Canlı yemi ne sürede temizlemeliyim

Berkay_Hançerli

Yumurta
Üye
Merhabalar 8 işçili lasius niger kolonim bulunmakta. Yaklaşık 4 gün önce protein açısından ve kolonim sevdiği için sinek verdim. Fotoğraf ta ne kadar belli oluyor bilmiyorum ama verdiğim sineğin çoğunu tüketmişler ve kalanı tüpün gerisine doğru çekmişler ve kraliçenin altında duruyor. Bütün yumurtalar ve pupalar da bu sineğin çevresinde. Acaba herhangi bi bakteri veya küf oluşur mu? Kolonim için büyük bir tehlikesi var mıdır, varsa onu nasıl temizliyeceğim? Onu oradan alma girişimim bütün koloniyi strese sokar ayrıca yakında canlı yeme geçicem, örneğin un kurdu verdiğimde ve onlar aynı bunun gibi onu da yanlarına çektiğinde onu ordan ne kadar sürede almalıyım?

Ekli dosyalar

• IMG_20250420_204635.jpg
    IMG_20250420_204635.jpg
    105.5 KB · Görüntüleme: 21
  • Screenshot_2025-04-20-20-47-15-159_com.miui.gallery-edit.jpg
    Screenshot_2025-04-20-20-47-15-159_com.miui.gallery-edit.jpg
    51.6 KB · Görüntüleme: 20

egzotikçiftik

Brachypterous
Yardımsever
Makro Fotoğrafçı
Üye
Verdiğiniz canlı yemi en fazla 1 gün tüpte tutun, yani bir gün verin ve ertesi gün alın. Temizlemek için bir şey yaparsanız işçi kaçakları mutlaka olur. Bence transfer yapmayı deneyin çünkü mite basarsa kurtulması zor ve uğraştırıcı olur.

Berkay_Hançerli

Yumurta
Üye
Verdiğiniz canlı yemi en fazla 1 gün tüpte tutun, yani bir gün verin ve ertesi gün alın. Temizlemek için bir şey yaparsanız işçi kaçakları mutlaka olur. Bence transfer yapmayı deneyin çünkü mite basarsa kurtulması zor ve uğraştırıcı olur.
tamam ama mesela her canlı yem verdiğimde bunu mu uygulayacağım mesela her 3 günde bir canlı yem vericem diyelim un kurdunu onlar yine bunu yanlarına taşıdığında bende onu temizlemek için her seferinde farklı tüpe mi transfer edicem bu her 3 gün için yapıldığında daha zorlayıcı ve stresli bir süreç olur

Omewfaruk55

Majör
Yardımsever
Üye
Hayır karıncalar besini tüketecekleri için depolamışlar eğer küf veya bakteri gibi bir problem oluşursa besini yuvadan atarlar onlar orada tuttukça ve sizde gözle görülür bir probleme rastlamadıkça yapacağınız bir şey yok.

egzotikçiftik

Brachypterous
Yardımsever
Makro Fotoğrafçı
Üye
tamam ama mesela her canlı yem verdiğimde bunu mu uygulayacağım mesela her 3 günde bir canlı yem vericem diyelim un kurdunu onlar yine bunu yanlarına taşıdığında bende onu temizlemek için her seferinde farklı tüpe mi transfer edicem bu her 3 gün için yapıldığında daha zorlayıcı ve stresli bir süreç olur
1 Gün içerisinde yiyeceklerini yerler sizde alırsınız. 1 gün gibi kısa bir sürede genelde ıslak pamuğa kadar taşımazlar.
Hayır karıncalar besini tüketecekleri için depolamışlar eğer küf veya bakteri gibi bir problem oluşursa besini yuvadan atarlar onlar orada tuttukça ve sizde gözle görülür bir probleme rastlamadıkça yapacağınız bir şey yok.
Depo yapmalarına gerek yok ki zaten sinek bozulur gider. Günü gününe zaten yiyecekleri veriliyor. Sineğin orda durması mite oluşması açısından riskli. Şimdilik transfer yapıp risk almamak mantıklı olan.

Omewfaruk55

Majör
Yardımsever
Üye
1 Gün içerisinde yiyeceklerini yerler sizde alırsınız. 1 gün gibi kısa bir sürede genelde ıslak pamuğa kadar taşımazlar.

Depo yapmalarına gerek yok ki zaten sinek bozulur gider. Günü gününe zaten yiyecekleri veriliyor. Sineğin orda durması mite oluşması açısından riskli. Şimdilik transfer yapıp risk almamak mantıklı olan.
Bende besliyorum aynı davranışı gözlemledim şuana kadar da hiç bir küflenme veya mite problemi olmadı ben besleme düzenime uyuyorum onlarda yuvalarını temiz tutuyorlar.

egzotikçiftik

Brachypterous
Yardımsever
Makro Fotoğrafçı
Üye
Bende besliyorum aynı davranışı gözlemledim şuana kadar da hiç bir küflenme veya mite problemi olmadı ben besleme düzenime uyuyorum onlarda yuvalarını temiz tutuyorlar.
Lasiuslar zaten pis bir cins. Ufak kirler olmasında veya pamuğun siyah olması çok da önemli olmayabilir ama sinek doğrudan pamukta duruyor, hava pamuktan zaten belli bir miktarda geçiyor ve nemli bir ortam var. Yani mite oluşmaması için hiçbir sebep yok. Ki burada verilen şey sinek, yani kurt değil böcek değil, zaten her türlü pisliği taşıyan bir hayvan bu yüzden mite riski artıyor.

Anteren

Larva
Üye
Yanlış görmediysem kraliçe üzerinde mite oluşmuş tüpü temizlemelisin

samet_56

Dichthadiiform
Yardımsever
Üye
Uğraşmanıza gerek yok onlar hallederler bir sorun oluşturmaz ancak bir daha ki sefere sinek gibi mikrop yayıcı canlılar vermeyin koloniye. Sadece 8 işçiniz var, vermeniz gereken besin miktarı çok çok minik olmalı. Toplu iğne başı kadar bir kurt parçası vermeniz hem hızlı tüketilip istenmeyen durumların oluşmasını önler hem de görüntü kirliliği oluşturmaz.