Aynı noktada işçilerin içinde olan 3 kraliçe

AlvaysMvP

Yumurta
Üye
Merhaba arkadaşlar,
Son günlerde yaşadığım ve kafamı karıştıran ilginç bir durumu sizlerle paylaşıp tecrübelerinizden faydalanmak istiyorum.

Kraliçeleri bulduğum yer çok parlak bir ışığın tam altı ve burada aktif bir Messor kolonisi bulunuyor. Kraliçeleri yuvanın etrafında değil, birebir işçilerin tam içinde, işçilerle bir arada buldum.

31 Ağustos: Akşam aynı saatlerde bu parlak ışığın altında, direkt işçilerin kümelendiği yerde ilk kraliçemi bulup tüpe aldım. Ancak ne yazık ki 5 Eylül'de öldü.

8 Eylül: Birebir aynı ışığın altında, yine aynı saatte ve direkt işçilerin içinden 2. kraliçeyi aldım.

10 Eylül: Yine aynı noktada, parlak ışığın altında ve işçilerin tam ortasından 3. kraliçeyi aldım. Bu kraliçemin göğsünden dışarı doğru "kılıç" gibi uzanan ince uzun bir parça/çıkıntı var.

Kraliçelerin dışarıda tek başına gezmek yerine direkt işçi grubunun tam içinde bulunması ne anlama gelir? Bunlar uçuşunu tamamlayıp ışığa gelen ve yuvaya geri girmeye çalışan döllenmiş kraliçeler midir, yoksa koloninin yuvadan dışarı attığı/uçmaya zorladığı prensesler midir?

Bugün bulduğum kraliçenin göğsündeki bu uzantı dökülememiş bir kanat artığı mıdır? Çiftleştiğine işaret eder mi ve kraliçenin sağlığını/yumurtlamasını olumsuz etkiler mi?

Bu kraliçede messor türümü?

Ekli dosyalar

• IMG_8431.jpeg
    IMG_8431.jpeg
    25.2 KB · Görüntüleme: 24
  • IMG_8429.jpeg
    IMG_8429.jpeg
    70.4 KB · Görüntüleme: 25
  • IMG_8426.jpeg
    IMG_8426.jpeg
    28.8 KB · Görüntüleme: 21
  • IMG_8425.jpeg
    IMG_8425.jpeg
    28.5 KB · Görüntüleme: 22
  • IMG_8424.jpeg
    IMG_8424.jpeg
    24.5 KB · Görüntüleme: 22
  • IMG_8421.jpeg
    IMG_8421.jpeg
    23.8 KB · Görüntüleme: 24

yoshikege

Larva
Üye
Aynı durumu bendede oldu 2 tanesi öldü 2 tanesinde hala yumurta yok napıcağımı bilmiyorum.

EgeOzer

Larva
Üye
Bugün bulduğum kraliçenin göğsündeki bu uzantı dökülememiş bir kanat artığı mıdır? Çiftleştiğine işaret eder mi
Hocam evet kanadını koparmaya çalışırken o kısmı tam koparamamış fakat hiç bir müdahalede bulunmayın lütfen gelişime bir zararı olacağını düşünmüyorum ki zaten rahatsızlık duyarsa onu kendi sökmeye çalışacaktır siz müdahale ederseniz ona zarar verebilir ve canını yakabilirsiniz. Kanatlarını dökmesi muhtemelen çiftleştiğini gösteriyor karanlık titreşimsiz bir ortamda 7-10 gün hiç kontrol etmeyin ve uygun sartlari sagladiginizda muhtemelen yumurta alacaksınızdır.

shad_noah

Yumurta
Üye
Bro, sırtındaki bir kanat kalıntısı gibi duruyor, gördüğüm kadarıyla. Eğer yanlış değilsem Messor’a benziyor. Tabii, boyutu ve farklı açılardan çekilmiş görselleri görmek fikrimi değiştirebilir ama ben şahsen Messor’a çok benzettim. Öbür işçilerin arasında bulman ve hep aynı yerde bulman konusu benim de kafamı karıştırdı. Ama bence en iyisi, bunu hiç rahatsız olmayacağı, ışıksız, sessiz ve sakin bir yere bırakman ve bir süre hiç rahatsız etmemen. Yumurtlayacağını umuyorum.

aets

Larva
Üye
Uçuş yapamayan alateler zamanla kanatlarını döküp işçi gibi çalışmaya başlıyorlar kolonide. Muhtemelen sizde böyle buldunuz çünkü böyle durumlar harici kraliçeler işçi gruplarında dolaşmaz. Kraliçeniz döllenmediği için yumurtlamayacaktır veya yumurtlasa bile sadece erkek alete üretebilir.

AlvaysMvP

Yumurta
Üye
Hocam evet kanadını koparmaya çalışırken o kısmı tam koparamamış fakat hiç bir müdahalede bulunmayın lütfen gelişime bir zararı olacağını düşünmüyorum ki zaten rahatsızlık duyarsa onu kendi sökmeye çalışacaktır siz müdahale ederseniz ona zarar verebilir ve canını yakabilirsiniz. Kanatlarını dökmesi muhtemelen çiftleştiğini gösteriyor karanlık titreşimsiz bir ortamda 7-10 gün hiç kontrol etmeyin ve uygun sartlari sagladiginizda muhtemelen yumurta alacaksınızdır.
Bro, sırtındaki bir kanat kalıntısı gibi duruyor, gördüğüm kadarıyla. Eğer yanlış değilsem Messor’a benziyor. Tabii, boyutu ve farklı açılardan çekilmiş görselleri görmek fikrimi değiştirebilir ama ben şahsen Messor’a çok benzettim. Öbür işçilerin arasında bulman ve hep aynı yerde bulman konusu benim de kafamı karıştırdı. Ama bence en iyisi, bunu hiç rahatsız olmayacağı, ışıksız, sessiz ve sakin bir yere bırakman ve bir süre hiç rahatsız etmemen. Yumurtlayacağını umuyorum.
Sırtındaki parçanın kanat artığı olduğunu doğrulamalarınız içimi çok rahatlattı. Dediğiniz gibi kesinlikle hiçbir fiziki müdahalede bulunmayacağım, kendi haline bıraktım. Türün Messor olduğu da netleşmiş oldu. Şu an ikisini de kağıda sarıp zifiri karanlık ve titreşimsiz bir alana aldım

Uçuş yapamayan alateler zamanla kanatlarını döküp işçi gibi çalışmaya başlıyorlar kolonide. Muhtemelen sizde böyle buldunuz çünkü böyle durumlar harici kraliçeler işçi gruplarında dolaşmaz. Kraliçeniz döllenmediği için yumurtlamayacaktır veya yumurtlasa bile sadece erkek alete üretebilir.
Farklı bakış açın için teşekkür ederim hocam. Bahsettiğin kısır prenses ihtimali mantıklı bir senaryo. Fakat bulundukları yer gece vakti parlak bir ışığın tam altıydı, o yüzden uçuşa gelmiş olma ihtimallerini de göz önünde bulunduruyorum. Haklısın, döllenip döllenmediklerini zaman gösterecek. Şu an karanlıkta bekletiyorum, bakalım yumurta gelecek mi.

yücehayvanat

Majör
Üye
Yuvaya geri girmeye çalışması iyiye bir işaret değil. Çünkü uçuş yapıp orjin kolonisine dönme olayı genelde polygyne ve polydome kolonilerde görülür, mesela formica rufa kolonilerinin alateleri uçup çiftleştikten sonra çıktıkları koloniye geri dönüyorlar, formica rufa kolonileri de oldukça polygyne olduğu için bu kraliçelere saldırmıyorlar. Fakat tetramorium cf. caespitum gibi türlerin kolonileri uçuşlardan sonra genelde gördükleri her alatei öldürüyorlar, bu gelecekteki kaynak ve alan rekabetini azaltmak için gösterilen bir davranış. Benim gözlemlediğim kadarıyla messor kolonileri de uçuşlardan sonra etraftaki alateleri öldürüyorlar. Yani çok umut bağlamayın ama şansınızı denemenizden zarar gelmez.