Catagliphis yaşam alanı

FatihBurak

Minör
Üye
Merhabalar. Ben bugün Konya Güneysınır da bir cata kraliçesi buldum nodus benzeri bir tür. 20 x 20 15 yükseklik bir şeffaf kapta yer yapmayı düşünüyorum çantalar hakkında pek çok şeyi unutmuşum, bugün size sorumda arkadaşlar ben ilk işcisi cıkana kadar. Yada ben ona 2 3 işçi ekliycem bulduğum yerin hemen dibindeki koloniden büyük ihtimalle aynı tür dür. 2,3 işcili cata kolonime nasıl bir yer yapıyım ısıtmayı nasıl yapıyım bunlarda kararsızım. Evimin içi geceleri 20,21 gündüzleri 25,26 gün içindede 24 ortalaması vardır. Ben bu değerler için napmalıyım o kutuya sadece masa tipi demir yada seramik Rüya sahip bir masa lambası alabilirim (550,600 TL yi geçmedikçe) onada bir ısıtıcı lamba 20w bile yeter diye düşünüyorum. Kullanarak ısıtmayı sağlasam ne olur? Ayrıca elenmis çöl toprağına benzer toprağımda var larvaları sarmak istiycekleri gibi. O kutunun içinde test tüpünü gömüp 1 2 cm üstüne gelicek sekilde sonrada zaman ayarlı termostat ve 20w li masa lambası ilede aydınlatma yapıyım diyorum ne dersiniz. Ayrıca ısıtıcı ped ile olurmu bilemedim öyle olurmu? Son olarakta ben ilk 3 4 işçisi varken(eklemeler) kendi işçileri çıkana kadar test tüpünü bağlı avlanma alanında mı besliyim vede ilk işçiler çıkana kadar ısıtma sistemine gerek varmı ve aydınlatmaya yani. (İlk başta işçileri çıkarabilirse zaten havalarda sıcak Ken bu sistem kraliçenin nanit çıkartma hızı ve performansını çok büyük oranda etkilemiyorsa ilk başta işci sayısı artana kadar test tüpüne bağlı bir avlanma alanında tutmak isterim.)

Son olarakta ısıtıcı led ile yazı atlatıp havalar soğuyunca cam bir yere aktarıp altına ısıtıcı ped üstteki ledde gündüzleri olucak şekilde devam etsem ne olur? Ledde zaman ayarlı termostat,ped de ısı ayarlı kullanıcam böylece hayvanlarıda haşlamamış oluruz.

Bu sistemle yaz kış sıcak çöl gibi yapsam kış uykusuna yatırmadan gelistirebilirmiyim her zaman?

yağızalp

Replete
Üye
İşçi ile beraber pupa eklersen şansın artar ve beslemek için çok fazla şeye gerek yok bir kutu test tüpü kum gerekli doğada chataglyphis türü doğrudan lambaya ihtiyaç duymuyor ama güneş direkt üstlerine vuruyor kutuyu güneş alan biryere koyabilirsin test tüpü karanlık olsa yeterli bir süre sonrada lambayı alabilirsin eski tip ampul kullanan masa lambaları bile yeteri 25 volt işini görür

FatihBurak

Minör
Üye
İşçi ile beraber pupa eklersen şansın artar ve beslemek için çok fazla şeye gerek yok bir kutu test tüpü kum gerekli doğada chataglyphis türü doğrudan lambaya ihtiyaç duymuyor ama güneş direkt üstlerine vuruyor kutuyu güneş alan biryere koyabilirsin test tüpü karanlık olsa yeterli bir süre sonrada lambayı alabilirsin eski tip ampul kullanan masa lambaları bile yeteri 25 volt işini görür
Teşekkürler ederim. Bulduğum yerin çevresindeki bir koloniden larva aldım 3 5 tane pupa yoktu bende yuvavı çok dağıtmak istemedim.(Koloniye telafi olarak un kurdu verdim çokça) Onlar var şuan birde bulabildiğim en küçük 1 yada 2 işçiyi eklemek istiyorum. Kim hazır test tüpü hazı şuan gömmeden vazgectim çok kirleniyor ve drum takibi zor diye. O kutuyu avlanma alanı yaparak test tüpüne bağlıycam. Larvalarıda işçi kabulünden sonra vermeyi düşünüyorum. Besleme sıklığını nasıl yapıyım? Elimde un kurdu var. Kaç güne bir şekerli su kaç güne bir un kurdu veriyim? Birde dediğim sıcaklıklarda kaç günde çıkar ortalama olarak? Kendinin yumurtaları larvalar 10 20 gün arasıda çıkıcak boyda tahminimce. Odamda saat 07.00 ile 14.00 arasında Güneş alıyor odamın camına koyucam sabahları.

nevzatgns19

Larva
Üye
Ben de buldum Konyada bugün. Yeniyim hobide ama beslemeyi deneyeceğim. Saat kaçta buldun?

FatihBurak

Minör
Üye
Ben de buldum Konyada bugün. Yeniyim hobide ama beslemeyi deneyeceğim. Saat kaçta buldun?
12 gibi ama ilk deneyiminse önermem ben yaklaşık 7,8 farklı tür besledim hatırladığım. Hepsinden işci aldım sorunsuz büyüttüm ama en az 5 tane cata denedim farklı cins olan hiç birinde başarı elde edemedim bakalım bu yıl şansa buldum birde daha tecrübeliyim gene deniyicem. Ama ilk tür olarak componotus,messor, tetrimoryum,cremapagaster en sağlıklıları, zor ama daha keyifli türler var ama onlardada basarı elde etmek, sürdürmen çok daha zor acemi olduğun için benim önerim Konya'da componotus bulabilirsin majör işcileride oluyor hem, iştahılarda daha ne olsun ama işçilerin çıkış süresi fazla biraz ondada aceleci olma yeterli.

nevzatgns19

Larva
Üye
Zor olduğunun farkındayım ama kendime güveniyorum denemek istiyorum. Zaten başka karıncaların arasından kurtardım yaşamayabilirdi orda bıraksaydım. Şuan elimde 3 farklı tür var bu da 4. olacak.