Selamlar herkese, hayırlı hobiler.
Aynı bölgeden, muhtemelen aynı uçuşa ait ve birbirine çok yakın mesafelerden topladığım 4 adet Camponotus sanctus kraliçem var. Kraliçelerin hepsinin kondisyonu yüksek, abdomenleri oldukça dolu. Bu durumdan yararlanarak içlerinden en sağlıklı gördüğüm bir tanesini "Ana Kraliçe" seçip, ilk sezonda koloniyi maksimum hıza ulaştırmak için bir Power Boosting (Brood Farming) stratejisi planladım.
Yabancı kaynaklarda (Reddit vb.) sıkça gördüğüm bu yöntemi, elimdeki birbirine doğrudan geçişli 3'lü Multi-Tüp Sistemi ile en stressiz şekilde uygulamak istiyorum. Planım tam olarak şu şekilde:
Her damızlıktan sezon sonuna kadar bu şekilde 2 postalık pupa takviyesi almayı, son postada ise damızlık kraliçelerin kış uykusunu (diapoz) güvenle atlatabilmeleri için altlarında 2-3 adet pupa bırakarak kendi işçileriyle kışa girmelerini sağlamayı hedefliyorum.
Bu noktada sormak istediğim sorular şunlar:
Aynı bölgeden, muhtemelen aynı uçuşa ait ve birbirine çok yakın mesafelerden topladığım 4 adet Camponotus sanctus kraliçem var. Kraliçelerin hepsinin kondisyonu yüksek, abdomenleri oldukça dolu. Bu durumdan yararlanarak içlerinden en sağlıklı gördüğüm bir tanesini "Ana Kraliçe" seçip, ilk sezonda koloniyi maksimum hıza ulaştırmak için bir Power Boosting (Brood Farming) stratejisi planladım.
Yabancı kaynaklarda (Reddit vb.) sıkça gördüğüm bu yöntemi, elimdeki birbirine doğrudan geçişli 3'lü Multi-Tüp Sistemi ile en stressiz şekilde uygulamak istiyorum. Planım tam olarak şu şekilde:
- Ana kraliçe olarak seçtiğim canlı kendi küçük test tüpünde ilk işçilerini (nanitic) çıkarana kadar tamamen sessiz ve karanlık bir odada bekleyecek.
- Diğer 3 kraliçeyi un kurdu ve şekerli suyla iyi besleyerek birer "kuluçka fabrikası" gibi kullanacağım.
- Damızlık kraliçelerin altındaki pupalar (kozalar) iyice kararıp işçi çıkma evresine geldiğinde, damızlık kraliçeleri kendi tüplerinden başka boş tüplere tahliye edeceğim.
- İçinde hazır kuluçkaları (pupa, larva, yumurta) kalan bu orijinal yuva tüplerini, doğrudan ana kraliçemin bağlı olduğu 3'lü tüp sisteminin boş girişlerine bağlayacağım.
Her damızlıktan sezon sonuna kadar bu şekilde 2 postalık pupa takviyesi almayı, son postada ise damızlık kraliçelerin kış uykusunu (diapoz) güvenle atlatabilmeleri için altlarında 2-3 adet pupa bırakarak kendi işçileriyle kışa girmelerini sağlamayı hedefliyorum.
Bu noktada sormak istediğim sorular şunlar:
- Daha önce Türkiye'de bu yöntemi (özellikle cımbız kullanmadan, doğrudan kuluçkalı tüpü sisteme bağlayarak) Camponotus türlerinde deneyen oldu mu?
- İşçiler yeni bağlanan tüpteki farklı evrelerdeki (yumurta, larva, pupa) kuluçkaları taşırken bir öncelik sırası yapar mı yoksa ortamın nem durumuna göre o tüpü direkt kreş olarak mı kullanırlar?
- Altından kuluçkası alınan damızlık kraliçelerin, besleme takviyesi iyi yapıldığı sürece strese girip yeni yumurtaları yeme (geri tepme) riski ne kadardır?