BerkBey: Hobi Odası Arşivi

BerkBey

Nanitik
Üye
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ B E R K B E Y H O B İ O D A S I A R Ş İ V İ ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

📂 DOSYA NO: 00 | GİRİŞ: DİSİPLİNLİ BİR BAŞLANGIÇ

Eski günlüğümde biriktirdiğim anıları ve deneyimleri geride bırakarak, hobimi daha sistematik, teknik ve veriye dayalı bir boyuta taşımaya karar verdim. Bu başlık sadece bir "akvaryum günlüğü" değil; su kimyasından taksonomiye, DIY mühendislik çözümlerinden biyolojik korumaya (Vulture Culture) kadar hobi odamda hayat bulan her projenin kayıt altına alındığı kişisel bir ARŞİV niteliği taşıyacaktır.

Bu yeni dönemde; rastgele gözlemlerin yerini ölçülebilir veriler, sıradan kurulumların yerini ise optimize edilmiş ekosistemler alıyor. Her tank, her canlı ve her teknik modifikasyon kendine ait bir "Kayıt No" ile bu arşivdeki yerini bulacak.

📊 KAYIT NO: 01 | 60L LOW-TECH NANO ENVANTERİ

KategoriTür Kaydı (Envanter & Bilimsel İsim)AdetTeknik Not
🟧 FAUNAEMBER TETRA (Hyphessobrycon amandae)11Yoğun turuncu, sürü uyumu.
🟧 FAUNAFURCATA (Pseudomugil furcatus)5Parlak sarı yüzgeçler, yüksek enerji.
🟧 FAUNAALBİNO YELKEN CORY 6Sedefli beyaz gövde, taban aktivitesi.
🟧 FAUNAPYGMY CORYDORAS (Corydoras pygmaeus)3Gümüş/Gri nano gövde yapısı.
🟧 FAUNACÜCE GURAMİ (Trichogaster lalius)2Mavi/Kırmızı centerpiece tür.
🟧 FAUNAHELENA (KATİL) (Anentome helena)2Doğal nüfus dengeleyici.
🟧 FAUNARAMSHORN (Planorbarius corneus)MevcutKızıl/Pembe temizlik ekibi.
🟩 FLORATİLKİ KUYRUĞU (Ceratophyllum demersum)YoğunKoyu yeşil, hızlı nitrat emilimi.
🟩 FLORASAZ (Vallisneria spiralis)Arka PlanParlak yeşil, dikey arka fon.
🟩 FLORAELEDOA (Egeria densa)Orta PlanCanlı yeşil, dayanıklı gövde.
🟩 FLORASALVINIA CUCULLATA (Salvinia cucullata)Su ÜstüZeytin yeşili, kadifemsi doku.
🟩 FLORASU MERCİMEĞİ (Lemna minor)Su ÜstüFosforlu yeşil, hızlı yayılım.
🟩 FLORAHYDROCOTYLE (Hydrocotyle leucocephala)DağınıkNane yeşili, sarmaşık formu.

📊 KAYIT NO: 02 | 150L GOLDFISH ENVANTERİ

KategoriParametre / EkipmanMevcut DurumTeknik Detay ve Notlar
SıcaklıkSıcaklık Yönetimi22°C - 24°CStabil ısı aralığı, mevsimsel geçiş kontrolü.
FiltrasyonDIY Dikey PVCAktif100mm boru basınç testi stabil, sızdırmazlık onaylandı.
Su KimyasıTuz OranıSıfırlandıTedavi sonrası su değişimleriyle değerler normale çekildi.
FLORAHydrocotyleYüzey / GövdeIşığa yönelim hızı yüksek; nitrat emilimi için stratejik.
FLORAEgeria DensaHızlı UzamaJapon tırtıklamasına dirençli; gövde sertliği dengeli.
FLORAE. AmericanusAdaptasyonKök sistemi taban desteğiyle sabit; yeni yaprak yok, bitki çürüyor.
FLORAJava FernSeramik ve MisineRizom gelişimi takipte; sert yaprak yapısıyla Japon balıklarına tam dirençli.
BeslenmeJel Yem DiyetiSürüyorZucchini & Spirulina bazlı gelişim odaklı yoğun program.

🔍 CANLI ANALİZİ VE FİZYOLOJİK GÖZLEMLER

Gözlem AlanıVeri / DurumTeknik Analiz Notu
Popülasyon7 Adet GoldfishFormunu en beğendiğim balıklarla devam ediyorum. Yakın zamanda en sağlıklı ve büyük beş balığı seçeceğim.
DavranışMaksimum AktiviteYüzgeç açma oranları tam, yemlenme isteği yüksek. Grup hareketleri belirgin.
GelişimPozitif FormDüzenli jel yemleme ile gözle görülür büyüme ve hacim artışı.
SindirimOptimalDışkı formu jel yem takviyesi sonrası ideal seviyeye kavuştu.

🍱 BESLENME PROGRAMI VE DİYET ANALİZİ

Tablo A: Endüstriyel FormüllerKullanım AmacıTeknik Fonksiyon
Tropical Soft Line AmericaYumuşak Doku / ProteinYüksek sindirilebilirlik ve büyüme hızı desteği.
Tetra Pro AlgaeBitkisel EnerjiKonsantre spirulina içeriği ile mukoza ve bağışıklık koruması.
Sera GranugreenLifli DiyetOtçul ağırlıklı beslenme; şişkinlik ve kabızlık riskini minimize etme.
Tropical Supervit FlakesGenel KondisyonÇok bileşenli yapı ile vitamin ve mineral ihtiyacının karşılanması.

Tablo B: Spesifik & Manuel TakviyelerUygulamaTeknik Gözlem
DIY Jel YemAna Öğün / DestekTaze sebze içeriğiyle sindirim sistemi aktivasyonu ve form kazanımı.
Beslenme StratejisiRotasyonel RejimFarklı formüllerin döngüsüyle tek tip beslenmenin önlenmesi.
Dışkı KontrolüGünlük TakipYem geçişlerinde sindirim hızının ve boşaltım formunun izlenmesi.

Japon balıklarının gelişimi hızla devam ediyor. Beklediğim gibi jel yemin yoğun lif ve su içeriği, balıkların diyet boyunca kabız olmadan ve gaz sıkışması yaşamadan sağlıklı bir şekilde büyümelerini sağladı. Günlük dışkı ve karın gözlemi ile diyeti anlık olarak değiştiriyorum.

Sabahları jel yem ya da softline+green ile başlayıp öğlen vermediğim yemlerden iki tanesini ya da bir tanesini seçip veriyorum. Akşamları da gözlemleyip ona göre yem veriyorum. Miktarı değişken; eğer meşgul isem ve öğlen yem veremeyeceksem tahmini 2-3 dakika içerisinde bitirecekleri kadar yem veriyorum, eğer evdeysem miktarı düşürüp sıklığı artırıyorum. Haftada bir gün aç bırakmak yerine karınlarındaki şişliğe göre bağırsaklarının rahatlaması için yarım günle bir gün arası diyete ara veriyorum.

En üst görselde balıkları aldığım günkü fotoğraf var. Diğer görsellerde görebileceğiniz beyaz olan iki balık, tam turuncu olan iki balık ve küçük koyu yeşil balık bu görselde de mevcut. Gelişimleri az çok fark edilebilir. Büyük yeşil balığı üretim için aldım, Augus kendileri. İkinci görselde ve en sağda bulunan beyaz balığın gövde uzunluğu 5.5+cm'ye ve baştan kuyruk ucuna uzunluğu 8cm'ye ulaştı. Ağızdan kuyruk başlangıcına kadar olan uzunluk 8-10 cm arası olduğunda üretim diyetine alıp sağım için uygun duruma gelmelerini bekleyeceğim. Üretim kısmını arşivde paylaşacağım.

Camlardaki yosunları temizlemediğim için görseller ekstra bulanık görünüyor, diğer kayıtlarda daha kaliteli görseller kullanacağım. Bekleyen su değişiminde java fern dışındaki bitkileri ve saksıları çıkararak yüzme alanını genişleteceğim.

20260327_202326.jpg
20260416_000755.jpg20260416_000931.jpg

Bilginin paylaşıldıkça çoğaldığı bu yeni yolculuğa hoş geldiniz.