Cataglyphis Türleri Bakım Rehberi

Arkadaşlar selam. Ben Egzotik Hobi kanalından Alperen. Bu yazıda bakımı nispeten zor olarak nitelendirilen Cataglyphis cinsinden ve benim tecrübe ettiğim türleri besleme yöntemlerimden bahsediyorum. Bahsedeceğim türler aynı cinsten olsa da tecrübelerime göre bakım şartları ve dolayısıyla zorluk derecelerinin farklı olduğunu söyleyebilirim.
Bu yazıda ülkemizde en yaygın türlerden olan Nodus, yine oldukça yaygın ancak Nodus'a benzemesi yüzünden varlığı fark edilmeyen Laevior, parlak siyah renkleri ile dikkat çeken Aenescens ve koyu turuncu - siyah renklere sahip Viaticodies türlerini anlatıyorum. Aşağıya da Egzotik Hobi kanalımızdan Cataglyphis kolonilerimin bir videosunu ekliyorum. İlgilenenler izleyebilirler:)
Başlamadan önce belirtelim:
Cinsin her türünün kraliçeleri non-claustral yani ilk işçiye kadar beslenmeye ihtiyaç duyuyor.
Tür tanımları sadece bir hobici olarak yaptığım tahminlerden ibaret. Bir kaç kaynaktan ülkemizdeki türleri inceledim ve doğru olduğunu düşündüğüm adlandırmaları yaptım.
Deneyimlerim artıkça bu türlerde eklemeler ya da düzeltmeler yapabilir, yeni türler ekleyebilirim.
Eksik ve ya yanlış gördüğünüz yerleri belirtin lütfen.
NODUS
Bicolor alt cinsine ait bu türün işçileri kırmızı renkli baş, thorax ve bacaklara sahipken abdomenleri siyahtır. Kabaca kraliçe 1 - 1,3 işçiler ise 0,5 - 1,5 santimetre aralığındadır. Doğada koloni nüfusu bir kaç yüz ile sınırlıdır. Cinsin ülkemizdeki en yaygın türlerinden biri diyebiliriz.
Yüksek sıcaklıklar isterler ama bazen oda sıcaklığında dahi kraliçeden yumurta alabilirsiniz. Tabi oda sıcaklığında koloninizi verimli ve sağlıklı tutamazsınız. Bu türden kraliçelerimi 24 - 27 derece aralığında az neme sahip tüplerde ve ufak beslenme alanlarıyla beslediğimde işçi almak ve koloni kurmakta başarılı oldum.
Menüleri büyük oranda canlı yem ile şekerli gıdadan oluşur ama bunlar dışında ceviz fıstık gibi yumuşak tohumlar da kullanıyorum.
Formikaryumlarımı sıcaklık bir bölgede, nem bir bölgede olacak şekilde oluşturdum. Böylelikle farklı nem ve sıcaklık değerlerine ihtiyaç duyan yumurta larva ve pupaları uygun bölgelere ayırabiliyorlar. Bu formikaryum düzenini tüm cataglyphis kolonilerimde kullanmaktayım.
Beslenme alanları elbette sıcak ve oldukça geniş olmalı. Beslenme alanları içine kum koyuyorum ve kum yüzeyi 30 35 derece aralığında oluyor. Bakımı en kolay Cataglyphis türü değil ama yaygın bulunmaları sebebiyle büyük ihtimalle Cataglyphis'e başlayacağınız tür Nodus'lardır.
Bu türü sağlıklı bir şekilde beslemek için ısıtıcı edinmenizde fayda var. Sıcaklık, dolayısıyla ekipman gereksinimlerine bakarak ortalama zorlukta bir tür diyebiliriz.20220115_200130.jpg
LAEVIOR
Bicolor alt cinsine ait bir türdür. Yukarıda da bahsettiğim gibi bu tür Nodus'a çok benzer. İşçiler kırmızı kafa ile thoraxa ve siyah abdomen ve bacaklara sahip. Kraliçe ve işçi boyutları Nodus ile hemen hemen aynı. Laevior işçilerinin Nodus'tan ayırt edici özelliği de bu siyah bacaklardır. Kraliçede ise bir fark gördüğümü hatırlamıyorum.
Kolonime uyguladığım beslenme tipi ve bakım şartlarını Nodus ile tamamiyle aynıydı çünkü işçiler çıkana kadar onu da Nodus zannediyordum. Aynı tip beslenmeyle Laevior'dan da işçi alınca bakımı Nodus ile aynı tutmaya devam ettim.
Tür üzerinde hangi koşullar daha çok uygundur diye özellikle bir deney yapmadım ama koloni nüfusu ve aktifliği oldukça sağlıklı gibi göründü. Aynı şartlarda baktığım Nodus kolonilerimden aşağı kalır yanı yoktu yani.
Bu türde ne yazık ki uzun süreli tecrübelerim olmadı ama benzerlikleri ve başarıya ulaştığım yöntemi düşünürsek Laevior türünü tıpkı Nodus gibi ısıtıcı olmadan beslememenizi öneririm.
Tıpkı Nodus gibi ortalama zorlukta bir türdür diyebilirim.20210822_215915.jpg
AENESCENS
Albicans alt türüne ait bir türdür. Tamamiyle siyah renge sahip bu türün kraliçeleri 1 santimetre işçiler ise 0,5 - 1 santimetre boyundadır.
Diğer cataglyphis türlerine göre daha yüksek rakımlarda ve daha düşük sıcaklıktaki bölgelerde rastlamak mümkün. Bu da oda sıcaklığında kolayca sağlıklı bir şekilde bakılabilmelerini sağlıyor. Yine de ısıtıcı ped ile 25 derece civarı sıcaklık sağlanan kolonide çok daha fazla yumurta ve hızlı yumurta gelişimi olduğunu belirtmekte fayda var.
Nem ihtiyaçları ya da neme toleransları diğer türlerden daha fazla. (Hangisi olduğunu tam olarak bilmiyorum ama birden fazla tüp yerleştirildiğinde Aenescenslerin diğer türlere göre daha nemli tüpleri de tercih ettiklerini gördüm.) Pupalar az nemli-sıcak ve larvalar nemli-sıcak tüplerde toplanıyor.
Beslenmeleri canlı yem ve şekerli gıdanın yanında bolca ceviz fıstık gibi yumuşak tohumları içeriyor. Protein yerine meyve verdiğimde larvalara yedirdiklerini de gözlemledim yani besin konusunda daha az seçiciler diyebiliriz.
Kendi kolonim ikinci yılında 500 civarı nüfusa ulaştı ancak artık gözle görülür bir artış yok. Bu da nüfuslarının yine sınırlı olduğunu gösteriyor.
Formikaryumlarında her ne kadar ısıtmaya ihtiyaç duymasalar da sıcak bir bölge bulundurmak daha çabuk gelişen bir koloniniz olmasını sağlayacaktır. Beslenme alanlarının pek de sıcak olmasına gerek yok. Hatta beslenme alanlarını ısıtmasanız bile koloni yine aktif olacaktır.
Tüm bunlara baktığımızda elimdeki Cataglyphis türlerinden beslemesi en kolay tür aenescens diyebilirim. Çok yaygın olmasalar da Cataglyphis cinsi bir koloni bakmak istiyorsanız ama ısıtmak istemiyorsanız Aenescens'ler sizin için ideal.20210413_131623.jpg
VIATICODIES
Albicans alt cinsine ait bir türdür. Genelde aynı alt cinsten benzer renklere sahip Livida ile karıştırılıyor. Boyutları kraliçelerde 1 santimetre, işçilerde ise 0,5 - 0,8 santimetre kadar.
Livida tamamiyle sarıyken Viaticodies kraliçesi koyu sarı-turuncu renklere sahip. İşçileri ise ayırt etmek çok daha kolaydır. Turuncu baş, thorax ve bacaklara sahip işçilerin Livida'ların sarı abdomeni aksine siyah renkli abdomene sahip. İşçilerin bazılarında kısmen sarı renkli abdomene sahip olamlar da vardır.
Sıcaklık ihtiyaçları diğer türlerden çok yüksek sayılmaz ama diger türlerin aksine serin ortamda yumurta almak mümkün değil. 27 derece civarı az nemli tüplerde bakarak sağlıklı koloniler oluşturdum.
Yaşam alanlarının ısıtılması da koloni aktifliği için oldukça önemli. Albicans alt cinsinin bir diğer türü Aenescens'in aksine daha düşük rakımlar ve gerçekten sıcak bölgelerde bulunurlar.
Beslenmeleri canlı yem ve şekerli gida ağırlıklıdır ama meyvelere diğer türler kadar ilgileri olduğunu söylememem. Ayrıca şimdiye kadar ceviz gibi yumuşak tohumlarla da beslenmediler. Yani beslenme yelpazeleri daha dar.
Nüfus sınırlarını bilmiyorum ama hemen hemen Aenescens türü ile aynı olmasını bekliyorum çünkü ilk senelerinde 150 civarı bir nüfusa ulaştılar. Formikaryumlarını sıcak bölgeleri daha geniş alan tutacak şekilde oluşturuyorum. Ama yine nemli ve serin köşeler var böylece yumurta, larva ve pupaları gerekli koşulları sağlayan bölgelere ayırıyorlar. Kum yüzeyleri 30 35 derece altındaysa pek aktif olmayacaklardır.
Bu tür benim tecrübe ettiklerim arasında beslenme ve sıcaklık yelpazesi en dar olan olduğu için bakımı en zor tür diyebilirim. Ayrıca Viaticodies'ler diğer türlere göre daha nadir bulunuyorlar.
Koşulları en uygun şekilde sağlayamazsanız bir koloni oluşturmak pek mümkün değil ama Viaticodeis türü, Cataglyphis cinsinden tecrübe ettiklerim içerisinde görünüm açısından en sevdiğim türdür.
20220115_205051.jpg
BONUS - BİLİNMEYEN TÜR
Başta tür tanımını cinsi - Cataglyphis, alt cinsi - Bicolor, türü - Bicolor olarak yaptım ama sonra alt cinsinin Albicans olduğuna karar verdim. Şu an türünü bilmememe rağmen Aenescens ve Viaticodies ile yumurta larva pupa takası yapıp Nodus ile yapmamasından dolayı alt cinsinin Albicans olduğuna eminim.
Kraliçe ile işçiler boyut ve şekil olarak Viaticodies ile aynı ancak bu türe hakim renk turuncu değil soluk kırmızı. Kraliçe Nodus'un minyatür boyutlusu ve soluk renklisi gibi görünüyor. İşçilerde ise abdomen bacaklar ve thoraxın bir kısmı siyah olduğu için kraliçenin renklerini aynen taşımamış diyebilirim.
Elimde tek örneği olduğu için koşulları tek tek denemem gerekti ve tam olarak gerekli şartları öğrenemem uzun sürdüğü için ilk senemde olması gerekenden ufak bir kolonim oldu. Şu anda en verim aldığım şartlarda yani viaticodies ile aynı şartlarda bakıyorum.
Türün işçilerini doğada gördüğünüzde minyatür nodus sanabilirsiniz ama ben farklarını gördükten sonra Viaticodies ve Nodus kolonileri bulunan bölgelerde sıkça rastladığımı farkettim.
Beslenmesi de yine Viaticodies ile aynı yani meyvelere ve yumuşak tohumlara pek ilgisi yok. Bakım şartları düşünüldüğünde bu bilinmeyen türün de sıcaklığa önem veren zor bir tür olduğunu söyleyebilirim.20220115_205111.jpg
Bu görseller farklı ışıklarda çekildiği için renk yanıltıcı olabilir o yüzden viaticodies ve bilinmeyen türün yan yana olduğu aşağıdaki görseli de ekliyorum. Açık renkli olan Viaticodies koyu renkli olan bilinmeyen tür.20220115_210036.jpg
Not: Yukarıda eklenen videoyu çektiğim sırada bu bilinmeyen türü Bicolor zannettiğim için videoda sürekli bicolor duyabilirsiniz. Videodakinin yanlış bir tanım olduğunu unutmayın.
 

Ekli dosyalar

  • 20220115_205111.jpg
    20220115_205111.jpg
    127 KB · Görüntüleme: 6

Balish

Yumurta
Üye
Katılım
14 Ocak 2022
Mesajlar
6
Tepkime puanı
4
Puanları
3
Bu tür insanı sinir hastası eder besleyebilene helal olsun
 

Eren

Yumurta
Üye
Katılım
11 Ocak 2022
Mesajlar
23
Tepkime puanı
21
Puanları
3
Tecrübelerinizi kullanarak yazdığınız bu bilgiler için teşekkürler. Tüm farklı yolları denemiş biri olarak maalesef bu türde hiç uzun vadeli başarılı olamadım o yüzden bu bilgiler benim için altın değerinde tekrardan teşekkür ediyorum.
 
Son düzenleme:

Alperen_shnkyy

Yumurta
Üye
Katılım
14 Ocak 2022
Mesajlar
31
Tepkime puanı
15
Puanları
8
Bu tür insanı sinir hastası eder besleyebilene helal olsun
Koşulları oluşturduktan ve kraliçeyi rahat bıraktıktan sonra geriye sadece kolonin büyümesini izlemek kalıyor. Tek sorun doğru koşulları oluşturmak.
Gönderi otomatik olarak birleştirildi:

Tecrübelerinizi kullanarak yazdığınız bu bilgiler için teşekkürler. Tüm farklı yolları denemiş biri olarak maalesef bu türden hiç uzun vadeli başarılı olamadım o yüzden bu bilgiler benim için altın değerinde tekrardan teşekkür ediyorum.
Faydalı bilgiler sunabildiysem ne mutlu:) Rica ederim.
 

Okan

Pupa
Üye
Katılım
12 Ocak 2022
Mesajlar
164
Tepkime puanı
165
Puanları
18
Eline sağlık hocam, bu tür hakkında daha fazla bilgi verecekmisiniz?
 

bulutsensei

İşçi Karınca
Üye
Katılım
11 Ocak 2022
Mesajlar
549
Tepkime puanı
314
Puanları
18
hocam güzel ve faydalı bir konu olmuş, ilk kez bakmaya başlarken hangi türü önerirsiniz. saldırgan olmayan ve ısırmayan türlerden.
 

Alperen_shnkyy

Yumurta
Üye
Katılım
14 Ocak 2022
Mesajlar
31
Tepkime puanı
15
Puanları
8
hocam güzel ve faydalı bir konu olmuş, ilk kez bakmaya başlarken hangi türü önerirsiniz. saldırgan olmayan ve ısırmayan türlerden.
Saldırganlığı düşünmemiz gereken bir cins değil cataglyphis. Ama Aenescens türü kolaylık açısından önereceğim türdür. Boyut olarak da ufak oldukları için Nodus gibi can acıtmazlar sanırım😅
Eline sağlık hocam, bu tür hakkında daha fazla bilgi verecekmisiniz?
Cataglyphis cinsini kastediyorsan yeni birşeyler öğrenirsem ya da başka türler tecrübe edersem burada da paylaşırım:)
 

Lyna

Yumurta
Üye
Katılım
22 Şub 2022
Mesajlar
8
Tepkime puanı
4
Puanları
3
Video son derece açıklayıcı olmuş emeğinize sağlık. Catalar yeni başlayanlar için oldukça zor ve nazlı bir tür. Daha önceki forumda noduslarla ilgili deneysel çalışmalarım olmuştu ve başarılı olmuştum. Aklımda kaldığı kadarıyla paylaşayım.

1-cam tüpü soğuk yapısından dolayı kesinlikle sevmiyorlar. Tek odalı, iki odalı ytong bir alan veya 3d printerdan basılmış bir alan çok daha iyi, zemine kum serpince daha mutlu oluyorlar.

2-Yaşam alanlarının ılık, ortanın biraz altında bir nemlilikte, outworldün ise sıcak olması gerekiyor. Günde en az 1 2 saat outworld güneş ışığı almalı veya yapay bir ışıkla aydınlatılmalı.

3-kraliçeden itibaren çok küçük olmayan bir outworlde ve beslenmeye ihtiyaç duyuyorlar. gezmeyi keşfetmeyi seven bir tür.

Bu türün en sevdiğim yanı beslediğim diğer türlere kıyasla çok daha aktif bir tür olmaları.

Aklıma geldikçe ekleme yaparım.
 
Üst