Adz'nin Tarantula Günlüğü

pegasuZX

Brachypterous
Üye
Öncelikle aylar önce yazdığım “en kısa sürede güncelleme gelecek” cümlesi için özür dilerim 😔.
Araya sınav senesi, yoğunluklar ve biraz da odak değişimi girdi. Karınca hobim hâlâ yerli yerinde (birkaç kolonimi kaybetmiş olsam da), ama bu süreçte tarantulalara ilgi duymaya başladım ve şu an daha çok bu alana yönelmiş durumdayım.

Bu yüzden bu başlığı artık bir tarantula günlüğü olarak devam ettireceğim. Şu anda elimde 5 farklı tür var. Gözlemlerimi, kabuklamaları, beslemeleri ve kurulumları buraya yazmayı planlıyorum.
İlk detaylı paylaşımı en kısa zamanda aşağıya bırakacağım. (Bu sefer çok bekletmem, merak etmeyin 😄.)

Karınca tarafına zaman zaman yine dönebilirim ama uzun bir süre daha pasif kalacak gibi — çok ilgi çekici kolonilerim yok çünkü.

Destek olan herkese teşekkür ederim, ilgisini çekenler yeni paylaşımları kaçırmasın.
Efsaneler ölmez, şekil değiştirir. 😉
Tarantulalar hakkında tecrübelerini merak ederek bekliyoruz.

Adz94

Media
Üye
Tarantula Günlüğü #1
Yıllardır ilgimi çeken bu hayvanlardan, annemin fobisi ve toplumun tabuları nedeniyle uzaktım.
Ama zehirlerinin eşek arısından pek de farkı olmadığını öğrendiğimde, gerisini çok da umursamadım ve ilk tarantulamı 3 Şubat'ta edindim.

Lasiodora Parahybana.
L2 iken elime geçti, sos kabında bakmaya başladım.
26 Mart, 27 Mayıs ve 26 Temmuz olmak üzere şu ana kadar 3 kez kabuk attı ve şu an L5. Şimdilerde, eskiden Nicobarensislere kullandığım outworld'de yaşıyor.
En çok anım olan tür bu:
İlk elime aldığım, ilk kez beslerken kaçırdığım, ilk defa teraryumunu değiştirdiğim tarantula. "Başlangıç türü" diye küçümsense de, benim için çok özel. Sonuçta ilk gözağrısı.

WhatsApp Görsel 2025-08-02 saat 23.20.09_ea499b9c.jpg

İkinci tarantulam ve elimdeki en iştahlı bence en güzel tür: Chilobrachys Fimbriatus.
Kendisine 17 Mart'ta, L6 iken sahip oldum. Dikey bir saklama kabında bakıyorum.
O günden bu yana bir kez kabuk attı (tünelde attığı için net tarih bilmiyorum ama Mayıs-Haziran arasıydı). Şu an L7.
Bir tık korkuyorum açıkçası.....
İştahı ve defansifliği biraz ürkütüyor. Bu yüzden henüz kaba alıp cinsiyetine bakamadım.
Bir sonraki kabuğunu bekleyeceğiz.

WhatsApp Görsel 2025-08-02 saat 23.20.35_1168224b.jpg

Üçüncü tür: Psalmopoeus İrminia.
Kendisiyle enteresan bir gün tanıştık: Aldığım gün sevgilimden ayrıldım. O günden beri onunla, eski sevgilimden daha çok vakit geçirdim.
11 Mayıs'ta L3 olarak aldım.
Şu ana kadar 27 Mayıs ve 8 Temmuz olmak üzere 2 kez kabuk attı, şu an L5. Hem hareketli hem de inanılmaz güzel bir tür.

WhatsApp Görsel 2025-08-02 saat 23.21.15_56f7ee01.jpg

Kalan iki türüm ise 18 Haziran'da elime ulaştı erken doğum günü hediyesi olarak. Şu an sos kaplarında yaşıyorlar:

Hapalopus Formosus

WhatsApp Görsel 2025-08-02 saat 23.26.03_fc9b2e4a.jpg

Tiiltocati Albopilosum

WhatsApp Görsel 2025-08-02 saat 23.26.02_2668e5cd.jpg

İkisi de L1 ve henüz kabuk atmadılar.
Albo aşırı küçük, ama rengi koyulaşmaya başladı. Yakında ikisinin de kabuk atacağını düşünüyorum.

Son olarak...
Yaklaşık 1-2 haftaya Poecilotheria Regalis geliyor. Yeri hazır. Şu ana kadar aldıklarım arasında boyut olarak en büyük tarantula olacak.
Yanında birkaç sling Mantis de gelecek.
Duruma bağlı olarak bir de Electric Blue (Chilobrachys Natanicharum) alma ihtimalim var.

WhatsApp Görsel 2025-08-02 saat 23.21.47_13820460.jpg
Geldiklerinde onlarla ilgili de paylaşım yapacağım.
Takipte kalın

Adz94

Media
Üye
kk en yeni mesaj sende, sence Mommy Tarantula'dan alımlarda yakalanma riski var mı?
Yakalanma riski teoride her zaman var ama pratikte şimdiye kadar sorun yaşandığını görmedim. Kargo firmaları genelde içeriği kontrol etmiyor; akarı kokarı olmadıkça da canlı yasağı muhabbeti sadece kağıt üstünde kalıyor. Kontrole takılan hiç duymadım açıkçası. Yani sıfır değil ama sıfıra oldukça yakın diyebilirim.

Adz94

Media
Üye
Tarantula Günlüğü #2 – Fimbriatus Kabuk Attı!

Selam millet!
Chilobrachys Fimbriatus’um sonunda kabuk attı! 🎉
Tarih: 04.08.2025
Bu onun ikinci kabuk değişimi benimle birlikte, ve şu an L8 oldu.

🔬 Cinsiyet Tespiti:

Kabuktan cinsiyet bakmaya çalıştım ama kabuğu yumuşatmam gerektiğini bilmiyordum dolayısıyla yumuşatma işlemi yapmadan doğrudan ventrale bakmayı denedim, ama kabuk yırtıldı ve sağlıklı bir gözlem yapamadım. 😔

Dolayısıyla yeni planım şu:
Sertleşme tamamlandıktan sonra abdomeni şişirip kendisini dikkatlice başka kaba alıp ventralin net fotoğrafını çekmeyi deneyeceğim.
Abdomen şiştiğinde, ventral yapı daha net görülecektir.
O zaman belki cinsiyet konusunda net bir fikrimiz olur.
Kabuk fotoğraflarını aşağıya bıraktım:
1000013034.jpg1000013035.jpg1000013036.jpg

Forum çözünürlüğü bozuyor bir tık ona çözüm bulucam en kısa sürede.
Yeni şeyler oldukça güncellemeler gelecek; 7 tarantulanın bizi içeriksiz bırakacağını sanmıyorum. Her an her şeylerini atabilirim, o yüzden takipte kalın!

Adz94

Media
Üye
Tarantula Günlüğü #3 – Regalis ve Mantisler Geldi!
Selam millet!

Bugün Poecilotheria Regalis koleksiyona katıldı!
Tarih: 08.08.2025

Bu, şimdiye kadar aldığım en büyük tarantula. L8 ve gayet sağlıklı durumda. İdrar kabında teslim aldım ve ilk yemini yine teslim alındığı kabın içinde yedi. Aktardığım kaba daha alışamadığı için yem yemiyor; alışmasını bekleyeceğim. Davranışı hızlı ama saldırgan değil. Şimdilik oldukça sakin duruyor ama arkadaşımın Metallica’sına baktığımdan kalan tecrübelerime dayanarak Poecilotheria cinsinin hızına hazırlıklıyım.

---
Mantisler:
Regalis
’le birlikte iki tane de mantis teslim aldım!

Biri L1, diğeri ise L2 boyutunda.

Türlerini bilmiyorum ama her ikisi de farklı gelişim evresinde ve oldukça ilginç duruyorlar. Dershanedeki matematik hocamın dikkatini çektiler; birini ona vereceğim. Renkleri soluk sarı. İkisini de kapağına matkapla delik açtığım ve sineklik yapıştırdığım minik kavanozlara aldım. Fotoğraflarını aşağıya bırakıyorum, türlerini merak ediyorum. Sizleri tespite davet ediyorum.

---
Electric Blue Planı İptal
Chilobrachys Natanicharum (Electric Blue)
alma ihtimalim şu anlık rafa kalktı. Alacağım arkadaş satmaktan vazgeçecek gibi. Brachypelma Vagans slingi almayı düşünüyorum.

---
Genel besleme
Teslim aldığımda yanında biraz tartara da verdi arkadaşım yanında. Onlarla besleme de geçtim. Sadece Fimbriatus'un videosunu ekleyeceğim.

---
Fotoğrafların Kaliteli Yüklenmemesi hk.
Fotoğraf ve videoları birleştirip youtube'a liste dışı yükleyerek linkini bırakacağım günlüğün o partıyla ilgili her fotoğrafa o videodan ulaşabilirsiniz. Linkini aşağıya bıraktım:

---
Kapanış...
Mantislerle ilgili tür tahminlerinizi, dediğim gibi, bekliyorum. Devamı gelecek, takipte kalın. Kendinize çok iyi bakın, hoşça kalın.