Alateler koloninin içinde kraliçe olabiliyor mu?

Guts366

Pupa
Üye
Aklıma bir şey takıldı. Şimdi test tüpünde ya da formikaryumda kolonimiz var. İçinde dişi ve erkek alate var (prens alate aynı şey diye biliyorum, yanlışım varsa düzeltirseniz sevinirim). Bunlar koloninin içinde çiftleşip koloniye yeni kraliçe olabiliyor mu(insanlardaki akraba evliliği gibi bir şey mi çıkıyo ortaya)? Ya da onları ayırıp ayrı bir yerde çiftleştirip tekrar koloninin içine koysak, kraliçe hâlinde kabul edilirler mi?

Moderatör tarafında düzenlendi:

Emre3520

Larva
Üye
Aklıma bir şey takıldı. Şimdi test tüpünde ya da formikaryumda kolonimiz var. İçinde dişi ve erkek alate var (prens alate aynı şey diye biliyorum, yanlışım varsa düzeltirseniz sevinirim). Bunlar koloninin içinde çiftleşip koloniye yeni kraliçe olabiliyor mu(insanlardaki akraba evliliği gibi bir şey mi çıkıyo ortaya)? Ya da onları ayırıp ayrı bir yerde çiftleştirip tekrar koloninin içine koysak, kraliçe hâlinde kabul edilirler mi?
Bazı türler koloni içinde çiftleşip kraliçe üretebiliyor ama Türkiyede böyle tür çok yok diye biliyorum. Messor, Componotus gibi birçok cins kendi kolonisinden bir bireyle çiftleşmez.

omereymenc

Media
Üye
Inbreeding deniliyor bu olaya denildiği üzere belli başlı türlerde var. Tapinoma türleri, Monomorium türleri (Monomorium diye hatırlıyorum, yanlışsa düzeltin) değilse elinizdeki türde bu olay görülmez.

thewozz

Larva
Üye
Peki diyelim ki koloni prenses üretti gittim dışardan ayni türün prensini buldum ve kapalı bir ortama aldım. Çiftleşme olur mu?

Enesersoy45

Gamergate
Yardımsever
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Üye
Eğer Inbreed yapmaya yatkın bir tür ise yuva içi çiftleşme doğrudan yaşam şekilleri bile olabiliyor. Mesela Plagiolepis cinsi bu şekilde devamlı yeni kraliçeler üreterek yayılır.
Buna yatkın olmayan türler genelde çiftleşmez, olur da çiftleşirlerse genelde sakat yavrular doğar.

Peki diyelim ki koloni prenses üretti gittim dışardan ayni türün prensini buldum ve kapalı bir ortama aldım. Çiftleşme olur mu?
Çoğu zaman hayır. Fakat istisnalar var gayet.
Mesela Cataglyphis cinsinden 1 prensese minimum 4 prens düşecek şekilde bir arada tutarsanız verimli kraliçeler üretebilirsiniz.

O zaman nasıl oluyor kraliçenin bir ömrü yokmu? Yaşlanıp kraliçe oldugunde devamlılık bıtıyormu?
Evet. Kimi türler yeni kraliçe üretiyor veya buluyor fakat çoğu vakada kraliçe ölmüşse bu koloninin de uzuun süren ölümüyle sonuçlanır.
Doğadaki pek az koloninin bu seviyeye kadar hayatta kalabildiğini de belirtelim. Yaşlılıktan ölen bir kraliçe o bölgenin en baskın kolonilerinden birisi olmuştur muhtemelen.

pegasuZX

Brachypterous
Yardımsever
Üye
Zaten koloni içi çiftleşen cinsler genelde istilacı oluyorlar. Monomorium buna çok büyük bir örnektir.

Guts366

Pupa
Üye
Dün taşın altında koloninin dışında 5-6 kraliçe duruyordu niye sizce(kanatsız) lepisiota türü bide lepisiota lar inbreed yapıyormu