aet'in kızları

aets

Larva
Üye
Selamlar dostlarım. Hazır yaz mevsiminde bulduğum kraliçelerin süreçlerini sizinle paylaşmak istedim. Buradaki hanımlar hobide bulduğum ilk kraliçeler olduğu için oldukça anlamlılar. O zaman hazırsanız başlayalım.

İlk Göz Ağrım: Camponotus

Aylar süren aramalar sonucu ilk kraliçemi bu yazın başında çiftleşme uçuşunda buldum. Benim için harika bir gündü.
IMG_20260712_193234.jpg

Cheetosa benzeyen yaklaşık 15 tane pupamız var. Neredeyse tüm yumurtalar pupaya dönüştü. Bir sonraki güncellemede ilk işçilerimizi alacağımızı düşünüyorum.

Oxyopomyrex

Bu küçük arkadaşı yaklaşık 1 hafta önce balkonumda buldum. Kendisi benim ilk hasatçı türüm olduğu için oldukça değerli. Ayrıca forumda günlüğünü tutanı görmedim. Türkiye'de kısmen nadir bulunuyor. Açıkçası kanatları olmasaydı fark etmezdim bile. Gerçekten çok küçük bir tür. Günlüğüme renk katıyor.
IMG_20260712_193503.jpgIMG_20260712_193513.jpg
Şimdilik 4 yumurtası var. İnanılmaz sakin bir tür. Ancak ne zaman kontrol etsem tüpün çıkışında duruyor, pamuğu deşiyor. Genelde böyle davranan kraliçelerin sonu iyi olmuyor. Yumurta sayısı da az geldi ama türe özgü olabilir. Umarım koloni kurmayı başarabilir.

Tek Tabanca: Cataglyphis

Namıdiğer Çöl Karıncası. Yaklaşık 1 haftadır benimle. Bu hobide zorluğu ve nazıyla tanınır. Tüm bunlara ek olarak kraliçemin bir antenini yarısı eksik. Koloni kurabilecek mi hep birlikte göreceğiz.
catag.jpeg

Yaklaşık 20 tane yumurtamız ve 2 tane de larvamız var. Yumurtaları biraz dağınık ama bunu tek antenli olmasına veriyorum. İlk günden beri protein ve şekerli suya olumlu tepki veriyor bende sık sık veriyorum. Protein olarak terasta bulduğum böcekleri dondurup veriyorum veya kendi ürettiğim ufak bir böceğin larvalarını veriyorum. Mikro un kurdu büyüklüğünde olsalar da şimdilik idare ediyoruz. 4x4x4 outworld'te besleme yapıyorum. Herhangi bir ısıtıcı vs. de kullanmıyorum şu anda. Ayrıca kafamda Camponotus kraliçemin bir pupasını bu kraliçeye verme fikri var. Şimdilik ilk içsini çıkana kadar birşey almayacağım. İleride neler olacak göreceğiz.

Tetramorium​

Yaklaşık 1 haftadır benimle. Çok fazla stres gözlemlemedim.
tetra.jpeg
Bu kadar kısa sürede bu kadar fazla yumurtlaması beni çok şaşırttı. Tahminimce Tetramoriumların kendine has bir özelliği. Şu anda saymaya üşendiğim kadar yumurtamız var. Bazıları dağınık yerlerde ama toplar diye düşünüyorum.

Plagiolepsis

12 tane kraliçe ile bir multi denemesi yaptım ama bir türlü anlaşamadılar. En sonunda dominant bir kraliçe biri hariç diğerlerini öldürdü. Sonra da bir güzel yumurtladı ancak ertesi gün sebepsiz bir şekilde öldü. Yumurtalarda diğer kraliçeye kaldı ama bir süre sonra kontrol ettiğimde bu şekilde buldum:
cordiseps.jpeg
İçeride hala yumurtalar var bu arada. Normalde onları tetraya vermeye düşündüm ama mantarın bulaşma riski olduğu için vazgeçtim.

Sıradaki güncellemeyi 20 Temmuz civarında yapacağım. Tüm fikirlerinizi veya tavsiyelerinizi yazabilirsiniz. Farklı şeyler denemek istiyorum.