- Ball Python - Temel Bakımı ve İhtiyaçları

mtbb3436

Yumurta
Üye
Katılım
20 Ocak 2022
Mesajlar
5
Tepkime puanı
3
Puanları
3
Konum
İstanbul Sarıyer
Ball Python
Ekli dosyayı görüntüle 126


Bilimsel Adı: Python Regius

Yaşam Süresi: Ev ortamında 15-30 yıl kadar ömürleri vardır. Yılan türleri içerisinde en uzun yaşayan türlerden bir tanesidir. Bazı kaynaklarda 45 yılın üzerine çıktıklarıda yazıyor.

Kökeni: Ball Python'ların ana vatanı afrikadır. Afrikanın ormanlarında ve sulak alanlara yakın yerlerde yaşarlar.

Boyut: Adult Boyu dişiler ve erkekler arasında değişik göstermektedir. 1.10m ile 2.00m arasında değişmektedir. Erkekler dişilere oranla daha küçük olurlar.

Beslenme: Bu yılanların ana besin kaynağını kemirgenler oluşturmaktadır. Yem olarak Laboratuvar faresi, Rat, hamster türleri verilebilir. Kendi beslediğim yılanlarıma bıldırcında veriyorum tabi her yılan bıldırcını kabul etmeyebiliyor bilginize. Kemirgenleri yılanımıza dondurulmuş olarak verebiliriz veya canlı olarak önlerine koyabiliriz tabi canlı verdiğimizde dikkat etmemiz gereken bazı durumlar oluyor. Bunlardan bazıları kemirgenin kendini savunurken yılanımıza güçlü dişleri ile ısırıp zarar vermesi olabiliyor oluşan yara görülmez ve müdahale edilmez ise enfeksiyon oluşma riski doğabiliyor. Bu yüzden yemi yakalayıp yiyene kadar gözlem yapmamız gerekiyor. Dondurulmuş yemlerde ise oda sıcaklığında çözdüğümüz fareyi cımbız yardımı ile canlıymış gibi hareket ettirip yılanımızın dikkatini çekmesini sağlamamız yeterli olacaktır.
Ekli dosyayı görüntüle 130Ekli dosyayı görüntüle 129 Ekli dosyayı görüntüle 128


Handling-Ele almak: Yurtdışında ev ortamında beslenen en yaygın başlangıç türü olarak görülüyor. Düzenli handling yapılarak daha uysal ve sakin hale gelebilirler. Yemleme yapıldıktan sonra bir kaç gün ele alınması önerilmez çünkü bazı canlılarda kusma görülebiliyor.
Ekli dosyayı görüntüle 127



Terrarium Seçimi: Ball Pythonlar doğal yaşamlarında da çok büyük alanlarda yaşamadıklarını için ev ortamında kolaylıkla yılanımıza uygun bir terrarium kurabiliriz. Yılanımızın boyutuna uygun olmayan büyük veya küçük bir terrarium seçmemiz halinde yılanımız strese girecek ve yem kabul etmeyecektir. Terrarium saklama kabıbından olacağı gibi hazır satılan terrariumlarıda satın alabilirsiniz.


Ekli dosyayı görüntüle 134

Taban Malzemesi: Ülkemizde taban malzemisi olarak en yaygın kullanılan ürün havlu kağıttır. Havlu kağıt hem hijyen açısından hemde maliyet açısından güzel bir seçenektir. Eğer görselliğe önem veriyorsanız cocopeat veya internette satılan exo-terra markasının yılanlar için özel üretilen taban malzemelerini kullanabilirsiniz fakat bunlar sık sık değiştiğiniz zaman epey bir maliyetli oluyor maalesef.


Ekli dosyayı görüntüle 137Ekli dosyayı görüntüle 136

Isıtma ve Nem: En önemli konulardan biride ısıtmadır. Yılanların terrariumlarında UV ihtiyacı bulunmamaktadır. Terrariumları ikiye böldüğümüzü varsayalım bir taraf sıcak alan bir taraf normal bölge olmalıdır. Sıcak bölge dediğimiz alanın ısısı 26-34 derece olması uygun olacaktır. Yılanımızın kolaylıkla sindirim yapabilmesi için bu sıcaklık değerleri önemlidir. Bu bölümün altına ısıtıcı pad koymanız yeterli olacaktır ve yılanınız sağlıklı şekilde sindirimini gerçekleştirecektir. Isıtıcı pad yerine ısıtıcı ampul kullanmanız ortamın nemini düşüreceği için çok fazla önerilmez. Ortam neminin %50-%60 aralığında olması yılanınız için en sağlıklısıdır.


Ekli dosyayı görüntüle 138

Deri Değişimi: Bu yılan türü diğer tüm yılanlarda olduğu gibi boyu büyüdükçe deri değiştirir. Deri dönemlerinde normalden biraz daha fazla agresif olacağı için strese girmemesi adına çok fazla ele alınması önerilmez. Deriye giren yılanımız rengi solar ve gözleri matlaşır. Bu dönemde %50 - %60 olan nem oranımızı %70-%80 oranlarına çıkarmamız yılanımızın daha rahat ve sorunsuz deri değiştirmesine yardımcı olacaktır. Yılanımız ihtiyaç halinde terrariumunda bulunan su kabınada girerek kendini nemlendirecektir.


Ekli dosyayı görüntüle 140


Terrarium'da bulundurmamız gereken malzemeler: Yılanımızın yaşam alanında kesinlike su kabı olmalıdır deri dönemlerinde içine gireceği için su kabını yılanımızın boyutuna uygun seçmeliyiz. Bu su kabının içine içme suyu koymaya özen göstermeliyiz çünkü çeşme suları klorlu ve kireçli olacağından yılanımıza zarar verebilir. Terrarium'da nem ve sıcaklık ölçen cihazımızı bulundurmalıyız.

Not: Bu bilgileri kendi beslediğim yılanlarıma uyguladığım yöntemleri ve bazı kaynakları birleştirerek hazırladım. Morph,üreme vs. gibi konuları başka başlıkta paylaşılır diye buraya eklemedim. Konuya sadece 10 adet görsel yüklendiği için hepsine fotoğraf ekleyemedim.

Kaynaklar: Okan Yücetürk, Karınca Çiftliğim Youtube, https://www.worldofballpythons.com, Google Fotoğraflar
Eline emeğine sağlık çok güzel ve bilgilendirici olmuş 👏🏽👏🏽👏🏽
 
Üst