Kış uyuykusuna "kesinlikle" yatırmalısınız. Neden? Çünkü kış uykusu, karıncalar kışı geçirmek için kış uykusuna yattıklarından beri var. Az biraz evrimsel biyoloji karıştırmışsanız bu tarz adaptasyonların zaman içinde kısa süreli stratejilerden genetiğe işlemiş zorunlu adaptasyonlar haline geldiğini bilirsiniz. Yani bazı türler, tabiri caizse belirli bir "biyolojik saat" çerçevesinde kış uykusu periyoduna girerler. Bu durum kış uykusuna girmeleri ile iyi bilinen ayılarda "Hyperphagia" olarak bilinir. Ayı kış uykusu öncesi metabolik baskı sebebiyle fazladan beslenmeye başlar. Peki ne oldu da ayı kıştan önce metabolik baskıya maruz kaldı? Çünkü ayıların ataları, nesillerdir kış uykusuna yattıkları için artık yakınsak tarihteki ayılar, kış uykusu öncesi başarı şansını arttırmak için "hyperphagia" adaptasyonu geliştirdiler. Bazı karıncalarda da bu durumun benzeri mevcut. Kış uykusu yaklaştığı zaman, ki kış uykusunun yaklaşması sıcaklık, besin kıtlığı vb. ipuçları ile tetiklenir, karıncalar; yavaşlarlar, daha çok beslenirler, yumurtlamayı genellikle keserler, yumurtaları larvaya hızlıca evriltirler, pupa açmaya çalışırlar. Yani aslında son zamanlarda açılan "Kolonim durgunlaştı, kraliçem yumurtlamıyor" gibi konuların cevabı burda yatıyor ancak gelgelelim ki doğal olarak kış uykusunun yaklaştığı ancak ek sıcaklık destekleri nedeniyle sıcaklığın düşmediği kolonilerde, yani evde baktığımız kolonilerde. Bu kolonilerin başına iki şey gelir. Birincisi ya bir süre koşullar iyi olduğu için yarın yokmuşcasına gelişir ve ilkbahar ortasında ısıtıcı ped kapatıldığında canlının iç dengesi altüst olur ve ani ölümler başlar, verim büyük ölçüde düşer. Ikincisi ise isterseniz sıcaklığı arttırın isterseniz tropikal ormanlarına seyehat edin, koloni gelişmez. Yani dikkat ederseniz burada "doğasına aykırı girişim" söz konusu.
Ikinci bir konu ise tür genelleme konusu ki
@CLYENSE haklı. Genelleme yapmak "her zaman" doğru olmaz ancak şöyle bir genelleme yapabiliriz. Yaşadığınız yerde iklim nasıl seyrediyorsa orada yaşayan karıncaların ezici bir çoğunluğu az çok aynı şekilde kış uykusuna yatar. Yani aynı ortamda bulduğunuz benzer yaşam biçimine sahip Lasius niger ve Lasius platythorax'ın farklı bir hibernasyon sürecinin olduğunu düşünmek doğru olmayacaktır.
Protein ve karbonhidrat kaynağını, kaynakları karıştırmadığınız sürece istediğiniz şekilde verebilirsiniz. Aynı gün, iki gün arayla hiç fark etmez. Benim tavsiyem aynı gün vermenizdir. Bu sayede tercihi onlara bırakırsınız. Zaten karıncalar ihtiyaçları neydeyse ondan o kadar alırlar.
Kış uykusu için ek not: Her ne kadar ben karşı olsam da etrafta dolaşan "metabolic stress" denen bir şey var. Yani karıncalarınızı kış uykusuna yatırmazsanız biriken iç stresten dolayı ani ölümler mümkün.
Eğer cryptic bir türe sahipseniz ya da
Prenolepis nitens gibi bir tür besliyorsanız o zaman kış uykusuna yatırmayın tarzı argümanlarınızı değerlendirebiliriz. Aksi takdirde son derece anlamsız.
Yaklaşık 1 yılı aşkın süredir kış uykusu rehberi hazırlamayı deniyorum ancak o kadar araştırmanın az olduğu ancak kapsamlı olan bir konu olduğu için hiçbir zaman sonunu getiremedim. Yine de bilgim taze 👍🏻