Bugün gezdiğim bölgenin neredeyse tamamında bu cinsin kolonileri vardı. Ne olduğunu merak ediyorum. 🧐
Cevap için teşekkür ederim, iki farklı cinsi daha sorgulayacağım ama konu açmamak için buraya ekleyeyim dedim.Aphaenogaster sp. işçisi
Formica olabilir ama yani pek anlayamadım bendeCevap için teşekkür ederim, iki farklı cinsi daha sorgulayacağım ama konu açmamak için buraya ekleyeyim dedim.
İlk cinse ait arkadaşları delikten deliğe yumurta taşırken gördüm, alakası olmayabilir belki ama örneklendirme amacıyla ekleyeceğim. Uzunlukları hemen hemen cataglyphis civarında. Cidden büyük bir tür olduğu için şaşırdım ilk gördüğümde. Uzun ince bacakları var ve çok hızlılar ama postpetiole’den emin değilim. (Fotoğraf kaliteleri düşmüş ancak çok yüksek ihtimal yok.)
İkinci cins muhtemelen messor diyordum ama şekerli su görünce 500 kişi oluverdikleri için emin değilim. Sıra sıra dizildiler valla. Messorlar ilgisiz olurlar diye biliyorum. Postpetiole var.
Gönderi otomatik olarak birleştirildi:
Düzenleme: ilk cins ile aynı olduğunu düşündüğüm başka bir koloninin daha sağlıklı fotoğraflarını ekliyorum. (Son iki fotoğraf)
Hocam otomatik birleştirme yüzünden sıra karışmış. İlk cins dediğim (cata boyunda olanlar, yumurta taşıyanlar) 4-5. Fotoğraflar. İkinci cins (messor sandığım) 1-2-3. Fotoğraflar. İlk cins(4-5) ile aynı sanarak sonradan attıklarım son iki fotoğraf. Cevapları buna göre düzenleyebilir miyiz? Kafam karıştı valla benim de 😄İlk cins ile son iki fotoğraf kesinlikle aynı değil. Altfamilyaları bile farklı. İlk cins tetramorium, 2. cins tapinoma, son 2 fotoğraf yani 3. görseller ise Formica Fusca grouptan bir tür olduğunu düşünüyorum.
Bir saniye ilk cins için Cataglyphis boyunda demişsiniz, ilk cins dediğiniz hangisi? Şekerli su etrafına dizilenleri(1-2-3. görseller) ilk cins dedim yani tetramorium, 4 ve 5. görsellere 2. cins yani tapinoma dedim, son 2 fotoğrafa da formica fusca group dedim.
İlk attığınız aphaenogaster görsellerini sonradan verdiğim cevaba dahil etmedim.
Haaa şimdi anladım 😅İlk cins ile son iki fotoğraf kesinlikle aynı değil. Altfamilyaları bile farklı. İlk cins tetramorium, 2. cins tapinoma, son 2 fotoğraf yani 3. görseller ise Formica Fusca grouptan bir tür olduğunu düşünüyorum.
Bir saniye ilk cins için Cataglyphis boyunda demişsiniz, ilk cins dediğiniz hangisi? Şekerli su etrafına dizilenleri(1-2-3. görseller) ilk cins dedim yani tetramorium, 4 ve 5. görsellere 2. cins yani tapinoma dedim, son 2 fotoğrafa da formica fusca group dedim.
İlk attığınız aphaenogaster görsellerini sonradan verdiğim cevaba dahil etmedim.
Evet sırası karışmış. Hocam şu şeker etrafında toplananlar, sizin messor sandıklarınızın cinsi Tetramorium. 4-5. fotoğraflar yani yumurta taşıyanların tapinoma olduklarını düşünüyordum ama Cataglyphis boyunda deyince işler değişti çünkü tapinomalar o kadar büyük değil. Son görseller ise Formica. 4-5. görseller de Formica olabilir söylediğiniz büyüklükten dolayı ama morfolojiyi pek benzetemedim. Formicalar oldukça büyüklerdir çünkü.Hocam otomatik birleştirme yüzünden sıra karışmış. İlk cins dediğim (cata boyunda olanlar, yumurta taşıyanlar) 4-5. Fotoğraflar. İkinci cins (messor sandığım) 1-2-3. Fotoğraflar. İlk cins(4-5) ile aynı sanarak sonradan attıklarım son iki fotoğraf. Cevapları buna göre düzenleyebilir miyiz? Kafam karıştı valla benim de 😄
Tamamdır şimdi netleşti her şey 🙂. Evet boyları gerçekten büyüktü, ortalama messor görmeye alışık gözlerim yeri incelerken başta algılayamadı diyebilirim karıncaları. Aslında o 4-5. Fotoğrafların bendeki hali daha sağlıklı ve net ama siteye atınca 2x kalite düşürüyor. Dosya ekle kısmından galeriden atıyorum, bir hata mı yapıyorum ki? Bendeki durumunu size atabilirsem belki daha belirginleşir.Evet sırası karışmış. Hocam şu şeker etrafında toplananlar, sizin messor sandıklarınızın cinsi Tetramorium. 4-5. fotoğraflar yani yumurta taşıyanların tapinoma olduklarını düşünüyordum ama Cataglyphis boyunda deyince işler değişti çünkü tapinomalar o kadar büyük değil. Son görseller ise Formica. 4-5. görseller de Formica olabilir söylediğiniz büyüklükten dolayı ama morfolojiyi pek benzetemedim. Formicalar oldukça büyüklerdir çünkü.