Ayırdedici özellik nedir acaba? Çok güzel hayvanlar, önceden Messor hayranıydım, sürekli aktifler, izlemesi çok keyifli. Camponotuslar gündüz çok nadir görünüyor ama her sabah ölülerini buluyorum…
İşi makro boyuta alırsak çok basit, Camponotus samius türü Camponotus samius tür kompleksi içerisinde C. ionius ve C. festai ile birlikte bulunuyor. Kompleks de kendi içerisinde iki altbirime ayrılıyor.
C. samius ve C. ionius bir alt birimde; C. festai başka bir alt birimde.
İlk alt birimin bireylerinde anten sapındaki kılların erekteliğı düşük, çoğu kıl yassı halde.
İkinci alt birimin anten sapındaki kıllar hem daha uzun hem de daha dik.
C. samius:

C. ionius:

Yassı kıllar.
Fakat C. festai:
Samius kompleks, oldukça kıllı türleri içeriyor ve samius ile festai ülkedeki en kıllı Camponotuslardan.
Samiusların işçilerinde de kraliçelerinde de çok absürt bir morph çeşitliliği var, oertzeni ve aethiops türlerine benziyor bu bakımdan. Ancak çok daha kompleks bir çeşitliliği var.
Minörlerinin kafası siyah olabilen veya hem sanctus hem de festaiye benzeyen işçilere aynı anda sahip olabilen tek tür biliyorum, Camponotus samius. Fotoğraftaki majörlerin morphlarının çeşitli olması ve o kadar ufak bir medianın parlak siyah kafaya sahip olması nedeniyle tahminim samius yönünde oluyor.
Samius morph çeşitliliği:

**
**

**
**