taş dolomit taşı biraz araştırma yaptım şöyle bilgiler buldum ayrıca bu taşlardan suda veya susuz alanda çok gördüm çoğunda kahverengi lekeler vardı mermerlerde bile gördüğüm birşey yosun olmayabilir
Suya salınım yapar, suyu sertleştirir. Malawi, tanganyika vb. akvaryumlara uygundur. sadece kalsiyum karbonat salınımı yapacaktır.
buda su sertliğini stabil tutar
1.Demir Oksidasyonu: Dolomit taşlarında demir bulunabilir ve bu demir, zamanla okside olarak kahverengi renkte lekelere neden olabilir. Özellikle taşın yüzeyi zarar görmüş veya çatlaklar meydana gelmişse, demir oksidasyonu daha belirgin olabilir.
2.Organik Madde Birikimi: Dolomit taşları, zamanla organik maddelerin birikmesiyle kahverengi lekeler geliştirebilir. Bu, taşın açık havada veya nemli ortamlarda bulunması durumunda daha yaygın olabilir.
3.Kimyasal Etkileşimler: Dolomit taşları, bazik özelliklere sahiptir ve asidik maddelerle temas ettiğinde kimyasal reaksiyonlar gerçekleşebilir. Bu tür reaksiyonlar sonucunda kahverengi lekeler oluşabilir. Örneğin, asidik yağmur veya asit içeren temizlik maddeleri dolomite temas ettiğinde lekeler oluşabilir.
4.Mineral İçeriği: Dolomit taşları, doğal olarak farklı minerallerin birleşiminden oluşur. Bu minerallerin bazıları zamanla okside olabilir veya başka kimyasal değişimlere uğrayabilir, bu da kahverengi lekelerin oluşmasına neden olabilir.
Diğer Kirleticiler: Taşın bulunduğu çevre, hava kirliliği veya kirleticilerle temas ettiğinde, bu maddeler taş üzerinde birikerek kahverengi lekelere yol açabilir.
kahverengi lekenin eğer yosun değillerse bu nedenlerden dolayı olmuş olabilir o yüzden kafanıza takmayın bence