Akvaryum hobisine giriş rehber.

akvaryumhane

Pupa
Üye
Katılım
1 Nis 2025
Mesajlar
265
Çözümler
1
Tepkime puanı
194
Herkese merhaba. Bugün sizlere sıfırdan akvaryum hobisine nasıl başlanır, nelere dikkat etmeliyiz, neler yapmalıyız gibi bilgileri aktaracağım. Hadi gelin, başlayalım.


REHBERİN İÇİNDEKİLER:


  1. Balık Belirleme
  2. Akvaryum Seçimi
  3. Filtre Seçimi
  4. İlaçlar
  5. Malzemeler
  6. Bakteri Kültürü Oluşumu
  7. Balık Ekleme Süreci
  8. İlerleyen Süreçler



1. Balık Belirleme


Hobiye ilk giriş aşamasındaki önceliğiniz, besleyeceğiniz balığı belirlemek ve buna göre de bütçe ayırmaktır. Hobide en sık rastlanan sorun şu ki; çoğu hobici, bütçesine göre balık ve akvaryum belirlemiyor ve balığın hangi şartlarda yaşadığını bilmeden balığa göre çok küçük akvaryumlarda balıkları beslemeye kalkıyorlar. Bunun sonucunda ise maalesef ya balık ölüyor ya da hayatı boyunca dar bir alanda mahsur kalıyor. Bunun için öncelikli hedefiniz, birincil olarak besleyeceğiniz balığı belirlemek ve balığınıza göre bütçe ayırmaktır. Akvaryum hobisindeki temel altın kurallar budur. Örneğin, 3 dişi 1 erkek lepistes balığı için gereken litre en az 35-40 lt olmalıdır. Yani buna göre 40 lt bir akvaryum yaptırmalı veya almalı ve buna göre bütçenizi de ayırmalısınız. Şimdi hobide en masrafsız, bakımı kolay ve seyir zevki yüksek balıkları ve kaç lt akvaryum gerektiğini birkaç örnekle göstereyim:


  1. Lepistes: Seyri zevki çok güzel olan bu balıklar için 1 lepistes başına 10 lt bir alan gerekmektedir.
  2. Betta: Muazzam kuyruk yapıları ve renkleri ile göz kamaştıran bu canlılar tek başına yaşarlar ve en az 1 betta için 7 ila 10 lt bir alan lazımdır.
  3. Neon Tetra ve Diğer Tetra Grupları: Bu güzel ve zarif canlılar için 1 balık başına 10-12 lt idealdir. Fakat tetralar, lepistesler gibi sürü balıklarıdır.
  4. Japon: Japon balıkları da bu hobide en sık rastlayabileceğiniz balık türlerinden biridir. Bu canlılar için 1 balık başına en az 20 lt akvaryum ister.
  5. Plati: Aynı lepistesler gibi güzel olan bu balıklar da seyir zevki çok güzel olan balıklardandır. Bu balık için 1 tanesinin başına en az 10-12 lt ideal olur.

Buradaki diğer bir husustan da bahsetmek isterim ki, her balık kendine uygun balıklarla yaşar. Örneğin, bir japon ile bir lepistes aynı akvaryumda tutulamaz. Çünkü bu iki balığın su değerlerinden tutun da besin değeri bile aynı değildir. Bundan dolayı, seçeceğiniz balığı iyice araştırıp bu hususta ona göre bir akvaryum yapmalı ve ona uygun akvaryum arkadaşları seçmekte fayda vardır.




2. Akvaryum Seçimi


Akvaryum hobisinde ise diğer bir altın kural, balığınızın litresine uygun akvaryum seçimidir. Bu hususla ilgili olarak, balığınızı seçtiyseniz ve bütçenizi ayarladıysanız, sırada akvaryum seçimi vardır. Diğer örnekte bahsettiğim gibi, her balık kendine uygun akvaryumda yaşar. Örneğin, bir japon balığını 10 lt bir akvaryumda beslemeye çalışırsanız, balığınız strese girebilir, çeşitli hastalıklara kapılabilir ve sonunda da ölebilir. Bunların yaşanmasını istemiyorsak, 1. hususta belirttiğim üzere balığınıza uygun akvaryum seçmeniz ve ona göre bütçe belirlemeniz gerekmektedir. Şimdi gelelim, balıklar için akvaryum nasıl olmalı? Şimdiki vereceğim örnekte, bir lepistes akvaryumu üzerinden örnek vereceğim. Öncelikle balığımı seçtiğimizi ve kaç adet besleyeceğimizi belirledik diyelim. Benim vereceğim örnekte, 3 dişi 1 erkek lepistes olmak üzere 4 adet balık besleyeceğimizi varsayıyorum. Bu 4 balık için, öncelikle en az 40 lt bir akvaryum seçiyorum. Şimdi ise lepistesin hangi dekorları sevdiğine bakıyorum. Lepistesler, en çok bitkiler, kayalar, mağaralar gibi hem saklanabilecekleri hem de kendilerini güvende hissedebilecekleri yerleri severler. Bu yüzden dekorasyonunuzu buna göre yapmakta fayda vardır. Sırada filtre seçimi geliyor. 40 lt akvaryum için ve lepistes için en ideal filtre pipo veya şelale filtre olacaktır. Şimdi gelin, balığınıza ve litrenize göre filtre seçimi nasıl yapılır, ona göz atalım.


NOT: Akvaryum seçerken yanında bir de karantina akvaryumu dediğimiz, herhangi bir olası hastalıkta balıklarımızı iyileştirebileceğimiz ana akvaryumunuzdan ayrı bir akvaryum almakta kesinlikle altın kurallardan biridir. Bu karantina akvaryumunun litresi ise beslediğiniz balığa göre ana akvaryumunuzun üçte biri kadar olsa yeterlidir. Örneğin, 60 lt bir akvaryumunuz var diyelim, bunun için en ideal karantina akvaryumu 20 lt olabilir. Tabii bu akvaryumu da ana akvaryum haricinde bir filtre almakta gereklidir. Bunun için ise pipo filtre tercih edebilirsiniz.




3. Filtre Seçimi


Evet, şimdi balığımızı ve akvaryumumuzu seçtiğimize göre sırada akvaryumun kalbi olan filtre seçimi geliyor. Filtrenizi seçerken dikkat etmeniz gereken hususları maddeler halinde aşağıda vereceğim:


  1. Akvaryum litreniz
  2. Beslediğiniz balık
  3. Bütçenize uygunluk

Bu üç faktörün ilki olan akvaryum litreniz neden önemli? Gelin ona bakalım. Akvaryum litreniz ile filtrenizin uyumlu olması gerekir. Örneğin, 100 lt bir akvaryuma iç filtre takarsanız, bu iç filtre akvaryumunuzu toplayamayacaktır. Bundan dolayı akvaryumunuzun litresine uygun filtre seçimini şu şekilde yapmanızı öneririm:


  1. 0-60 litre arası: Pipo filtre – Şelale filtre
  2. 60-120 litre arası: Pipo filtre – Dış filtre (isteğe bağlı sump)
  3. 120-300 litre arası: Sump filtre – Dış filtre

Bu filtreler, bu litreler için en ideal filtreler olarak sınıflandırılır. Bunun yanı sıra, 2. maddemiz olan balık türünüz de büyük önem taşır. Örneğin, elinizdeki lepistes olan bir akvaryumda filtreniz çok güçlü ve yüksek akıntı yapıyorsa, bu lepisteslerinizi yorabilir ve ölümüne kadar yol açabilir. Diğer yandan, filtrenizin çekim haznesi çok güçlü ise, bu balıkların yavrularını siz görmeden içine çekebilir ve yavrular da ölebilir. Bunların hepsini dikkate alıp bir filtre seçerken, diğer yandan akvaryum için ayırdığınız bütçenize bir bakalım. Öncelikle, her zaman küçük akvaryum daha az maliyet gerektirir fakat tabii bu da seyir zevkini etkiler. Bundan dolayı yukarıda verdiğim litreye uygun akvaryum yaparken dikkat etmeniz gereken kriterlere göre seçim yaparsanız, hem bütçenizi hem de balıklarınızı korumuş olursunuz.
ista-filtre-mini.jpg
Pipo Filtre: Pipo filtre, bir hava motoru ve bir hava taşı ile çalışır. Bundan dolayı, bu filtreyi alırken yanında bir adet hava motoru da almanız gerekmektedir. Pipo filtre, hem suyunuzun yüzeyini dalgalandırdığı için hem de hava motoru ile çalıştığından suya oksijen verir ve balıkları yormadığı için tüm hobi camiası için vazgeçilmez bir seçenek olmuştur.

şelale filtre.jpg
Şelale Filtre: Aynı pipo filtre gibi, bu filtre de suyunuzun yüzeyini dalgalandırarak suyun yüzeyinde oluşabilecek yağ tabakasını önler. Yine bu filtre, akvaryumunuzda balıklarınızı yormadığı için hobiciler tarafından çok sık tercih edilmektedir.
dış filtre.jpg
Dış Filtre: Dış filtre de yine suyunuzun yüzeyini dalgalandırarak suyunuzun daha sağlıklı olmasını sağlar. Dış filtrenizin çekim gücü diğer filtrelere göre daha güçlüdür, bu yüzden akvaryumunuzda canlı doğuran balıklar varsa buna dikkat etmekte fayda vardır.
sump.jpg
Sump Filtre: Sump filtre, aynı şelale mantığında çalışır. Suyu bir noktadan içine çektikten sonra, filtre haznesindeki yere tıpkı şelaleden dökülen su gibi aktarır. Sonrasında, filtrenizden süzülen su, filtre ile aktarma arasındaki boşluktan, kafa motorunuz sayesinde geri akvaryuma aktarılır. Bu filtrenin ise, özellikle canlı doğuranlar gibi balıklarda kullanılmasını tavsiye etmem.

sobo-wp-280f-ic-filtre-500-lt-h-5-w-ic-filtre-sobo-1331010-53-B.jpg
İç Filtre: Bu filtre, genelde petshoplar tarafından en sık satılan ve balığınızı en çok yoran filtredir. İç filtre, özellikle akvaryumunuzda çok fazla akıntı oluşturup balığınızı halsizleştirir. Ayrıca, çekim gücü fazla olduğundan, canlı doğuran türleri gibi balıkların akvaryumunda kullanıldığında, balığınızın yavrusunu içine çekebilir ve yavrunuzun ölümüne ya da yaralanmasına yol açabilir. Bundan dolayı, bir akvaryum alırken tercih edeceğiniz en son filtre türü bu olmalıdır.
4-İLAÇLAR

Gelelim akvaryumunuzda olası bir sorun olması halinde kullanmanızı gerektirecek ilaçlara.


1- Metilen Mavisi: Öncelikle söylemem lazım ki, metilen mavisi kesinlikle ama kesinlikle ana akvaryumunuzda kullanmamanız gereken bir ilaçtır. Bu ilacı karantina akvaryumu gibi hasta balıklar için ayrılmış özel akvaryumlarda litresine göre kullanmalısınız. Peki, ne işe yarar? Metilen mavisi, balığınızda dış parazit, mantar, yaralanma, kanama gibi durumlarda balığınızı iyileştirmek için kullanılan bir antibakteriyel ilaçtır.


2- Su Düzenleyici: Su düzenleyicileri, sudaki klor, demir gibi balıklar için zararlı maddeleri parçalayarak akvaryumunuzun suyunun daha berrak olmasını ve suyunuzun kalitesini arttırmayı sağlar.


3- Su Dinlendirme İlaçları: Su dinlendirme ilaçları, akvaryumunuzun suyunu değiştirmek için koyduğunuz sulardaki zararlı maddeleri ayıklar. Bu da aynı akvaryum berraklaştırıcı gibi bir işlevdedir.




5- Malzemeler


Akvaryum hobisine başlamak için gereken malzemelerin listesi kısaca şöyledir:


1- Ana akvaryum
2- Karantina akvaryumu
3- Isıtıcı
4- Aydınlatma
5- Termometre
6- Taban malzemesi ve dekorlar
7- Dip çekim hortumu
8- Su değişimi için gereken malzemeler
9- Balık ağı
10- Hava motoru
11- Filtre
12- Su test kiti
13- Hava taşı, hortum, ekler gibi malzemeler


Temel akvaryum hobisi malzemeleri bunlardı, tabii unuttuğum bazı şeyler olabilir, affola. Öncelikle bu malzemeler bana göre hangi balık beslenirse beslensin, lazım olan malzemelerdir. Özellikle filtre, ısıtıcı ve hava motoru akvaryumun temelleridir. Tabii bütçeniz uygun değilse ve betta gibi oksijen gereksinimi az bir balık besliyorsanız, akvaryumunuza biraz bitki ile haftalık düzenli su değişimi ve günde 1-2 defa bardak ile suyu havalandırarak hava motoru masrafını bütçenizden ayırabilirsiniz. Fakat her balık tabii ki de oksijen az da olsa ister. Bundan dolayı, ilk kurulum aşamasında biraz paranıza kıyıp iyi filtre, iyi hava motoru ve iyi bir akvaryum alırsanız, bu hobiden de o kadar keyif alırsınız.




6- Bakteri Kültürü Oluşumu


Şimdi gelin, bakteri kültürü nasıl oluşur, nedir, neye yarar gibi soruları cevaplayalım. Bakteri kültürü, akvaryumunuzda olan azot, nitrit ve nitrat gibi balıklar için ölümcül derecede zararlı olan maddelerin parçalanmasını ve suyunuzun daha düzenli olmasını sağlar. Bunun yanı sıra, eğer bakterisi tam oturmayan akvaryuma balık eklerseniz, balığınızı öldürebilirsiniz. Bundan dolayı, bu bakteri kültürü olayını iyi kavramanız gerek. Bakteri kültürü oluşumu için öncelikle biraz sabır, güzel bir filtre, oksijen ve sabır gerekli. Akvaryumunuzu kurdunuz, suyunu eklediniz, dekorları koydunuz; şimdi sıra filtrenizi çalıştırıp 1,5 hafta akvaryumun boş çalışmasını izlemekte. Bu sırada akvaryumunuzda bakteri kültürünüzün oturmasına yardımcı olmak için akvaryumunuza çok az miktarda 2 günde 1 yem atabilir veya hazır satılan bakteri kültürlerinden ekleyebilirsiniz. Eğer hazır bir bakteri kültürü arıyorsanız, benim de severek kullandığım Baktomix'i sizlere öneririm. Şu anda çok fazla bilinmiyor ama cidden faydaları çok iyi. Akvaryumunuzu boş şekilde 1,5 hafta çalıştırdıktan sonra sıra geldi dip çekimine. Dip çekimini neden yapıyoruz derseniz, akvaryuma attığımız yemler veya akvaryuma kattığımız bakteri kültürünü işini yaptıktan sonra akvaryumdan uzaklaştırmak için yapıyoruz. Su çekimini akvaryumunuzdan %30 olacak şekilde yapın ve sonra dinlenmiş taze su ekleyin. Suyu ekledikten 24 saat sonra artık akvaryumunuza ilk temizlikçi grubunu ekleyebilirsiniz. Temizlikçi grubu, akvaryumunuzdaki birer çalışan gibidirler: yenmeyen ve dibe çöken yemleri yer, yosunları temizler, bakteri kültürüne yardımcı olur ve akvaryumunuza neşe katarlar. Nedir bu temizlikçi grubu derseniz? Elma salyangozu, nerite, boynuzlu nerite, midye, çöpçü vatoz gibi canlılar bizim temizlikçi grubumuzdur. Tabii temizlikçi grubunu 2. haftanın başında da atabilirsiniz. Şimdi gelelim en heyecanlı kısma: balık eklemeye. Balıklarımızı temizlikçi grubunu ekledikten 1 hafta veya 1,5 hafta sonra ekleyebilirsiniz. Bu süreçte balığı akvaryuma alıştırmaya ve su dengesini, ısısını dengelemeyi unutmayın. Şimdi balıkları da ekledik ve toplamda neredeyse 1 ayda akvaryumumuzu kurduk. Fakat asıl önemli olan bundan sonraki süreç. Bundan sonraki süreçte, artık akvaryumunuzun litresine göre haftada 1 veya 2 haftada 1 su değişimlerini yapmayı ve kesinlikle bu su değişimlerini aksatmamayı unutmayın. Su değişimi sırasında dip çekimlerini de aksatmayın. Filtre yıkama konusunda ise filtrenizi kesinlikle akvaryumun kendi suyu ile ve ayda 1 kez yıkamalısınız. Tabii filtrenize göre: pipo filtre ayda 1, dış filtre 3 ayda 1 ve sump filtre de yine ayda 1 ya da 3 ayda bir yıkanmalıdır. Bunları yıkadıktan sonra çıkan kirli suyu atmadan önce tüm pislikler yere çöktükten sonra 0.5 litre kadarını geri akvaryumunuza eklemenizi öneririm. Çünkü bunlar pislik değil, bakteri kültürüdür.




7- Balık Ekleme Süreci


Balıklarımızı eklerken, öncelikle ısı dengelerini sağlamak için balığı petshopun bize verdiği poşet ile birlikte akvaryumumuza bırakıyor ve 15 dakika kadar böyle bekliyoruz. Sonrasına balığımızı bir kovaya koyup kovaya oksijen verdikten sonra kovaya 3-5 damla metilen mavisi damlatıyoruz. Bu balıktaki varsa parazitleri belli edecektir. Sonrasında ise akvaryumumuzdan damlalar halinde kovanın içine su alıyoruz ki balığımız ani su değişiminden ölmesin. Bu işlemi de yaklaşık 5-10 dakika devam ettirdikten sonra artık balığımızı akvaryuma bir kepçe yardımı ile alıp koyabiliriz.




8- İlerleyen Süreçler


Akvaryumumuzu artık kurduk ve her şey yolunda; sıradaki işlem elimize bir kahve alıp bu güzel manzarayı seyretmekte. Peki ya ileriki süreçte ne olacak? Tabii ki balıklarımız büyüyecek, çiftleşecek ve hatta sizlere yavru vermeye başlayacaklar. Bunun yanı sıra, tabii ki yaşlanan balıklarınız da her canlı gibi ölecek ve bizlerde bir anı olarak kalacaktır. Tebrikler, artık siz de bir akvaryum kurabilir ve o akvaryumunuzu bizle paylaşabilirsiniz. İyi hobiler dilerim.


NOT: bu rehber karınca çiftliğim formu üyesi @akvaryumhane tarafından yazılmıştır ve paylaşımlarda isim verilerek paylaşılması rica olunur. iyi hobiler dilerim.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Üst