Merhabalar
Japon balığı almaya karar verdim. önceden baktığım bir akvaryumda sadece karides ve canlı bitki bakmıştım. ama bu akvaryumun boyutu 5 litre, 1 adet japon balığı bildiğim kadarıyla 20 litre hacim istiyor. bunun filtresi veya süsleri ile birlikte alanı düşürür. bütçem 3k, bilgili arkadaşlar yardımcı olursa mutlu olurum. filtreye gerek yok, elimde zaten filtre var. bizim mahalledeki bir pet shop 53 litre akvaryumu 1500'e satıyor. az mı çok mu karar veremedim, 3 adet japon balığı sipariş ettim ve şuan yoldalar. Ne yapmam lazım?
Keşke Japon balıklarını sipariş etmeden önce bakım ve su kimyası hakkında daha detaylı bir inceleme yapsaydınız. Çünkü Japon balıklarınızı şimdi, başka bir yerde suyunuzdaki bakteri kültürü oturana kadar bekletmek zorunda kalacaksınız. Baştan konuya girersem:
Tane başına bir Japon balığı için en minimum 30 lt hacim önerilir. 3 adet için 90 lt yapar. Dekor da koymak isterseniz düz hesapla 100 lt yapmak en mantıklısıdır. Daha aşağısında asgari sınır 70–75 lt diyebilirim. 20 lt olsa bile 3 Japon için 60 lt hacim düşer. Bu da aslında önermeyeceğim bir durum çünkü ciddi miktarda suyu hızlı kirleten balıklar. Bu da su değerlerinden dolayı yaşayacağınız hastalıklara davetiye açar.
Filtre olarak elinizde nasıl bir filtre var? İç filtre ise kullanılmasını asla tavsiye etmem.
Onun yerine Japon balığı için en iyi tercih, yüzey alanı fazla olan biyolojik sünger filtreler veya akıntı yapmayan motorlu filtreler olur. Tercih olarak baktohamburg köşe pipo filtre olabilir. Veya hiç imkan yoksa normal pipo filtrelerden çift taraflı iki adet alınabilir.
53 lt akvaryumda 1.500 lira ise şöyle tarif edeyim: cam piyasına göre her sene akvaryum fiyatı düşer veya yükselir.
Örneğin şu anda 45 lt özenli yapılmış akvaryumlar 900 lira. İkinci el ama sorunsuz 100 lt akvaryumu ise 1.200 lira civarı verenler var. Yine 100 lt akvaryumu 1.500 liraya verenler var. Bence hiç petshoptan almayın. Şehrinizdeki bir camcıdan akvaryum yaptırma fiyatını sorun. Muhtemelen daha ucuza yapacaktır. Petshoplarda kâr vb. durumlar olduğu için fiyat daha fazla oluyor. Boşuna bütçenizi zorlamayın.
Ayrıca bir de ısıtıcı almak lazım. Onun için de akvaryumun üstünü kapalı kullanırsanız 50W gayet yeterli olur. Kum olarak ince kum kullanmanız en iyi olur.
Şu an aklıma başka bir şey gelmedi. Sanırım tatlı su rehberi kısmında bunun için açılmış 2–3 rehber var. Onlara bakarsanız büyük oranda işinize yarayan bilgiler bulursunuz.