Bu kanatlı kraliçe karıncanın türü nedir?

UMTPLUG

Yumurta
Üye
Merhaba arkadaşlar, bugün bu kanatlı kraliçe karıncayı buldum. Görünüş olarak Camponotus cinsine benzettim fakat tür konusunda emin olamadım. Camponotus sanctus, aethiops veya başka bir tür olabilir mi?

Fotoğrafa bakarak tür hakkında tahmini olan var mı? Ayrıca kanatlarının hâlâ üzerinde olması çiftleşme ihtimali açısından bir şey ifade eder mi?

Yardımcı olabilirseniz sevinirim. 🐜

Ekli dosyalar

• IMG_9980.jpeg
    IMG_9980.jpeg
    63 KB · Görüntüleme: 13
  • IMG_9978.jpeg
    IMG_9978.jpeg
    72.2 KB · Görüntüleme: 13

İlyas16

Replete
Üye
Merhaba arkadaşlar, bugün bu kanatlı kraliçe karıncayı buldum. Görünüş olarak Camponotus cinsine benzettim fakat tür konusunda emin olamadım. Camponotus sanctus, aethiops veya başka bir tür olabilir mi?

Fotoğrafa bakarak tür hakkında tahmini olan var mı? Ayrıca kanatlarının hâlâ üzerinde olması çiftleşme ihtimali açısından bir şey ifade eder mi?

Yardımcı olabilirseniz sevinirim. 🐜
Bilmediğiniz için az da olsa belirtmek isterim: Camponotuslar ülkemizde yaygın bir cins olduğu için kayıtlı yaklaşık 50 türü bulunuyor. Forumdaki keylere de bakabilirsiniz. Böyle yaygın ve tür sayısı fazla olan cinslerde tür tespiti yapabilmek için 2. nesil işçiler gibi belirli keylere ihtiyaç duyuluyor. Bu yüzden bu tarz cinslerde sadece kraliçeye bakarak türü kesin şekilde söylemek pek mümkün olmuyor.

Bulduğunuz kraliçe Messor sp. kraliçenin kanatlarının hâlâ üzerinde olması da çiftleşmediği anlamına gelmez. Elinizde bir süre tutarsanız, çiftleşmişse bir süre sonra kanatlarını dökecektir. Fakat kanatlarını dökmesi de kesin olarak çiftleştiği anlamına gelmez; sadece çiftleşmiş olma ihtimalini artırır.