Cataplysis nodus kurulum problemleri

Schwalwe

Yumurta
Üye
Arkadaşlar merhaba,
Cumartersi günü 12 saatlik bir yolculuğa çıkacağımdan dolayı kraliçeleri bulduktan sonra işçi eklemesi yapmadım bir problem olursa fark edemem ve titreşimden dolayı birbirlerine zarar vermesinler diye .3 kraliçem için 2 farklı kurulum hazırladım ama ikisinde de farklı sorunlarım var .Öncelikle kraliçelerimin hepsi akşama doğru test tüpünün içerisine girip sabaha kadar çıkmıyorlar bugün bu kurlumda 3.günleri .10 cm³ olan beslenme alanında kraliçe köşeleri yuva kazmaya çalışır gibi eşeliyor ağzına alıp toprakları ow'nin ortasına doğru götürüyor.Diğer 2 kurulumda ise baya bir pleksinin üzerinde ters bir şekilde dolaşıyorlar ufak deliklerden antenlerini sokup çıkartıyorlar.Akşama doğru yuvalarına dönüp ertesi gün tekrar aynı rutinleri yapıyorlar.
Ne yapmalıyım ?Kraliçeleri test tüpüne gerimi koymalıyım yoksa bu şekilde bırakmam mı lazım ? Yada aklıma gelmeyen başka sebeplerimi var ?İlk başta keşfediyorlardır ,yuvayı/yuva ağzını kendine göre düzenliyordur diye düşünüyordum ama galiba yanlış düşünüyorum. Dün beslenme alanının uzak bir köşesine ufak bir un kurdu parçası koydum ama dokunmadılar bile ...
Yardımlarınızı dört göz ile bekliyorum.

Ekli dosyalar

• image 1.jpeg
    image 1.jpeg
    45.9 KB · Görüntüleme: 23
  • image 2.jpeg
    image 2.jpeg
    44.4 KB · Görüntüleme: 23

Kiviant

Larva
Üye
Benim bir arkadaşım krsliçe yakaladığında hap kutusuna koymuştu,sonra kraliçede kutunun boşluğundan antenlerini sokup çıkartıyordu (galiba kaçmaya çalışıyordu) sanırım yuvayı benimsemediğinden olabilir bu arada larva aşamasına kadar besleme yapmanıza gerek yok.

ege0604

Larva
Üye
Arkadaşlar merhaba,
Cumartersi günü 12 saatlik bir yolculuğa çıkacağımdan dolayı kraliçeleri bulduktan sonra işçi eklemesi yapmadım bir problem olursa fark edemem ve titreşimden dolayı birbirlerine zarar vermesinler diye .3 kraliçem için 2 farklı kurulum hazırladım ama ikisinde de farklı sorunlarım var .Öncelikle kraliçelerimin hepsi akşama doğru test tüpünün içerisine girip sabaha kadar çıkmıyorlar bugün bu kurlumda 3.günleri .10 cm³ olan beslenme alanında kraliçe köşeleri yuva kazmaya çalışır gibi eşeliyor ağzına alıp toprakları ow'nin ortasına doğru götürüyor.Diğer 2 kurulumda ise baya bir pleksinin üzerinde ters bir şekilde dolaşıyorlar ufak deliklerden antenlerini sokup çıkartıyorlar.Akşama doğru yuvalarına dönüp ertesi gün tekrar aynı rutinleri yapıyorlar.
Ne yapmalıyım ?Kraliçeleri test tüpüne gerimi koymalıyım yoksa bu şekilde bırakmam mı lazım ? Yada aklıma gelmeyen başka sebeplerimi var ?İlk başta keşfediyorlardır ,yuvayı/yuva ağzını kendine göre düzenliyordur diye düşünüyordum ama galiba yanlış düşünüyorum. Dün beslenme alanının uzak bir köşesine ufak bir un kurdu parçası koydum ama dokunmadılar bile ...
Yardımlarınızı dört göz ile bekliyorum
Cataplysis nodusların kraliçelerinin outworlde erişimi mi olması lazım?

yücehayvanat

Nanitik
Üye
Cataplysis nodusların kraliçelerinin outworlde erişimi mi olması lazım?
Evet, catagylphis türleri semi-claustral ve kurulum aşamasında yiyeceğe ihtiyaç duyarlar catagylphis bakan hobicilerde kraliçelerin doğal ortamlarını ve davranışlarını taklit etmek amacıyla zemini kum olan outworldlerde bakarlar kumlu outworld hem kraliçenin doğal davranışını sergilemesini sağlar hem de larva aşamasından pupa aşamasına geçen larvaların kum kullanarak koza örmesine yardımcı olur

Schwalwe

Yumurta
Üye
rica etsem sorum üzerine yoğunlaşabilir miyiz ?
bugün 3 günlük yolculuğa çıkacağım o yüzden stressliyim ,karasızım.

İlyas16

Media
Üye
rica etsem sorum üzerine yoğunlaşabilir miyiz ?
bugün 3 günlük yolculuğa çıkacağım o yüzden stressliyim ,karasızım.
Larva yokken genelde beslenmiyorlar galiba. Ne kadar denediysem, farklı farklı besinler versem bile pek ilgilenmediler. Bence larvası yoksa 3 gün boyunca bir sorun olmaz.

Schwalwe

Yumurta
Üye
10 gün boyunca besleme yapmamıştım o yüzden denedim ama larvalar direkt yem ile besleniyormuş galiba .Asıl merak ettiğim kazma ve anten çıkartma davranışları normal mi ? kumu biraz azaltmalımıyım yada tamamen kaldırmalımıyım 10x10 ow'deki

İlyas16

Media
Üye
10 gün boyunca besleme yapmamıştım o yüzden denedim ama larvalar direkt yem ile besleniyormuş galiba .Asıl merak ettiğim kazma ve anten çıkartma davranışları normal mi ? kumu biraz azaltmalımıyım yada tamamen kaldırmalımıyım 10x10 ow'deki
Kalsın hocam, kum kurulum için şart. Bu kazma davranışları da tamamen normal. Benim Cataglyphis kraliçesini bulalı 21 gün oldu. Stresten dolayı mı yemiyor, tok mu, hâlâ çözebilmiş değilim. Sizinkinde ise bu davranışlar gayet normal görünüyor. Belki de beslenme davranışı için sıcaklığı ayarlamak gerekiyordur, onu da deneye deneye öğreneceğim artık. Büyük ihtimalle herhangi bir sorun yaşamazsınız.