Bitkilerde Çürüme ve Yosunlanma

Utgea

Minör
Yardımsever
Ansiklopedik İnsan
Deneyimli Hobici
Rehberkolik
Üye
Merhaba bitki konusu çok bilgim olan bir konu değil bitkilerimin bazılarında çürümeler mevcut. Yolunda gitmeyen birşeyler var ilk jez kurduğum bir tankta bitki olarak bu denli sorun yaşıyorum sessilifloralarım hariç neredeyse tüm bitkilerde çürüme mevcut.

IMG_20230819_214544_680.jpg
Pelia Moss da bu şekilde üstten yapraklarda kuruma gibi sararma ve çürümeler mevcuttu. Çok yüksek ihtimalle sıvı gübreden yandığını düşündüğüm için karides tankına koydum orada formu tekrardan toparlandı.
IMG-20230819-WA0183.jpg
Echinodorus Bolivianuslarımda bu şrkilde yapraklarda sararma ve çürüme mevcut. Çürüme gün geçtikçe artıyor.
IMG-20230819-WA0182.jpg
Ludwigia Ovalis olarak aldığım bitkilerimde bu şekilde kararma, sararma ve yapraklsrda delinme mevcut.
IMG-20230817-WA0221.jpg
Rotala İndica Green'lerde nadir olarak bazı yapraklarda beyazlaşma mevcut. Ama asıl sorun üzerlerinde işaretli olan gibi moss ball-küf görünümünda yosunlaşma olması nasıl kurtulabilirim ve en önemlisi sebebi ne olabilir?
IMG-20230819-WA0180.jpg
Bacopa Monnieri ve Hedyotis Salzmanii lerde resimdeki gibi orta ve alt yapraklarda çürüme, delinme, kararma ve sararma mevcut.
IMG-20230819-WA0181.jpg
Lobelia Cardinalis olarak sipariş geçtiğim fakat emers formda geldiği için çokta lobelia'ya benzemeyen bitkilerimde ise görseldeki gibi yapraklarda mor-kahverengi gibi renk değişimi, küçük siyah lekeler ve özellikle dip gövdeden çürümler mevcut.
IMG-20230819-WA0179.jpg
Bitkilerdeki sorunlara ek olarak kaya, kök ve kütük üzerlerinde resimdeki gibi yosunlanma mevcut.
IMG-20230819-WA0178.jpg
Ayrıca Hindistan Cevizi Kabuğu üzerinde de sadece bu noktada başka hiçbir yerinde değil, yıkasamda 2 gün sonra tekrar oluşan afedersiniz sümüğümsü bir oluşum mevcut. Kullanılmadan önce 1 hafta kadar kaya tuzu içeren suda bekletilip 2 kere kaynatıldı.

IMG_20230808_190527.jpg
Akvaryum genel görünümü bu şekilde. 50x50x50h ölçülerinde.

-2 adet SunSun 603b Dış filtre kullanmaktayım.
- Su ısısı yaz sıcakları nedeni ile hemen hemen hergün her saat 27-30°C arası değişmekte.
-Tank Yeni Kurulum henüz 13. Gününde
-Zeminde 1-3mm ince lav kırığı ve onun altında 5-10mm lav kırığı mevcut aralarını sineklik ile ayırdım.
-İlk Kurulumda zemine 10-15cm aralıklarla kapsül gübre eklemesi yaptım. Ayrıca ilk haftadan itibaren Creaqua Makro Sıvı gübresi kullanmaktayım. Normalde kullanmak gerekn doz haftalık 10ml civarında fakat ben henüz yeni kurulum olduğu için 5ml kadar ekliyorum.
-pH 7,6 , TDS 200-250ppm aralığında
-%60-70 oranında dinlendirilmiş çeşme suyu geri kalanı ise içme suyu ile dolduruldu
-Aydınlatma olarak gerçekten güçlü bir aydınlatmam var. Hobiyle az çok alakası olmuş kişilerin tanıyacağı bir abimden power led siparişi vermiştim. Daha sonra kendisi power ledden bile güçlü olan Ghostlight armatürlerinden gönderdi.
-Sabahları sadece Hindistan cevizi, mosslar, echinodorus bolivianuslar ve rotala indicalar saat 9-11 arası doğrudan güneş ışığı almakta.

SkySea53

Larva
Üye
tank yeni kurulduğu için diatom sorunu yaşıyor olabilirsiniz sıcaklığı indirebilirseniz 25 derecede tutmaya çalışın 3 günde bir %40 %50 su değişimi yapın. kendilerine gelene kadar co2 verebilirseniz çok iyi olur
ışık kaç saat açık bilmiyorum ama 6 saat aydınlatma yapmanızı öneririm umarım sorun çözülür.

Utgea

Minör
Yardımsever
Ansiklopedik İnsan
Deneyimli Hobici
Rehberkolik
Üye
tank yeni kurulduğu için diatom sorunu yaşıyor olabilirsiniz sıcaklığı indirebilirseniz 25 derecede tutmaya çalışın 3 günde bir %40 %50 su değişimi yapın. kendilerine gelene kadar co2 verebilirseniz çok iyi olur
ışık kaç saat açık bilmiyorum ama 6 saat aydınlatma yapmanızı öneririm umarım sorun çözülür.
Sıcaklıklığı 25°C civarına indirebilecek olsam inanın önce kendimi serinletirim 😅.

Su değişim sıklığını arttırdım, gübre miktarını azalattım. Mayalı CO2 sistemi kurdum ve onu kullanıyorum şu an. Işık 3 saat açık 2 saat kapalı 3 saat açık şekilde günde 6 saat yanıyor.

Yosunlanmanın dediğiniz gibi diatomdan kaynaklanması normal daha önce çok başıma geldi nerite ve otocinclus ekleyip bir süre gübre ve ışık miktarını düşürünce kurtuldum hep. Benim asıl sorunum maalesef ki bitkiler. Gün geçtikçe daha kötüye gidiyorlar. Bugün baktığımda sesslifloralarında üstlerden çürümeye başladığını fark ettim.

SkySea53

Larva
Üye
çürüyen yerleri budayıp bitkilerin yerini değiştirmeyi deniyebilirsiniz su değerlerinde bir problem olduğunu düşünmüyorum sıcaklıktan kaynaklı olabilir.