Merhaba, ben L3 Vegans türü tarantula almayı düşünüyorum. Bakımı nasıl olmalı? (İlk tarantulam olacak.) Kabı nasıl olmalı? Nem ne kadar yapmalıyım? Ve sadece un kurdu ile tartrarla olur mu?
Bana 2 gün önce geldi toprağı 80 oranında islatmistim sikinti? olurmu satan abla bugün beslememi onerdi besleme yapayımi? ve bi isim onerebilirmisiniz?Selam ben de L2 Vagans almıştım L3 oldu şu an durumu gayet iyi. Kendi beslediğim şekilde söyliyim fikir olması açısından. Şu an için ufak sos kabında bakıyorum L3 vagansın boyutu küçük çünkü. Muhtemelen L4 olduğunda kabını değiştireceğim. Sling tarantulalar için kaba sadece torf koyman yeterli. Saklanma kabı koysan bile slingler toprak kazmaya meyilli olduğu için kabı kullanmayacaktır. Benimkinde denemiştim ben ufak saklanma kabını, o her şekilde kendi rahat edebileceği şekilde toprak kazıyor. Su ihtiyacını gidermek için de 2-3 günde bir toprağın sadece bir kısmını hafif ıslatman yeterli olur su ihtiyacını o şekilde giderebiliyorlar. Kabın üstünde iğne ucuyla bir sürü delikler aç hava akışı açısından. Nem oranına açıkçası pek dikkat etmiyorum 2-3 günde bir toprağın bir kısmını ıslatarak oda sıcaklığında bir sorun yaşamıyor. Ve slingler büyüyene kadar yalnızca un kurduyla beslenmeleri bir sorun teşkil etmiyor. Fakat büyüdüklerinde genel olarak yem çeşitliliği gerekiyor ama dediğim gibi ufakken tek tip beslenme problem yaratmaz. Un kurdu bunun için güzel tercih. Mikro un kurduysa direkt verebilirsin ama sana tavsiyem cımbızla verirken un kurdunun baş kısmını falan biraz ezerek ver. Slingler kolay yem arar sakat bir un kurdunu daha kolay yiyeceklerdir. Un kurdunu direkt koyarsan tarantulaya göre biraz hareketli olacağı için çekinebilir, ve un kurdu toprağın altına girer direkt. Eğer un kurdunun boyutu tarantulandan çok daha büyükse 2 katına yakınsa keskin bir şeyle un kurdunu 2ye bölmeni öneririm. Un kurdunu ikiye böldükten sonra kafa kısmına dahil olan taraf hareket edecek diğer taraf hareketsiz kalacaktır. Hareketli kısmını verirsen yer. Aklına bir soru takılırsa elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım. Ve tarantula sana ilk geldiğinde yeni yuvasına koyduktan sonra 1 hafta bir şey vermeyip bi köşeye bırakıp sadece su verme işlemini yapmanı öneririm. Kargoyla geldiyse veya yeni yuvaya girdiğinde her şekilde stres yapabiliyorlar. Gelir gelmez yem atarsan yemeyecektir. Kendi yuvasına alışması ve yer etmesi için ortalama 1 hafta kendi haline bırakırsan daha iyi olur.
Yemek yemiyor ne yapmaliyim?Dostum ilk yaptığından bir şey olmaz muhtemelen de bir daha o kadar ıslatmamaya çalış. Çünkü vaganslar zaten kuru & yarı-kurak alanlarda yaşıyor. Toprağı hafif ıslatmanın sebebi su ihtiyaçlarını karşılamak. Büyüdüğünde hiç ıslatmana bile gerek yok su kabına su koyman yeterli olur. Sling boylarda ona uygun o kadar küçük su kabı yok diye boğulma ihtimaline de karşı toprak hafif ıslatılır ki oradan içsin. Besleme konusuna gelecek olursak o biraz tarantuladan tarantulaya değişebiliyor, mesela bende bir tane L7 Chromatopelma Cyaneopubescens var bana ilk geldiğinde daha gecesine topraktan böcek bulmuş yiyordu. Ama vagans geldiğinde 1 hafta bir şey yemedi. Hani istersen ufak bi yem vermeyi deneyebilirsin ama yemezse çok zorlama yemi geri al bir kaç gün daha bekle bence. İsim konusunda da hiçbir fikrim yok ben genel olarak tarantulalara isim vermiyorum![]()
Aralarında ciddi boyut farkı varsa yemeyebilir ama yakın boyutlardaysa yaralayıp verdiğinde yer diye düşünüyorum. Senin de dediğin gibi bir kaç gün stresinin geçmesini beklersen güzel olurhocam merhaba, L3 vagansım var bugün geldi. canlı yem aldığım yerde un kurdu yoktu küçük lobster aldım, yemlerin yarısından fazlası vaganstan büyük cüsse olarak. kendinden küçük olanları yaralayıp önüne attım yemedi. birkaç gün stresinin geçmesini bekleyip öyle yedirmeye çalışacağım. büyük olan yemleri yaralayıp önüne atsam onları yer mi?