Camponotus sanctus kraliçem pupaları neden dışarı atıyor, naked pupalar normal mi?

ArdaT

Yumurta
Üye
Merhaba, birkaç ay önce bir Camponotus sanctus kraliçesi buldum. Süreç başlangıçta gayet iyi ilerledi ve başarılı bir şekilde ilk pupaları oluştu.
Fakat ilk pupalar oluştuktan sonra kraliçe bu pupaları dış pamuğa yapıştırmaya başladı ve hiç ilgilenmedi. Çöp olarak görüp görmediğini anlamak için küçük bir outworld bağladım. Kraliçe birkaç pupayı outworld'e taşıyıp dışarı attı. 1-2 gün hiç müdahale etmeden gözlemledim fakat pupaları dışarıda bırakmaya devam etti.
Bir süre sonra içeride yaklaşık 3-4 pupa, larvalar ve yumurtalar kaldı. Kraliçe daha sonra 2 pupayı daha dışarı attı.
Bu süreçten sonra protein vermeyi denedim fakat iki farklı denemede de proteini kabul etmedi. Şekerli su verdim ancak içip içmediğini gözlemleyemedim.
İlk nesil pupalar tamamen kaybedildikten sonra yaklaşık 1 ay boyunca tüpü kapalı tuttum ve çok az kontrol ettim. Şu an tekrar kontrol ettiğimde içeride:
2 adet koyulaşmış pupa
3 adet naked pupa
Larva/yumurta
gördüm. İlginç olan, naked pupaların gelişiminin devam ediyor gibi görünmesi.
Buradaki asıl merak ettiğim şey naked pupaların neden oluştuğu ve bunun bir problem olup olmadığı. Camponotus sanctus'ta koza örmeden pupa olması normal bir durum mu, yoksa beslenme/protein eksikliği, nem, sıcaklık veya başka bir problem nedeniyle mi oluşuyor?
Bir diğer problem de şu an tüpün suyunun bitmiş olması. Transfer yapmaya çalışıyorum fakat kraliçe yaklaşık 1 gün ışık altında kalmasına rağmen transfer olmadı. Daha sonra yaklaşık 30-60 dakika telefon ışığını tüpün dibine tuttum, yine geçmedi.
Normalde daha önce tüpü 2-3 dakika bile ışığa tuttuğumda ufak stres belirtileri gösteriyordu. Şimdi ise ışığa alışmış gibi davranıyor. Bu yüzden coversız tutmayı düşünmeye başladım.
Ayrıca ilk nesilde dışarı attığı pupaları sonradan kesip kontrol ettiğimde, pupaların içerisinde işçi gelişiminin olduğunu gördüm. Yani tamamen boş/ölü pupalar değillerdi.
Bu durumda sizce:
Kraliçenin pupaları dışarı atmasının sebebi ne olabilir?
Naked pupaların oluşması normal mi, yoksa bir sorun göstergesi mi?
Protein kabul etmemesi normal mi?
Tüpün suyu bittiyse transfer konusunda nasıl ilerlemeliyim?
Kraliçenin ışığa artık eskisi kadar tepki vermemesi normal mi?
Tecrübeli arkadaşların yorumlarını bekliyorum. Özellikle Camponotus sanctus besleyenlerin deneyimleri çok yardımcı olur.

aets

Larva
Üye
Bendede aynı tür var. Larvalar pupa olduktan sonra ilgilenmemeleri normal çünkü artık besleme evresi bitmiş oluyor. Öte yandan benim kolonimde sık sık outworlde larvalarını veya pupalarını çıkarıyor. Bunun nedeni nem dengesini ayarlamak için. Sizin işçileriniz olmadığı için kraliçe dışarıya atmış gibi gözükmüş ama normalde dışarıda işçiler başında bekliyor. Yani kraliçe o pupaları dışarı atmadı ve muhtemelen hala canlılardı. Kesmeseydiniz iyi olurdu. Şu an durumu nasıl?

ArdaT

Yumurta
Üye
Bendede aynı tür var. Larvalar pupa olduktan sonra ilgilenmemeleri normal çünkü artık besleme evresi bitmiş oluyor. Öte yandan benim kolonimde sık sık outworlde larvalarını veya pupalarını çıkarıyor. Bunun nedeni nem dengesini ayarlamak için. Sizin işçileriniz olmadığı için kraliçe dışarıya atmış gibi gözükmüş ama normalde dışarıda işçiler başında bekliyor. Yani kraliçe o pupaları dışarı atmadı ve muhtemelen hala canlılardı. Kesmeseydiniz iyi olurdu. Şu an durumu nasıl?
Teşekkürler hocam, anlattığınız nem dengesi ihtimali mantıklı. Fakat benim kolonide biraz daha farklı bir durum vardı. Kraliçe pupaları dışarı pamuğa yapıştırdıktan sonra hiç ilgilenmedi; temizlemedi, yerlerini değiştirmedi ve başında durmadı. Hatta daha önce pupalardan bazılarınım çökmeye/buruşmaya başladığını da gözlemlemiştim. Ve uzun süre beklemelerine rağmen işçi çıkmadı.
Dışarı attığı ilk pupalara ben yaklaşık 2 hafta boyunca hiç müdahale etmedim ve yanlarına bile bakmadım. Bu süreçte kraliçe de onlarla ilgilenmedi. Daha sonra pupaları kontrol etmek için kestiğimde ise içlerinde işçi gelişimi olduğunu gördüm. Bu yüzden gerçekten kraliçenin onları sadece nem ayarlamak için dışarı taşıyıp taşımadığından emin olamadım.
Bir de asıl merak ettiğim naked pupalar konusu. Şu an içeride 3 tane naked pupa var ve gelişimleri devam ediyor gibi görünüyor. Bunların koza örmeden pupa olması normal mi, yoksa kolonide bir problem olduğuna mı işaret ediyor? Özellikle Camponotus sanctus'ta bunun sebebi hakkında bilgisi olan var mı?
Şu an kolonide işçi olmadığı için pupalara dışarıda bakacak işçiler de yok. Bu nedenle kraliçenin pupaları dışarı çıkarmasıyla ilgili sizin söylediğiniz durum mantıklı olabilir. Fakat 2 hafta boyunca dışarıdaki pupalara hiç müdahale etmemesi kafamı kurcalıyor.
Bir de ışık konusunda kafamı kurcalayan bir durum var. Normalde kraliçeyi tüpü coversız bıraktığımda veya 2-3 dakika kadar ışık aldığında bile belirgin şekilde stres belirtisi gösteriyordu. Fakat şu an tüpün suyu bittiği için transfer yaptırmaya çalışıyorum. Yaklaşık 1 gün boyunca ışık altında bıraktım, yine de transfer olmadı. Daha sonra yaklaşık 30-60 dakika telefon ışığını tüpün dibine tuttum, buna rağmen hâlâ taşınmadı.
Bu yüzden ışığa alışmış olabileceğini düşünüyorum. Önceden birkaç dakika ışıkta bile tepki veren kraliçenin şimdi uzun süre ışık altında kalmasına rağmen çok fazla tepki vermemesi normal mi? Yoksa bu durum stres, zayıflık veya başka bir problem belirtisi olabilir mi?
Şu an tüpün suyu tamamen bittiği için transfer konusunda biraz mecburum. Pamuğun tamamen kurumasını beklemeyi düşünüyorum. Coversız tutmak veya ışığa maruz bırakmak konusunda nasıl ilerlememi önerirsiniz? Görmek istediğiniz fotoğraflar varsa iletebilirim fakat telefonumdan kaynaklı problemden foruma atamıyorum iletebileceğim başka yer varsa söyleyebilirsiniz.

det

Minör
Üye
Yani kraliçenin neden pupalarıyla ilgilenmediğini bilemiyorum ama karıncaların pupalarını dışarı atması normal bir şey değil. Genelde ya nemle ilgili bir problem ya da stres olduğunu gösterir. Benim Camponotus kraliçelerim hem protein kabul etti hem de şekerli su ama işçileri çıkmamış bir kraliçe olduğu için kabul etmemesi normal olabilir. Kozasız(naked) pupalar ya besin eksikliği ya da larvaların pupa olurken zemine tutunamaması sebebiyle oluşur. Onlardan da işçi çıkacaktır.

ArdaT

Yumurta
Üye
Yani kraliçenin neden pupalarıyla ilgilenmediğini bilemiyorum ama karıncaların pupalarını dışarı atması normal bir şey değil. Genelde ya nemle ilgili bir problem ya da stres olduğunu gösterir. Benim Camponotus kraliçelerim hem protein kabul etti hem de şekerli su ama işçileri çıkmamış bir kraliçe olduğu için kabul etmemesi normal olabilir. Kozasız(naked) pupalar ya besin eksikliği ya da larvaların pupa olurken zemine tutunamaması sebebiyle oluşur. Onlardan da işçi çıkacaktır.
Anladım hocam, teşekkür ederim. Naked pupalar konusunda besin eksikliği veya pupa olurken zemine tutunamama ihtimalini söylediniz. Peki 3 naked pupanın şu anda gelişmeye devam ediyor olması, bunların sağlıklı şekilde işçiye dönüşebileceğini mi gösterir?
Bir de benim ilk nesil pupalarda kraliçe gerçekten hiç ilgilenmedi. Dışarı attığı 2 pupayı yaklaşık 2 hafta boyunca hiç ellemedim ve kraliçe de yanlarına gitmedi. Sonradan kontrol ettiğimde içlerinde işçi gelişimi olduğunu gördüm. Hatta daha önce birkaç pupanın çökmeye/buruşmaya başladığını da gözlemlemiştim.
Bu durumda sizce kraliçenin pupaları dışarı çıkarması nem ayarlaması olabilir mi, yoksa kraliçenin ilk nesilde işçi olamayacağı için pupalara yeterince bakım verememesi daha mı olası?
Bir de ışık konusunda şöyle bir durum var: Önceden 2-3 dakika ışıkta bile strese girerken şimdi tüpü yaklaşık 1 gün ışıkta bırakmama rağmen transfer olmadı. Telefon ışığını 30-60 dakika yakından tutunca bile taşınmadı. Işığa alışması mümkün mü, yoksa bu davranış başka bir probleme mi işaret eder?

Anladım hocam, teşekkür ederim. Naked pupalar konusunda besin eksikliği veya pupa olurken zemine tutunamama ihtimalini söylediniz. Peki 3 naked pupanın şu anda gelişmeye devam ediyor olması, bunların sağlıklı şekilde işçiye dönüşebileceğini mi gösterir?
Bir de benim ilk nesil pupalarda kraliçe gerçekten hiç ilgilenmedi. Dışarı attığı 2 pupayı yaklaşık 2 hafta boyunca hiç ellemedim ve kraliçe de yanlarına gitmedi. Sonradan kontrol ettiğimde içlerinde işçi gelişimi olduğunu gördüm. Hatta daha önce birkaç pupanın çökmeye/buruşmaya başladığını da gözlemlemiştim.
Bu durumda sizce kraliçenin pupaları dışarı çıkarması nem ayarlaması olabilir mi, yoksa kraliçenin ilk nesilde işçi olamayacağı için pupalara yeterince bakım verememesi daha mı olası?
Bir de ışık konusunda şöyle bir durum var: Önceden 2-3 dakika ışıkta bile strese girerken şimdi tüpü yaklaşık 1 gün ışıkta bırakmama rağmen transfer olmadı. Telefon ışığını 30-60 dakika yakından tutunca bile taşınmadı. Işığa alışması mümkün mü, yoksa bu davranış başka bir probleme mi işaret eder?

Birde şuan elimde un kurdu bulunmamakta fakat böcekleri var tekrar 2ye bölüp beslemeyi denememi önerir misiniz? Yaklaşık 2 gündür diğer tüpe transfer olmasını bekliyorum tüpler bağlantılı bu konuda bir sıkıntı çıkarır mı? Beslemeyi istememin sebebi abdomeninin önceki haline göre küçülmüş gözüktüğünü düşünüyorum fakat şimdimi beslemeyi denesem yoksa işçiler çıkınca mı bilemedim yakında işçi çıkar diye düşünüyorum 2 pupa koyulaşmış

det

Minör
Üye
Birde şuan elimde un kurdu bulunmamakta fakat böcekleri var tekrar 2ye bölüp beslemeyi denememi önerir misiniz? Yaklaşık 2 gündür diğer tüpe transfer olmasını bekliyorum tüpler bağlantılı bu konuda bir sıkıntı çıkarır mı? Beslemeyi istememin sebebi abdomeninin önceki haline göre küçülmüş gözüktüğünü düşünüyorum fakat şimdimi beslemeyi denesem yoksa işçiler çıkınca mı bilemedim yakında işçi çıkar diye düşünüyorum 2 pupa koyulaşmış
O 3 pupadan da işçi çıkar evet. Kraliçenin ışıkta niye geçmediğine gelirsek kraliçeler transfer konusunda kolonilerden daha inatçı davranabilir. Belki şimdi yavruları daha gelişmiş olduğundan alanını terk etmek istemiyordur ama bilemiyorum. Yakında işçiler çıkacaksa un kurdu vermeyin ama abdomeninin çok küçüldüğünü düşünüyorsanz şekerli su verneyi deneyebilirsiniz.

ArdaT

Yumurta
Üye
O 3 pupadan da işçi çıkar evet. Kraliçenin ışıkta niye geçmediğine gelirsek kraliçeler transfer konusunda kolonilerden daha inatçı davranabilir. Belki şimdi yavruları daha gelişmiş olduğundan alanını terk etmek istemiyordur ama bilemiyorum. Yakında işçiler çıkacaksa un kurdu vermeyin ama abdomeninin çok küçüldüğünü düşünüyorsanz şekerli su verneyi deneyebilirsiniz.
Teşekkür ederim beslemeyi işçiler çıkınca yapmaya karar verdim. Şuan baktım 2 kozayla transfer olmuş, birkaç yumurta 1 larva ve naked 2 pupa hala eski tüpte duruyor onlarıda alana kadar bekleyeceğim.

• Beğendim
Tepkiler: det