Camponotus çöp sorunu

KayraButler

Media
Üye
Arkadaşlar, bendeki bütün Camponotuslarda ortak bir sorun var. Sizde de var mı bilmiyorum. Çöplerini kapıya değil, suyun olduğu yere bırakıyorlar ve bu durum küf oluşmasına ve pamuğun kararmasına neden oluyor. Böyle bir durumla daha önce karşılaşan oldu mu? Üç türümde de aynı olay var.

İlyas16

Replete
Üye
Bu şekilde mi hocam? Benimkilerde birkaç ay önce dubia verdiğimde çöpü oraya atmışlardı, orada biriktiriyorlardı çöpleri tüp transferi yaptım ve owye bağladım sorun çözüldü. Owyi kullanıyorlar artık çöp olarak.

Ekli dosyalar

• IMG20260729183317.jpg
    IMG20260729183317.jpg
    36 KB · Görüntüleme: 24

KayraButler

Media
Üye
Bu şekilde mi hocam? Benimkilerde birkaç ay önce dubia verdiğimde çöpü oraya atmışlardı, orada biriktiriyorlardı çöpleri tüp transferi yaptım ve owye bağladım sorun çözüldü. Owyi kullanıyorlar artık çöp olarak.
Sanctusta 5 işçi var ondan ow takmadım ama takabilirim lateralislerde 10 işçi ufak oldukları için ow takmadım onlarada alıp takıcam

Kaça kaç bi ow takayım sence Sanctus 5 işçi lateralis 10 işçi

İlyas16

Replete
Üye
Sanctusta 5 işçi var ondan ow takmadım ama takabilirim lateralislerde 10 işçi ufak oldukları için ow takmadım onlarada alıp takıcam

Kaça kaç bi ow takayım sence Sanctus 5 işçi lateralis 10 işçi
Outworld boyutu çok fark etmez herhâlde ya, oraya direkt kurulmayacakları için büyük bir alanın strese sokacağını düşünmüyorum. 10x10x7-8 cm veya üzeri olabilir herhâlde. Zaten büyük bir tür, nüfus arttıkça daha fazla kullanırlar. Büyük olmasının işe yarayacağını düşünüyorum. Benim outworldüm 24x17x8 cm ve 11 işçiye gayet yeterli oluyor. Lateris için çok birşey diyemem ama onlarında işini görür heralde.

Mogo

Pupa
Üye
Benim de sanctusum öyle yapıyordu arada transfer yapabilirsiniz.

TerminatörMajor

Yumurta
Üye
Arkadaşlar, bendeki bütün Camponotuslarda ortak bir sorun var. Sizde de var mı bilmiyorum. Çöplerini kapıya değil, suyun olduğu yere bırakıyorlar ve bu durum küf oluşmasına ve pamuğun kararmasına neden oluyor. Böyle bir durumla daha önce karşılaşan oldu mu? Üç türümde de aynı olay var.
Ben deney tüpü ve geniş uzun şırınga koydum, outworld ün içinde hepsi. 15 işçi ve kraliçe var. Un kurdunu dışarı koyuyorum. Yumurtları şırınga da duruyor, deney tüpünde bazen kurdun parçasını götürüp tüketiyorlar. Şırıngaya hiç taşımıyorlar, geri dışarı bırakıyorlar. Hiç yaşam alanlarına bıraktıklarına şahit olmadım.

İgnis

Larva
Üye
Merhabalar, başlayalım bakalım. Öncelikle keyifli hobiler dilerim Kayra.

Uzun süredir Camponotus besleyen ve farklı tür gruplarıyla tecrübesi olan biri olarak gözlemlerimi şu şekilde aktarabilirim: Camponotus kolonilerine outworld bağlandığında, işçi sayısı 20-30 bandındayken dış alanda yoğun bir hareketlilik görülmez. Fakat bu sayı 50'yi aştığı zaman outworld alanında gezen işçi sayısı bariz bir şekilde artacaktır; planlamanı bu doğrultuda yapmanı öneririm. Mevcut Camponotus kolonilerin için şu aşamada 5x10 boyutlarında mika outworld gibi küçük bir kurulum yeterli olacaktır. Zaten yaklaşık 2-3 ay sonra kolonileri uzun bir diyapoz (kış uykusu) sürecine sokman gerekecek. Gelecek yaz işçi sayısı 50 sınırını geçeceği için hazırlığını buna göre planlayabilirsin. Ayrıca kendi deneyimlerimde hiçbir Camponotus kolonimin tüp içerisinde atık bıraktığına şahit olmadım; tüm çöplerini outworld alanına taşımayı tercih ediyorlar. Her koloninin davranışı farklılık gösterebilse de 6-7 farklı Camponotus türü tecrübe etmiş biri olarak bu konuda bir sorun yaşamadım. Tüpler genellikle ilk günkü temizliğini koruyor. Pamuklar ise organik atık durumuna bağlı olarak ya zamanla kararıyor ya da tamamen temiz kalabiliyor.

Özetlemek gerekirse, çok büyük olmasına gerek kalmadan bir outworld bağlaman faydalı olacaktır. Çöp problemini de outworld kullanımıyla birlikte zamanla çözmüş olursun.