Aynı cins iki karınca ama yumurta gelişimleri farklı

matildaeliz

Pupa
Üye
Arkadaşlar, 2 adet Tetramorium kraliçem var ve ikisi de yumurtlamış. A kraliçesi, B kraliçesine göre 2 hafta önce yumurtlamasına rağmen yumurtalarında hiçbir gelişme yok. Ancak B kraliçesinin yumurtaları larva evresine geçmeye başladı bile. Bunun sebebi ne olabilir?

Not: A kraliçesinin abdomeni, B kraliçesininkine göre biraz daha küçük.

Moderatör tarafında düzenlendi:

Demo

Asker
Yardımsever
Üye
Arkadaşlar, 2 adet Tetramorium kraliçem var ve ikisi de yumurtlamış. A kraliçesi, B kraliçesine göre 2 hafta önce yumurtlamasına rağmen yumurtalarında hiçbir gelişme yok. Ancak B kraliçesinin yumurtaları larva evresine geçmeye başladı bile. Bunun sebebi ne olabilir?

Fotoğraf atar mısınız?

WradSX

Nanitik
Üye
Besin kaynaklı olabilir, kraliçenin stres seviyesine bağlı olabilir veya karınca yapamıyor olabilir. ‘A’ kraliçen ilk işçisini çıkardığında ‘B’ kraliçenin larvası yoksa salabilirsin diye düşünüyorum.

akvaryumhane

Replete
Üye

Kraliçe yeterince besleyemiyor olabilir. Fotoğraf atarsanız daha iyi. Tavsiyem, abdomeni küçük olana şekerli su ve protein takviyesi yapıp, karanlık ve sıcak bir ortamda stresten uzak bırakın. Yüksek ihtimalle gelişim normale döner.

Demo

Asker
Yardımsever
Üye
Kraliçe yeterince besleyemiyor olabilir. Fotoğraf atarsanız daha iyi. Tavsiyem, abdomeni küçük olana şekerli su ve protein takviyesi yapıp, karanlık ve sıcak bir ortamda stresten uzak bırakın. Yüksek ihtimalle gelişim normale döner.
Yumurta dışarıdan besin almaz.

LuciFeci

Nanitik
Üye
Elimdekilerle örnekleme yapıp sorunuza cevap vermek istiyorum.

3 adet messor kolonim var 2si hızlı gelişim sağlayıp erkenden işçi çıkardı fakat üçüncüsü neredeyse 15 gün geçtikten sonra çıkardı.
Takip ettiğim zaman çok stresli ve bitkin görünüyordu. Gidip şekerli su verdim ve 4-5 gün farklı yerde tuttum. Birkaç gün geçtikten sonra larvaların pupaların geliştiğini gördüm. Ardından işçilerini çıkardı. Çevresel etken ve kraliçenin durumuna bağlı.

Demo

Asker
Yardımsever
Üye
Gelişimleri normal. Çok yumurta olduğundan süreç biraz yavaş ilerleyebilir. A kraliçesinin larvaları var, göremediğinizi ya da anlayamadığınızı düşündüğümden fotoğraf atmanızı istemiştim: iyi ki de istemişim. 2 kraliçeye de 1 damla şekerli su verebilirsiniz.

matildaeliz

Pupa
Üye
Gelişimleri normal. Çok yumurta olduğundan süreç biraz yavaş ilerleyebilir. A kraliçesinin larvaları var, göremediğinizi ya da anlayamadığınızı düşündüğümden fotoğraf atmanızı istemiştim: iyi ki de istemişim. 2 kraliçeye de 1 damla şekerli su verebilirsiniz.
A kraliçesinin larvalarını nerede gördünüz. B kraliçesi ile karıştırıyor olabilir misiniz fotoğrafı?

matildaeliz

Pupa
Üye
Ekli dosyayı görüntüle 55389
İçleri kararmış, embriyo gelişmiş, boyları uzamış ve muz şekline geçmişler.
20250604-174601-775.jpg H epsi yuvarlak görüntü de sadece bir tanesi sağdaki topluluğun en sol çaprazında bi larva gibi var. B kraliçesine göre neden bu kadar yavaş B nin daha çok yumurtası var ve 2 hafta geç yumurtladı ona rağmen geçmiş bunu

gokdenizz

Pupa
Üye
Tetramoriumlarda oluyor ufak olan parazitik olabilir bulursanız yanına bir kraliçe daha ekleyin.

gokdenizz

Pupa
Üye
Ben oluyor diye biliyorum ama gelişim olmuyor yanına normal kraliçe eklemek gerekiyor diye biliyorum

Demo

Asker
Yardımsever
Üye
Tetramoriumlarda oluyor ufak olan parazitik olabilir bulursanız yanına bir kraliçe daha ekleyin.
Parazitik olsa bu kadar yumurtlamazdı diye düşünüyorum.

Ekli dosyayı görüntüle 55392 H epsi yuvarlak görüntü de sadece bir tanesi sağdaki topluluğun en sol çaprazında bi larva gibi var. B kraliçesine göre neden bu kadar yavaş B nin daha çok yumurtası var ve 2 hafta geç yumurtladı ona rağmen geçmiş bunu
Bu iç ve dış etkenler yüzünden olabilir. Uçuşa çıkmadan önce depoladıkları besinin ve türün evrimsel sürecine göre koloni kurma yönteminin yumurta, larva sayısında etkisi vardır.