçenizi Lasius cf. umbratus olarak bırakıyorum.

Ben şahsi olarak Lasius umbratus olduğundan eminim fakat siz ister cf. ekleyin, isterseniz direkt Lasius umbartus deyin. Her iki ihtimalde de Lasius umbratus tür grubunun üyesi olduğu kesin zaten.

Eğer bilmiyorsanız "cf." türün bu olduğunu düşündüğümü ancak %100 kesinlik katmadığımı belirtir. L. balcanicus hakkında bilgim olmadığı için %100 Lasius umbratus demem bilimsel olarak yanlış olabilir.

Uçuş kayıtları konumuza Lasius umbratus olarak kaydederseniz sevinirim.

el4nce

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye
Chthonolasius altcinsini inceleyen Borowiec ve Salata, iyi seviyede stereomikroskop kullanarak Yunanistan'daki Chthonolasius altcinsinin üyeleri olan umbratus group türlerine ait keyler hazırlayabildiler. Bu keyler, işçiler üzerine hazırlandı ve sadece işçiler yetersiz olduğu zaman üretken kastlar kullanıldı. Çünkü bazı türlerin işçileri birbirlerinin neredeyse tamamen ikizleriydi. Bu sebeple üretken kastlara ihtiyaç duyuldu ve "only distinguishable based on gynes" şeklinde tanımlandılar.

Hem Türkiye'de hem Yunanistan'da bulunan Lasius distinguendus ve Lasius balcanicus, arka ayaktaki 10'dan daha az dik kıllarla, hatta bazen dik olmayan kıllarla; scapes'lerde yarı dik ve dik birkaç kılla karakterizedir. Lasius umbratus ise arka ayaktaki "genellikle" 10'dan fazla dik kılla; scapeslerde de çok sayı da yarı dik ve dik kıllarla karakterizedir.

Görüyorsunuz, daha ne anlattığı bile adam akıllı belli olmayan umbratus grouptaki Lasius distinguendus, Lasius balcanicus ve Lasius umbratus'un keyleri bunlar. Kaldı ki bu keyler iyi derece mikroskoplar altında bile "genellikle"li ifadelerle tanımlanıyor. Atılan görsellerde bırakın dik kılları yarı dik kılları kıllar bile belli olmuyor. Bu yüzden türü hakkında bu görsellerle bir şey demek doğru değil. Net olan tek şey umbratus group olduğudur.

Merak edenler için Türkiye'deki umbratus group üyeleri:
-Lasius bicornis
-Lasius mixtus
-Lasius umbratus
-Lasius balcanicus
-Lasius distinguendus
-Lasius nitidigaster
-Lasius meridionalis
-Lasius viehmeyeri
Size sadece distinguendus/balcanicus ve umbratus'un ayrımını söyledim. Kalan türleri görüyorsunuz. 😁