ACİL - Messor Kraliçesi Tüpünde Küf Sorunu ve Yumurta Kurtarma

yağızalp

Larva
Üye
Selamın aleyküm beyler, hayırlı geceler.
Elimde bir Messor kraliçesi var, kuluçka aşamasında. Bugün yaptığım kontrolde tüpün içindeki su pamuğunda belirgin bir küflenme (sararma/yeşerme) fark ettim. Kraliçe şu an stresli ve tüm yumurtalarını ağzına toplamış durumda, pamuğun uzağında duruyor.
Sistemim hazır (Outworld ve bağlantı ekipmanlarım var) ama kraliçe henüz tek başına, işçisi yok. Bu durumda:
Kraliçeyi sarsmadan yeni ve temiz bir tüpe nasıl aktarmalıyım?
Yumurtaları ağzındayken kendi kendine geçmesini mi beklemeliyim yoksa 'ışıkla yönlendirme' mi yapmalıyım?
Küflü ortamda kalması yumurtalara veya kraliçeye ne kadar sürede zarar verir?
Tecrübeli arkadaşlardan acil destek bekliyorum. Şimdiden teşekkürler."

armagankaya

Media
Üye
Selamın aleyküm beyler, hayırlı geceler.
Elimde bir Messor kraliçesi var, kuluçka aşamasında. Bugün yaptığım kontrolde tüpün içindeki su pamuğunda belirgin bir küflenme (sararma/yeşerme) fark ettim. Kraliçe şu an stresli ve tüm yumurtalarını ağzına toplamış durumda, pamuğun uzağında duruyor.
Sistemim hazır (Outworld ve bağlantı ekipmanlarım var) ama kraliçe henüz tek başına, işçisi yok. Bu durumda:
Kraliçeyi sarsmadan yeni ve temiz bir tüpe nasıl aktarmalıyım?
Yumurtaları ağzındayken kendi kendine geçmesini mi beklemeliyim yoksa 'ışıkla yönlendirme' mi yapmalıyım?
Küflü ortamda kalması yumurtalara veya kraliçeye ne kadar sürede zarar verir?
Tecrübeli arkadaşlardan acil destek bekliyorum. Şimdiden teşekkürler."
Hocam endişelenmeyin. Yapmanız gereken şey, başka bir tüpe transfer etmek. Bunu yaparken ışık kullanabilirsiniz. Hemen etkileneceklerini zannetmem.

yağızalp

Larva
Üye
Hocam endişelenmeyin. Yapmanız gereken şey, başka bir tüpe transfer etmek. Bunu yaparken ışık kullanabilirsiniz. Hemen etkileneceklerini zannetmem.
Şimdi yapmam uygun mu yoksa yumurtalar biraz daha mı gelişsin?

Moderatör tarafında düzenlendi:

armagankaya

Media
Üye
Resim atmayı unutmuşum😄

Fotoğraflar pek net değil ama su içmesi için sadece ortada biraz boşluk var onun dışında yeşil
Hocam, daha yeni başlamış. İlerlemeye göre bence 2–3–4 gün içinde yapabilirsiniz. Ben eski kolonilerimde küfü çok sorun etmiyordum, atlatılabilir bir şey. Dediğim gibi bana soracak olursanız 2–3–4 gün içinde yaparsanız sıkıntı olacağını sanmam. Tabii bu, küfün yayılma hızına bağlı. Eğer hızlı bir şekilde suya değen yere kadar yayılırsa hemen yapın.

yağızalp

Larva
Üye
Hocam, daha yeni başlamış. İlerlemeye göre bence 2–3–4 gün içinde yapabilirsiniz. Ben eski kolonilerimde küfü çok sorun etmiyordum, atlatılabilir bir şey. Dediğim gibi bana soracak olursanız 2–3–4 gün içinde yaparsanız sıkıntı olacağını sanmam. Tabii bu, küfün yayılma hızına bağlı. Eğer hızlı bir şekilde suya değen yere kadar yayılırsa hemen yapın.
Evet 5 günde bu kadar ilerlemiş pazar günü bir bakacağım çok sık bakmış olacağım inşallah yumurta yeme mevzusu olmaz pazartesi günlüğüme yazarım büyük ihtimalle tüp değiştiririm zaten küf su içmesi için olan kısımda başlamış

armagankaya

Media
Üye
Evet 5 günde bu kadar ilerlemiş pazartesi bir bakacağım çok sık bakmış olacağım inşallah yumurta yeme mevzusu olmaz pazartesi günlüğüme yazarım büyük ihtimalle tüp değiştiririm zaten küf su içmesi için olan kısımda başlamış
Hocam ben formicaların bu kadar stresli olduğunu bilmiyordum. Haftada 5–6 kez bakıyordum ve sürekli gördüğüm yumurtalar ertesi gün kayboluyordu. Yani sürekli bakmamak daha iyi.

yağızalp

Larva
Üye
Hocam ben formicaların bu kadar stresli olduğunu bilmiyordum. Haftada 5–6 kez bakıyordum ve sürekli gördüğüm yumurtalar ertesi gün kayboluyordu. Yani sürekli bakmamak daha iyi.
Neyseki messor dentatus nazlı ama çok stres olmuyor. Koşmak yerine direkt yumurtaları alıp biraz yürüyor. Zaten kapatıyorum, bakmamın sebebi zaten yaşıyor mu kontrolüydü. Yarın da transferi başlatırım.

ants123

Nanitik
Üye
Neyseki messor dentatus nazlı ama çok stres olmuyor. Koşmak yerine direkt yumurtaları alıp biraz yürüyor. Zaten kapatıyorum, bakmamın sebebi zaten yaşıyor mu kontrolüydü. Yarın da transferi başlatırım.
Dostum gerilmene gerek yok bu koloninin her aşamasında olacak bir durum. Bunlar vahşi canlılar, küf gibi görece basit durumları çok rahat tolere ederler merak etme. Çok sık açıp bakma, tüpün ağzını yeni bir tüpe daya. Ama bir şekilde hava girecek delik de bulunsun. Transfer için beklemene gerek yok, 3 günde yumurtalar işçi olmaz zaten ki olsa bile çok birşey değişmez mantık yine aynı arkadan yeni yumurtalar gelecek. Eski tüpü aydınlık ve soğuk yeni tüpü sıcak ve karanlık yere koyarsan otomatik transfer olur kraliçen.