30 lt akvaryumum var, ne yapmalıyım?

MustafaNml

Yumurta
Üye
Merhaba, 4 gün önce akvaryum kurdum. İçerisinde filtre ve canlı bitki var, daha balıklarını almadım. Akvaryum 30 lt ve akvaryumda ısıtıcı yok.

3 seçenek istiyorum:

1. İçerisine 3-4 tane melek balığı, 4 tane çöpçü balığı ve 1 tane cüce vatoz almak istiyorum.

2. Farklı tür tetralar, böyle 10 ile 5 arası sayıda; 4 tane çöpçü (4’ten de az olabilir ama sürü olması gerekiyormuş galiba) ve 1 adet cüce vatoz.

3. 4 tane lepistes (1 erkek, 3 dişi), 4 tane çöpçü ve 1 tane cüce vatoz.

Bunları istiyorum, sizce hangisi daha mantıklı? Tekrar belirteyim, ısıtıcım yok. Bunlardan hiçbiri olmazsa sizce ne yapabilirim? Japon balığı istemiyorum, karides istemiyorum, salyangoz istemiyorum. Bu arada cevabı uzun uzun, hepsi neden olur, neden olmaz şeklinde verirseniz çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler.

Ekli dosyalar

• IMG_20251007_182339_306.jpg
    IMG_20251007_182339_306.jpg
    89.4 KB · Görüntüleme: 6

bengo

Yumurta
Üye
Akvaryum net 30lt mi? Çünkü içine koyacağımız dekor vs de yer kaplayacaktır. Saydığım balıklara çok iyi olmasada idare edebileceklerini düşünüyorum.
Ama ısıtıcısız baya zor önünüz kış, odanın sıcaklığını ne kadar iyi seviyede tutabilirsin, ufakda olsa bir ısıtıcı temin etmelisiniz

Utgea

Majör
Yardımsever
Ansiklopedik İnsan
Deneyimli Hobici
Rehberkolik
Üye
1) Melek balıkları için 30lt keainlikle yeterli değil.
2) Tabanda çöpçü sürüsü ya da vatoz olacaksa 6 lı küçük bir sürü sadece tetralar olacaksa 10lu bir sürü için yeterli olur.
3)4 lepistes ve tabanda çöpçüler ya da cüce vatoz için şimdilik yeterli ancak lepistesler hızlı ürerler ilk yavrulamada bile canlı sayınız 20-30'u hatta muhtemelen daha yüksek sayıları bulacaktır o uüzden lepistes istiyorsanız yavruları ayırabileceğiniz farklı bir akvaryum daha bulundurmalı ya da sadece erkek/dişi olarak tek cinsiyette bakmalısınız.

Zeminde hem çöpçüler hem vatoz bu hacimde çok yüksek olasılıkla alan kavgasına gireceklerdir zeminde ya vatoz ya da çöpçüleri tercih edin ikisi birlikte olmaz (Bana kalırsa hacim ve alan darlığı sebebi ile 2 türü de tercih etmeyin)

Dediğiniz türlerin hepsi tropikal su yani yüksek ve sabit su sıcaklıkları isteyen canlılar ısıtıcı olmadan düşük ve stabil olmayan su sıcaklıklarında bu canlıları uzun süre sağlıklı şekilde yaşatamazsınız. Isıtıcısız japon dışında bir balığı sağlıklı yaşatamazsınız (japon içinde zaten hacminiz yeterli değil)
Dediğiniz türleri beslemek istiyorsanız mutlaka bir ısıtıcı edinmelisiniz.

MustafaNml

Yumurta
Üye
Akvaryum net 30lt mi? Çünkü içine koyacağımız dekor vs de yer kaplayacaktır. Saydığım balıklara çok iyi olmasada idare edebileceklerini düşünüyorum.
Ama ısıtıcısız baya zor önünüz kış, odanın sıcaklığını ne kadar iyi seviyede tutabilirsin, ufakda olsa bir ısıtıcı temin etmelisiniz
Dekorla felan 25 ltdir sizce hangi seçenek daha iyi ve ısıtıcılar çok pahalı önerdiginiz bişey veya bir yöntem var mı, ısıtcı kesin olmalı mı?

2) Tabanda çöpçü sürüsü ya da vatoz olacaksa 6 lı küçük bir sürü sadece tetralar olacaksa 10lu bir sürü için yeterli olur.
3)4 lepistes ve tabanda çöpçüler ya da cüce vatoz için şimdilik yeterli ancak lepistesler hızlı ürerler ilk yavrulamada bile canlı sayınız 20-30'u hatta muhtemelen daha yüksek sayıları bulacaktır o uüzden lepistes istiyorsanız yavruları ayırabileceğiniz farklı bir akvaryum daha bulundurmalı ya da sadece erkek/dişi olarak tek cinsiyette bakmalısınız.

Zeminde hem çöpçüler hem vatoz bu hacimde çok yüksek olasılıkla alan kavgasına gireceklerdir zeminde ya vatoz ya da çöpçüleri tercih edin ikisi birlikte olmaz (Bana kalırsa hacim ve alan darlığı sebebi ile 2 türü de tercih etmeyin)

Dediğiniz türlerin hepsi tropikal su yani yüksek ve sabit su sıcaklıkları isteyen canlılar ısıtıcı olmadan düşük ve stabil olmayan su sıcaklıklarında bu canlıları uzun süre sağlıklı şekilde yaşatamazsınız. Isıtıcısız japon dışında bir balığı sağlıklı yaşatamazsınız (japon içinde zaten hacminiz yeterli değil)

Sadece erkek lepistes alsam sizce kaç tane almalıyım ve vatoz almayacağım 4 tane çöpçü alacağım sizce kaç tane erkek lepistes almalıyım kavga etmezler değil mi ve ısıtıcısız kesin olmaz değil mi çünkü akvaryumu kurduğum adam lepistes için ısıtıcıya gerek yok dedi baktım kendi de ısıtıcı kullanmıyordu.