10 işçili bi baldacci kolonim var ancak sürekli işçi kaybediyorum. Şekerli suları sürekli var un kurdu yada başka bi besine karşıda hiç ilgileri yok çok yavaş yumurta büyütüyorlar. Kraliçe yeni yumurta yumurtlamıyor. Ne yapmalıyım sizce?
Camponotuslar epey nazlıdır. Baldacci kış uykusuna yatmıyor diye biliyorum, yinede kışın daha az aktif olacaklarından belki yumurtlamayı azaltmışlardır. Pamukları aşırı kirli değilse, sularının rengi değişmediyse, ortam sıcaklığı uygunsa, mite problemi yoksa sizlik bir sorun yoktur bence.10 işçili bi baldacci kolonim var ancak sürekli işçi kaybediyorum. Şekerli suları sürekli var un kurdu yada başka bi besine karşıda hiç ilgileri yok çok yavaş yumurta büyütüyorlar. Kraliçe yeni yumurta yumurtlamıyor. Ne yapmalıyım sizce?
Rehberde; kış uykusu yok, Kasım-Şubat arası 5-10 derecede dinlendirilmesi tavsiye edilir yazıyor.Camponotuslar epey nazlıdır. Baldacci kış uykusuna yatmıyor diye biliyorum, yinede kışın daha az aktif olacaklarından belki yumurtlamayı azaltmışlardır. Pamukları aşırı kirli değilse, sularının rengi değişmediyse, ortam sıcaklığı uygunsa, mite problemi yoksa sizlik bir sorun yoktur bence.
Şekerli suları sürekli var kısmına takıldım ben. Uzun süre duran şekerli su bozulur. 2-3 günden fazla durduysa bozulduğunu varsayabilirsiniz. Değiştirme sıklığınız nedir? Bu detaya odaklanın bence.10 işçili bi baldacci kolonim var ancak sürekli işçi kaybediyorum. Şekerli suları sürekli var un kurdu yada başka bi besine karşıda hiç ilgileri yok çok yavaş yumurta büyütüyorlar. Kraliçe yeni yumurta yumurtlamıyor. Ne yapmalıyım sizce?
Şekerli suyu haftada 2 kere kulak çubuğuyla veriyorum taze olarak içiyorlarŞekerli suları sürekli var kısmına takıldım ben. Uzun süre duran şekerli su bozulur. 2-3 günden fazla durduysa bozulduğunu varsayabilirsiniz. Değiştirme sıklığınız nedir? Bu detaya odaklanın bence.
Protein olarak da un kurdu alternatifi birkaç şey deneyebilirsiniz belki
Ve şunu da eklemek isterim diyapoza bence her tür sokulmalıdır. Sormazsan düşük verim ya da hiç verim alamayız. Bu yüzden mantıksız diye düşünüyorum.Kraliçeniz genç ise ölen işçilerin nanitik olma ihtimali var. İlk nesil işçiler nanitik/minim işçilerdir. Genel olarak daha küçüklerdir ve ömürleri de diğer işçilere kıyasla kısadır. Kraliçeye ilk koloni kurma evresinde yardımcı olup görevlerini tamamladıktan sonra ölürler.
Kraliçeniz genç ise sorun etmemelisiniz.
Yeni yumurta bırakmama, yumurtaların yavaş büyümesi konusunun da kışa bağlı olduğunu düşünüyorum. Karıncalar bu dönemlerde doğal yaşam döngülerine dahil olan diyapoz sürecine girerler. İngilizcesi diapause'dir. İsminden de anlaşılacağı üzere olumsuz çevre koşulları sebebiyle gelişim sürecinin askıya alınması, pause edilmesi gibi bir anlama gelir. Kolonide tam da bahsettiğiniz durumlar yaşanır. Kraliçe az yumurtlar, mevcut yumurtalar geç büyür, işçi karıncalar daha az besin arayışına girer, aktivite düzeyleri azalır vb.
Diyapoza geçirmenizi öneriyorum. Bu süreçte işçi kaybedebilirsiniz. Henüz yumurtadan çıkmamış işçileriniz hava şartlarına dayanamayıp ölebilir. (Ölen yumurtalar tüpte küf ihtimalini artıracağı için uykudan önce tüplerini ve sularını değiştirmenizi, iyi havalandırmanızı öneriyorum.) Diyapozdan sonra ölecek olan işçiler konusunda endişe etmemelisiniz. Doğal düzene dahildir. Kraliçe uykudan sonra seri bir şekilde yumurta vermeye başlayacaktır. Umarım yardımcı olur. İyi hobiler 🙂