Axolotl su bulanıklığı ve iştahsızlık sorunu

Lourentt

Yumurta
Üye
Öncelikle herkese iyi günler dilerim. 1 akvaryumum var, 20 lt. 1 hafta öncesine kadar 5–6 cm kadar yavru axolotl aldım. Axolotl’ı almadan önce akvaryumum 1 hafta boyunca kendi kendine, hiçbir bakteri kültürü eklenmeden, pipo filtre ile çalıştı. 1 hafta sonra içine axolotl’ı ekledim. Yem olarak şu an sadece un kurdum var, farklı yemler alacağım ama şöyle bir sorunum var ki akvaryumun suyu aşırı puslu ve kirli gözüküyor ve axolotl’ım yem yemiyor. İlk 5–6 gün yemek yemesinde hiçbir sorun yoktu ama şu an yem yemekten kaçıyor. Neden oluyor acaba?

1000076114.jpg

Moderatör tarafında düzenlendi:

Mikrox

Pupa
Üye
Öncelikle herkese iyi günler dilerim. 1 akvaryumum var, 20 lt. 1 hafta öncesine kadar 5–6 cm kadar yavru axolotl aldım. Axolotl’ı almadan önce akvaryumum 1 hafta boyunca kendi kendine, hiçbir bakteri kültürü eklenmeden, pipo filtre ile çalıştı. 1 hafta sonra içine axolotl’ı ekledim. Yem olarak şu an sadece un kurdum var, farklı yemler alacağım ama şöyle bir sorunum var ki akvaryumun suyu aşırı puslu ve kirli gözüküyor ve axolotl’ım yem yemiyor. İlk 5–6 gün yemek yemesinde hiçbir sorun yoktu ama şu an yem yemekten kaçıyor. Neden oluyor acaba?

Ekli dosyayı görüntüle 77204
Nedeni çok fazla sebepten olabilir. İlk öncelikle hatalara gelirsem, yavru diye dar akvaryum alınması. 20 lt gibi bir hacim aksolotl için çok az. Genellikle hobi camiası bile en dar dediğimiz akvaryumlarda 50 lt'de bakıyor, hatta bu işin oluru 100 lt civarına yakın bir akvaryumdur.
Diğer yanlış ise filtre sistemi ve bakteri kültürü olayı. Filtre sisteminiz eğer yetersizse, örneğin içerisinde biyolojik sünger çok açık gözenekli ve çok inceyse, bakteri tutma kapasitesi azalır. Buna bağlı olarak balığınızın suya bıraktığı amonyağın dönüşümü için bu bakteriler yetersiz kalabilir ve su bundan dolayı sarımsı, bulanık bir renk alır. Aynı durum, bakterilerin filtreye tutunamayıp serbestçe etrafta gezip tutunacak yer aramasından dolayı da olur. Örneğin bir dekor, kaya, taş, kum vb.
Şu an için akvaryumunuz dar olduğundan balığınızın bıraktığı amonyak suda yeterince seyreltilemiyor ve biliyorsunuz ki amonyağın seyreltilmesi için çok yüksek su miktarları gerekir.
Yem konusunda ise genellikle iç parazit belirtisidir, ama bu hastalığın diğer belirtileri görülmeden iç parazit denilemez. Balıkta halsizlik, karında içe göçüklük, yem yememe, saklanma, uzun ve beyaz dışkı, renk solması vb. gibi birçok belirtisi vardır.
Şimdilik şartları iyileştirmek en iyisi olacaktır. Aksi takdirde bu süreçte iyileşse de ileriki seviyelerde yine sorun yaratabilir.