Akvaryum hobisinde sık karşılaşılan sorular.

Merhaba arkadaşlar. Bu rehber, akvaryum hobisine girmek isteyen abilerim, kardeşlerim, ablalarım için hazırladığım ve akvaryum hobisine girilirken en sık kafanıza takılan soruların cevaplarını vermeye çalıştığım bir rehberdir. Umarım beğenirsiniz, iyi hobiler dilerim.

SORULAR

  1. Akvaryum kurmak için neye ihtiyacım var?
  2. Yeni kurulan akvaryuma hemen balık koyabilir miyim?
  3. Akvaryum suyunu nasıl hazırlamalıyım?
  4. Filtre neden gereklidir ve hangi tür filtreyi almalıyım?
  5. Akvaryumda ısıtıcı gerekli mi? Hangi sıcaklıkta tutmalıyım?
  6. Hangi balıklar birlikte yaşayabilir?
  7. Hangi balıklar yeni başlayanlar için uygundur?
  8. Balıklar ne sıklıkla beslenmeli?
  9. Akvaryumun ışığı ne kadar süre açık kalmalı?
  10. Akvaryum suyu ne zaman ve ne kadar değiştirilmelidir?
  11. Balıklar neden ölüyor olabilir?
  12. Akvaryumda hava motoru şart mı?
  13. Akvaryumda kaç balık besleyebilirim?
NOT!: Öncelikle bu rehber tamamen kendi tecrübelerim ve Karınca Çiftliğim ve diğer forumlardaki rehberlerden ve konulardan yararlanılarak yapılmıştır. Bundan dolayı verilen kaynak sayısı azdır.

1. Akvaryum kurmak için neye ihtiyacım var?

Öncelikle akvaryum hobisine girmeden ve malzemelerinizi almadan önce hazırlamış olduğum "Akvaryum Hobisine Giriş Rehberi"ni okumanız ve bilgilerinizi artırdıktan sonra bu hobiye tam anlamıyla girmenizi rica ediyorum. Bunu dememin amacı, orada kendinize uygun balıkları belirleyebilir, kendinize uygun bütçeyi bulabilir ve bu hobiye başlamadan önce neler yapmalıyız gibi şeylerin cevaplarını bulabilirsiniz. Peki şimdi hobi için gerekli malzemeler neler? Gelin hep birlikte sizlere bu hobi için gerekli malzemelerin küçük bir listesini çıkaralım.

  1. Balığınıza uygun akvaryum
  2. Filtre
  3. Hava motoru
  4. Isıtıcı
  5. Termometre
  6. Aydınlatma
  7. Hastalıklar için ilaçlar
  8. Cam temizleyici
  9. Dip çekim hortumu
  10. Temizlik için malzemeler (kova, sünger vb.)
  11. Balık kepçesi
  12. Karantina akvaryumu
  13. Hava hortumu
  14. Hava hortumu ek malzemeleri (hava taşı, vantuz, ek aparatlar)
  15. Taban malzemesi (kum, lav kırığı, çakıl vb.)
  16. İlaçlar (metilen mavisi, su düzenleyici vb.)
  17. Su dinlendirmek için kap.
Evet, hobi için gereken temel malzemeler bu kadardı. Tabii ki ilerleyen zamanlarda yine masraflar çıkacaktır ama genel olarak bu malzemeler hobi için temel şeylerdendir. Bu malzemeler şimdiden çok pahalı gibi gözükse de ilk başta akvaryumunuza kaliteli ve güzel malzemeler takarsanız ileride başınıza gelecek sorunlarla uğraşmaz ve bu hobinin tadını çıkarırsınız.

2. Yeni kurulan akvaryuma hemen balık koyabilir miyim?

Akvaryum hobisine rastlanılan en sık hatalardan biri de bakteri kültürü oluşmadan suya balık eklemektir. Bu hata yüzünden çoğu kişi balıklarını kaybediyor ve maalesef akvaryum hobisinden vazgeçiyor. Bundan dolayı öncelikle akvaryumumuzu aldıktan ve içine suyu doldurduktan sonra (ilk kurulum aşamasında direkt çeşmeden su kullanılabilir ama sonrasında dinlendirilmelidir) filtreyi, hava motorunu ve ısıtıcıyı çalıştırıp bu şekilde en az 1 hafta beklemek gerekir. Tabii bu da aslında tek başına yeterli değildir. Bu süreçte suya yem atabilir veya hazır bakteri kültürü eklenebilir. Bu bir haftalık süreçten sonra ise akvaryuma salyangoz veya temizlikçi grubu ekleyerek ilk döngüyü başlatmak ve 2. haftanın sonunda balıkları eklemek mümkündür. Tabii ki ben şu anda her şeyi kabataslak anlattım. Bu konuyu detaylı incelemek isterseniz formumuzda @Utgea 'nın açmış olduğu şu rehbere göz atabilirsiniz: Bakteri Döngüsü Nedir ve Nasıl Oluşturulur?
döngü.png
Bakteri döngüsü.
3. Akvaryum suyunu nasıl hazırlamalıyım?

Akvaryumda su değişimi için dinlenmiş su kullanmanız gerekmektedir. Peki nedir bu dinlenmiş su?

Dinlenmiş su, kısaca çeşme suyunda bulunan ve balıklar için zararlı kabul edilen klor, demir, yüksek pH, nitrit, yüksek fosfat gibi değerlerin minimuma indirilmesi için suyun 1 ila 3 gün arasında dinlendirilmesi sürecine verilen isimdir. Bu süreç için çeşmeden doldurduğunuz suyun ağzı açık şekilde doğrudan gün ışığı almayan ve mümkünse hava sirkülasyonunun olduğu ortamda 1 ila 3 gün arası bekletilmesi yeterlidir. Su dinlendikten sonra ise gönül rahatlığı ile su değişimi yapılabilir. Fakat dikkat edilmesi gereken bir konu daha ise yine su değişimi esnasında su ısı dengesinin aynı kalmasına özen göstermektir. Aksi takdirde balıklarınız beyaz benek adı verilen ölümcül bir hastalığa yakalanabilir.

4. Filtre neden gereklidir ve hangi tür filtreyi almalıyım?

Akvaryumunuzda olmazsa olmaz gereken ana malzeme ve akvaryumun kalbi filtredir. Filtre olmazsa akvaryumda bakteri döngüsü oluşmaz. Çünkü bakterilerin tutunması için en iyi yer filtredeki gözenekli yapıdaki süngerdir. Peki filtre olmazsa ne olur? Filtre olmazsa öncelikle akvaryumumuzdaki organik atık dediğimiz ve suyun değerlerini bozan atıklar çoğalır. Bu atıkların çoğalması ile birlikte suyumuzda balıklar için ölümcül olan amonyak ve nitrit bir anda çoğalır. Bu da balığımıza çok ciddi zararlar vererek ölümüne yol açar. Filtrenin olmayışından kaynaklı olarak suyunuzdaki bu amonyak ve nitrat çoğalarak amonyak patlamalarına yol açabilir. Bu da akvaryumun suyunun kokmasına ve akvaryumun içindeki bitkiler dahil tüm canlıların ölmesine kadar yol açabilir. Bundan dolayı bir akvaryum kurarken en çok dikkat etmeniz gereken konu filtredir. Unutmayın, filtre olmazsa akvaryum olmaz. Peki ya hangi tür filtreyi almalıyım? Bu soru aslında akvaryum litrenize göre değişiklik gösterebilir. Ama genel olarak sizin bu hobiye girerken kuracağınız akvaryumlar o kadar büyük olmayacağından, tavsiyem şelale ve pipo filtre olacaktır. Filtre konusunda daha iyi bilgilere sahip olmanız açısından @Mertali'nin hazırlamış olduğu şu rehbere bakabilirsiniz: Filtrenin Önemi ve Yeni Tank Sendromu

5. Akvaryumda ısıtıcı gerekli mi? Hangi sıcaklıkta tutmalıyım?

Akvaryumlarda ısıtıcının gerekip gerekmemesi bence tartışmaya kapalı bir durum. Tabii bu kişiden kişiye değişir ama akvaryumlarınızda eğer soğuk su balığı beslemiyorsanız ısıtıcı gereklidir. Bazı balıklar tabii ki sıcaklık değişimlerine toleransları yüksek olabilir ama eğer sıcaklık değerleri sürekli sabit değilse -ki sabit olamaz çünkü su sıcaklığı ile dış sıcaklık aynı olmaz- balığınızın beyaz benek olmasına yol açar. Bu hastalığın ana sebebi akvaryumdaki ani sıcak-soğuk değişimleridir. Tabii balığınız sadece bununla mücadele etmekle kalmaz. Ani değişimlerden kaynaklı oluşan stres balığınızda çeşitli hastalıklara yol açabilir. Özetle akvaryumunuzda bütçeden kısacağım derken bir canlıya zarar verebilirsiniz. Her zaman dediğim gibi, akvaryum hobisinde parayı tek seferde harcarsanız ileride bir sorun yaşamazsınız.

6. Hangi balıklar birlikte yaşayabilir?

Akvaryum hobisinde karşılaşılan en yaygın hata uyumsuz balıkların birbiriyle beslenmesidir. Örneğin bir japon ile lepistes aynı akvaryumda yaşayamaz. Evet belki ölümler olmaz -ki benim de bu hobiye başlarken yaptığım bir hata- ama ileride lepistesleriniz ile japonlarınız kavga edeceği için ciddi yaralanmalara yol açar. Bundan dolayı bizim en sağlıklı bulduğumuz akvaryum tek tür beslenen akvaryumlardır. Örneğin sadece lepistes veya sadece betta gibi. Ama eğer ki yine de ben yapacağım diyorsanız tavsiyelerim şunlardır:

  1. Balığınızın karakterine bakın. Agresif mi yoksa uysal mı?
  2. Almayı düşündüğünüz balık ile kendi balığınızın yaşadığı su değerlerini karşılaştırın.
  3. Bu iki balık da aynı yemleri mi yiyor ona bakın.
  4. Akvaryum litreniz iki balık için de uygun mu buna dikkat edin.
Bunlara birebir uysanız dahi bazen balıklar birbiri ile yine de anlaşamayabiliyor. Bundan dolayı dediğim gibi akvaryumlarınızı tek bir balık türüne yönelik seçin.

7. Hastalıklar için ilaçlar

Çoğu kişi akvaryumda doğru kurulumu yapamadığı için veya akvaryumuna gerekli ilgiyi göstermediği için balıklar hasta olabiliyor. Bu hastalıklar arasında bahsedeceğim en yaygın hastalıklar şunlar:

  1. Mantar hastalığı: Kötü su koşullarından kaynaklı bir hastalık olup, belirtileri şunlardır; yüzgeçte ve vücutta beyaz pamuksu yapılar oluşması, yüzgeçte kızarıklık, halsizlik. Tedavisi için ise şunlar gerekli; metilen mavisi ve sabit 28 derece sıcaklık ayrıca günlük dip çekimi. Tabii bunları yaparken kesinlikle ayrı akvaryumda uygulayın aksi takdirde akvaryumda oluşan iyi bakterileri de yok eder ve diğer hastalıklara kapı aralarsınız.
  2. İç parazit: Bu hastalıkta yine kötü su koşulları ve kalitesiz, bozuk yemlerden kaynaklanır. Tedavisi için su değişimlerinin aksatılmaması, günlük öğününün günde 2 defaya çıkarılması ve haftada 1 kez haşlanmış bezelye verilip bir gün aç bırakılması önerilir. Ama tabii ki bu hastalık ilerlediğinde balığınızı kurtarma ihtimaliniz o kadar düşer.
  3. Beyaz benek: Bu hastalığın ana kaynağı ani sıcaklık değişimleridir. Bu değişimler balığınızı strese sokar ve aynı zamanda balığın vücut direncinin düşmesini sağlar. Bu da balığın ölmesine kadar yol açabilir. Çözümü ise yine metilen mavisi kullanıp suyu sabit sıcaklık değerinde tutmaktır.
8. Balıklar ne sıklıkla beslenmeli?

Beslenme sıklığı her ne kadar beslediğiniz türe göre değişiklik gösterese de genel olarak önerilen beslenme programı şu şekildedir:

Pazartesi: 1 öğün kuru yem
Salı: 1 öğün kuru yem
Çarşamba: yeşillik ve 1 öğün kuru yem
Perşembe: 1 öğün kuru yem
Cuma: 1 öğün kuru yem
Cumartesi: proteinli canlı yem (isteğe bağlı) 1 öğün kuru yem
Pazar: aç bırakmak (isteğe bağlı ama tavsiye edilir.)

Bu beslenme programı çoğu balık türü için geçerlidir. (Monster türler hariç) Bu programdaki yeşillikten kasıt marul, haşlanmış bezelye, salatalık vb. gibi balıklarınızın rahat çiğneyebileceği bitkisel ürünlerdir. Bunun amacı o gün balığın sindirim sistemini rahatlatmasını sağlamaktır. Proteinli yemde ise yine aynıdır. Buradaki amaç da balığın haftalık protein ihtiyacını karşılamaktır. Bunu kuru yem ile de yapabilirsiniz ama balığınız tabii ki canlı yemden aldığı proteini kuru yemden alamaz.

9. Akvaryumun ışığı ne kadar süre açık kalmalı?

Akvaryum ışığınız günde 8-10 saat açık kalabilir. Bitkili akvaryumlar için isterseniz zaman ayarlı ışıklar kullanabilirsiniz. Çok fazla ışık verilmesi yosun patlamasına yol açabilir.

10. Akvaryum suyu ne zaman ve ne kadar değiştirilmelidir?

Akvaryum için ideal su değiştirme süresi haftada bir kez %30-35 civarıdır. Örneğin 100lt bir akvaryumda haftada 30 lt suyu değiştirmeniz gerekirken, 200 lt akvaryumda haftada 60lt su değiştirmek gerekir. Su değişimi yapılırken dip çekiminin de yapılması önemlidir. Dip çekimi yapılmazsa dipte kalan organik atıklar suyun değerlerini giderek bozabilir ve akvaryumunuzda sıkıntılara yol açabilir.

11. Balıklar neden ölüyor olabilir?

En sık rastlanan sorulardan biri de balıkların neden ölüyor olduğudur. Bunun aslında birçok sebebi olsa da genelde su değerlerinin bozulmasından kaynaklı ölümlerdir. Buna ek olarak; uyumsuz tank arkadaşları, balığa uygun olmayan şartlar, hastalıktan kaynaklı ölümler veya stresten de balığınız ölüyor olabilir. Buna önlem olarak haftalık düzenli dip çekimi ve haftalık su değişimlerini aksatmamak, kaliteli ve yeterli beslemek, tank arkadaşları ile uyumunu gözlemlemek yapılacak en iyi şeylerdir.

12. Akvaryumda hava motoru şart mı?

Bana kalırsa bu soru "ısıtıcı şart mı?" sorusu ile aynı. Her ne kadar bazı balıklar labirent tür yani su yüzeyindeki oksijenden solunum yapabiliyor olsa da sudaki oksijen seviyesinin düşük olması bu balıkların ömrünü etkiler. Ayrıca balığınız yeterli oksijen alamadığı için suda çok hareketsiz kalır ve sizlerin moralini bozar. Bundan dolayı en iyisi masraftan kaçmayıp bir adet hava motoru almak olur.

13. Akvaryumda kaç balık besleyebilirim?

Bu soru beslediğiniz balık ve tank litrenize göre değişiklik gösterese de genelde her balık için uygun bir litre mevcuttur. Örneğin bir japon balığı en az 30 litre akvaryum isterken standart bir betta balığı 10-15lt arası sularda yaşayabilir. Örnek vermek gerekirse 100lt akvaryumda 3 adet japon balığı beslenebilirken, 200lt akvaryumda 1 balık için 30lt ayrıldığında 6-7 adet japon balığı aynı anda yaşayabilir.

KAYNAKLAR:
1-https://karincaciftligim.com/threads/akvaryum-hobisine-giris-rehber.22431/
2-https://karincaciftligim.com/threads/filtre-malzemeleri-ve-dizilimi-filtre-temizligi-nasil-olmali.13403/
3-https://karincaciftligim.com/threads/bakteri-dongusu-nedir-ve-nasil-olusturulur.11740/
4-https://karincaciftligim.com/threads/filtrenin-onemi-ve-yeni-tank-sendromu.12324/
5-https://www.akvaryum.com/forum/akvaryum_isigi_kac_saat_yanmali_k857298.asp

GÖRSELLER:
1-https://medium.com/cofishco/akvaryumda-azot-d%C3%B6ng%C3%BCs%C3%BC-bde176dc58c6
 

pegasuZX

Nanitik
Üye
Katılım
5 Ağu 2024
Mesajlar
678
Çözümler
10
Tepkime puanı
297
Rehber niteliğinde bir yazı. Tüm forum adına teşekkürler.
 
Üst