3D Printer ile Modern Outworld ve Formicarium Projesi

bezgin

Yumurta
Üye
Merhaba,

Bu proje, karıncaların yaşam alanlarını ve hareketlerini daha rahat gözlemleyebilmek için modüler bir sistem. Temel olarak iki bölümden oluşuyor: formicarium ve outworld.

1784317152920.png1784317035896.png1784317146020.png1784317064161.png

Formicarium, karıncaların yuva olarak kullandığı bölüm. Üst tarafına 10 × 10 cm ölçülerinde, 2 mm kalınlığında bir cam yerleştiriliyor. Bu cam sayesinde karıncaların yuva içerisindeki hareketlerini, tünellerde nasıl ilerlediklerini ve koloninin gelişimini dışarıdan rahatça gözlemleyebiliyorsunuz.

Formicarium’un yanında bir de nemlendirme alanı bulunuyor. Bu bölüme su ekleyerek yuvanın ihtiyaç duyduğu nem sağlanıyor. Suyun kontrollü şekilde tutulması için bu alana pamuk veya sünger yerleştirmek gerekiyor. Nemlendirme bölümünün üzerinde gerektiğinde çıkarılabilen bir kapak bulunuyor.

Outworld kısmı ise karıncaların yuva dışında vakit geçirdiği alan. Taban, köşe kolonları, çatı ve kapak parçalarının birleştirilmesiyle oluşturuluyor. Karıncaların kaçmasını önlemek için kenarları şeffaf camlarla kapatılıyor. Burada besleniyor, dolaşıyor ve çevrelerini keşfediyorlar.

Formicarium ve outworld bölümleri bir hortum ve hortum bağlantı parçası yardımıyla birbirine bağlanıyor. Böylece karıncalar yuva ile dış alan arasında rahatça geçiş yapabiliyor.

Sistemin modüler olması sayesinde koloni büyüdükçe genişletme yapmak mümkün. Karınca sayısı arttığında veya mevcut alan yetersiz kaldığında sisteme yeni bir formicarium ya da yeni bir outworld eklenebilir. Böylece koloninin gelişimine göre yaşam alanı büyütülebilir ve tamamen yeni bir düzen kurmaya gerek kalmadan mevcut sisteme devam edilebilir.

Parçaların tamamı 3D yazıcı ile üretiliyor. Normalde montaj sırasında bağlantı noktalarında M3 × 14 mm vidalar kullanılabilir. Ben kendi yaptığım modelde parçaları 3 mm kalınlığındaki kürdanlarla birleştirdim. Şimdilik bu yöntem işimi gördü ve parçalar sağlam şekilde duruyor. M3x14mm vida siparişlerim geldiğinde montajı tamamlayacağım.

Küçük bir uyarı: Camları yerine yerleştirirken dikkatli olun. Ben montaj sırasında ellerimi birkaç kez çizdirdim. Özellikle ince cam kenarları oldukça keskin olabiliyor.

İyi forumlar.

Ekli dosyalar

• Modern Modular Formicarium 10x10 Set.zip
    293 KB · Görüntüleme: 5