Cataglyphis Günlüğü.

Black07

Pupa
Üye
Merhaba arkadaşlar,

Elimden geldiğince bakım rehberi ve günlük tarzında tutmaya çalışacağım şimdiden teşekkürler.

İlk bulunma tarihi 26.05.2026 standart tüp kurulumu yaptım ve 4x4x4 outworlde bağladım ballı su ve un kurdu ile besleme yaptım. Stresten yada tüp içi nemi ayarlamak için nemli pamuğu fazlasıyla oydu.
IMG_0201.jpeg

28.05.2026 ilk yumurtaları aldım. Normalde işçi eklemesi yapıcaktım ama erken yumurta alınca ekleme yapmadım.
IMG_0244.jpeg

03.06.2026 yumurtalar olduktan sonra beslemeyi arttırdım. Haftada 2 micro un kurdu ve 2 kerede ballı su takviyesi yaptım. Yumurta sayısında güzel bir artış oldu.
IMG_0298.jpeg

09.06.2026 sabahı yumurtalar larva evresine geçmeye başladı standart haftada 2 şer kere beslemeye devam.
IMG_0352.jpeg

09.06.2026 akşamı kraliçemiz larvaları kendi beslemeye başladı ve larvalar ufaktan hareketlendiler.
IMG_0349.jpeg

10.06.2026 larvalar artık epey bir hareketli hem kraliçe besliyor hemde micro un kurdundan besleniyorlar. Kraliçeyi ilk bulduğum zamanla şimdi arasında abdomeninde gözle görülür devasa bir büyüme var.
IMG_0379.jpeg

IMG_0386.jpeg
IMG_0385.jpeg
Şimdilik bu kadar arkadaşlar. Yaşam alanı olarak 75x45x20 bir teraryum siparişi verdim gelince kurulumlarınıda atarım. Yalnız kırmızı çöl kumu bulamadım bulan birisi link atabilirse sevinirim.

Black07

Pupa
Üye
11.06.2026
35 yumurta 7 larva birazcık uğraştırdı ama düzgün bir sayım yapabildim :) izlenimime göre un kurdunun yerini değiştirdiğimde larvalar takip edip yemeği bulabiliyor. Pupa evresi için kum eklemesi yapmamın şart olup olmadığıyla alakalı bilgi paylaşan olursa sevinirim.
IMG_0393.jpeg

Mikrox

Minör
Üye
11.06.2026
35 yumurta 7 larva birazcık uğraştırdı ama düzgün bir sayım yapabildim :) izlenimime göre un kurdunun yerini değiştirdiğimde larvalar takip edip yemeği bulabiliyor. Pupa evresi için kum eklemesi yapmamın şart olup olmadığıyla alakalı bilgi paylaşan olursa sevinirim.
Ekli dosyayı görüntüle 79322
Önceden tecrübe etmediğim bir tür fakat yinede bilgi vermek isterim. Karıncalarda koza örme süreci larvanın labial dediğimiz bezlerinden salgıladığı ipeksi materyalin bir sonucudur ve bu süreç çevresel materyallerden bağımsız olarak işleyen bir programdır. Cataglyphis gibi türlerde larva, koza oluştururken kuma ihtiyaç duymaz; ancak doğada mantar ve parazit gibi etmelere karşı ek koruma sağlamak, kozanın mekanik dayanıklılığını artırmak ve kamufle etmek amacıyla, salgıladığı ipeği çevredeki kum taneleriyle güçlendirerek sağlam bir yapı oluşturur. Detaylı bilgi için buradaki makaleye bakabilirsiniz: